måndag 1 oktober 2012

Gardeners´ World

Ni glömmer väl inte bort att titta på det engelska trädgårdsprogrammet Gardeners´ World (Året i trädgården på svenska) som nu går på SVT igen? Där visas förra årets program, men jag har även hittat årets avsnitt, på Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=IeZ71dHJpYM&feature=relmfu  Jippi!!!

I England ser man ofta rabatter med jätteverbena och det skulle jag också vilja ha, men vintrarna här är lite för tuffa för att den ska vara perenn. På odlingslotten frodas dock mina självsådda plantor, så har man bara lite tålamod så kan man utan ansträngning få en fin sensommarrabatt med jätteverbenor. De har verkligen växt bra där och är nästan lika höga som jag (1,8 m)!

Som vanligt går jag fortfarande barfota i sandaler, men mina nya ekologiska och svensktillverkade höst- och vinterskor gör att jag inte tycker det känns lika jobbigt att börja med strumpor och skor i år som jag brukar. Jag tror faktiskt att hösten har kommit redan i morgon så jag får inviga dem!

24 kommentarer:

  1. Tack för TVtipset! Snygga dojor. Måste man ha strumpor i skor? Det har jag bara om det är kallare än 5 grader :)

    SvaraRadera
  2. Året i trädgården är utan tvekan bästa trädgårdsprogrammet och nu finns tid att titta, snart iaf. Vilka fina boots, ser jättesköna ut, säkert är det höst i morgon!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Fick idag Gardens illustrated och tänkte just på hur mkt jätteverbena som är överallt. Lite avis på engelska klimatet minst sagt... Men jag ska prova att plantera ut min krukodlade verbenor och se om de frösår sig så himla fint som dina, tack för tipset!

    SvaraRadera
  4. Det är absolut höst imorgon.
    Vilka snyggingar....
    Undrar när min tid ska räcka till åt att sitta och titta på en massa tv-program.
    Bra att man kan titta när man vill iallafall.
    Kram :)

    SvaraRadera
  5. Hua för höst, jippi för snygga skor.
    Hej från Törnrosa

    SvaraRadera
  6. Jipiii säger jag också, tack för tipset :-)) Finfina skor, visst är det höst i morgon. I fjol hade jag en massa småplantor av Verbena på hösten som jag inte hunnit skola om, de stod trångt i en sålåda. De övervintrade med pelargonerna och var bara att plocka fram på vårkanten och skola om. Fick tips av en gammal trädgårdsmästare som var här i somras att förr sticklingsförökade de alltid jätteverbenan, det var ingen i handeln som sådde den då. De övervintrade moderplantor och förökade från dem. Jag har provat, de rotar sig väldigt lätt.
    Ha en fin höstvecka i dina nya fina skor !
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  7. Jag tittade faktiskt på Gardners World så sent som igår! Vilken skillnad mot Trädgårdsonsdag.
    Jag försökte få till en liten verbena-skog (nu överdrev jag visst), men jag satte dem alltför glest. Får göra ett nytt försök nästa år, om stratifieringen håller, och Gud vill! ;-)

    Ha det gott!
    /Ruben

    PS
    Snygga dojor!

    SvaraRadera
  8. Vilket bra TV-tips. Gardeners World är så himla proffsigt jmf med svenska trädgårdsprogram. Jag tror jag skall prova att höstså Jätteverbena - tror du det kan funka? De är så himla fina, men dyra att köpa som plantor.

    SvaraRadera
  9. Jag tackar för tv-tipset, de engelska programmen är bra mycket bättre än de svenska! Men Katarina... behöver du har strumpor i skorna? Nej, jag kör utan även i mina vinterstövlar när den tiden kommer. Maken brukar skratta åt mig ibland på vintern när jag går ut med lång dunjacka, rejäl halsduk, varmaste handskarna men inga strumpor "hahaha"
    Ha det gott och du, prova verbenan, det fungerar kanske =)
    Kram gittan

    SvaraRadera
  10. har helt missat det programmet, måste ses då med andra ord. Superfina skor, ja då är det helt okej med strumpor med:) Men saffrans krokus... är det verkligen möjligt.. blir spännande att följa

    SvaraRadera
  11. Det är verkligen ett toppenprogram. Tack för youtube tipset.

    Visst är det så att du brukar övervintra dina snötörel? Hur och var? Klipper du ner dem helt och ställer frostfritt?
    Kram i regnet från Åsa

    SvaraRadera
  12. Jätteverbenan är väldigt snygg, men en annan med lite liknande växtsätt och bättre övervintringsmöjligheter (har jag hört) är Grekisk vädd. Jag är helsåld på den och nu håller jag tummarna att plantorna som fortfarande blommor som tokiga överlever vintern.

    Gillar verkligen dina skor, men har svårt att tänka mig att du ska börja använda dem redan. Är ju faktiskt hela 12 grader ute fortfarande.

