tisdag 1 april 2014

17 grader och överlevare

"