    Kramar från Camilla

    SvaraRadera
  13. Herlig! Takk for tipset om Gardeners World! Vi får dem ikke inn på NRK, og SVT sender programmene innen jeg har kommet hjem fra jobben. Men nå skal jeg njuta av alle episodene på youtube fremover!
    Jeg har også blitt veldig "förtjust" i kjempeverbena, så jeg har lurt på å overvintre en plante i kjelleren i år. Håper det går, for jeg er ikke særlig flink med frøsådd... :-(
    Ha en fortsatt fin dag.
    Stein

    SvaraRadera
  14. Tak, en dejlig oplysning. Jeg har skrevet det på min blog også. Mange har brug for lidt adspredelse nu.

    SvaraRadera
  15. Åsa: Jag tar krukorna med snötörel och sätter in i vinterträdgården precis som de är. Där får de stå ljust och svalt, ca 10-15 grader hela vintern. Jag vattnar sparsamt för jag tror att det största hotet (bortsett från frost) är att de blir för blöta i ruttnar.
    Lycka till!
    /Katarina

    SvaraRadera
  16. Du är så söt som vägrar strumpor. Den här sommaren känns det som om det har blivit fler dagar med gummistövlar än utan... :) Snyggaste skorna har du hittat iaf!
    För första gången har jätteverbenorna börjat fröså sig här hos mig också. Men inte där jag skulle vilja så klart utan överallt annars... Som det brukar vara mao.. ;)
    Kramar!

    SvaraRadera
  17. Hej! Vilken underbar morgon jag fick idag. Jag hamnade på din blogg av "misstag" och blev sedan fast lääänge med mitt kaffe. Vilken underbar trädgård du har och ett fantastiskt öga för form. Jag har själv en trädgård i Lund med buxbomklot och jag känner igen det där spanadet efter svamp. Får alldeles ont i magen vid blotta tanken på att kloten ska försvinna. Jag har redan grävt upp två stora fina häckar med buxbom, lite i panik faktiskt då jag såg lite svamp på dem. Vill för allt i världen inte att de sprider sig till kloten. Tänkte plantera nya häckar som ramar in några rabatter med någon ersättning för buxbom, vad hade du satsat på?


    Mvh
    Anna i Lund

    SvaraRadera
  18. Hej Anna! Roligt att du gillar min trädgård! Buxbomssvampen är inte skojig, och jag har svårt att tänka mig trädgården utan buxbom. Jag har testat några alternativ men jag tycker faktiskt inte det finns något bra. Jag har ersatt en av mina häckar med liguster, men den är inte lika snygg på vintern. Dessutom måste man klippa den betydligt oftare. Kanske idegran? Eller lavendel? Myrtentry går att formklippa, men den kan bli skadad kalla vintrar. Japansk järnek fungerar inte alls hos mig, men hos andra funkar den bra. Så tyvärr kan jag inte ge något entydigt råd utan du får nog prova dig fram. Jag tar inte bort någon buxbom längre utan hoppas den ska klara sig med god omvårdnad (vattna och gödsla).
    Lycka till!
    /Katarina

    SvaraRadera
  19. Superbra trädgårdsprogram, det bästa. Och jag är lycklig för jag har just en sån jätteverbena rabatt och dom är så fin, övervintrar gör dom ju inte men jag sår nya i januari. Man kan även förvara plantorna frostfritt men jag har ingen bra plats.

    Kram Ulrika

    SvaraRadera
  20. Tack för länken i YT - finns där alla avsnitt tro?
    Ang jätteverbena: Ta upp knölarna och förvara som man förvara daliaknölar: Mörkt, svalt i spån eller torv en aaaaningen fukt så att de inte skrumpnar. Då kan du dessutom börja den nya säsongen med att krukodla dem innan uteplantering. Då blommar de mycket längre tid än frösådder.
    De där dojorna känns som ett jättebra val men, tror du att en pensionärska med tajt budget har råd med dessa?/Anja

    SvaraRadera
  21. Tack Katarina för länken till YT. Gardeners World är det trädgårdsprogram jag tycker bäst om. Monty Don och Carol Klein är så härligt inspirerande. Så var det dom fina kängorna, var kan man hitta sådana?
    Ha det bäst och varm kram denna regniga höst från
    Margareta

    SvaraRadera
  22. Tack för länken! Älskar youtube. Och vilka snygga dojjor du hittat, ser supersköna ut.

    SvaraRadera
  23. Hej Katarina!
    Tack för länk.
    Gillar verkligen jätteverbenan.
    Vilka snygga kängor...


    Har du fått tag på den Norska rododendronklubben?
    Allt gott till dig
    Annika

    SvaraRadera
  24. Hej Margareta! Mina kängor kommer från Kavat och säljs bl a av Naturkompaniet.
    Hälsningar
    Katarina

    SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina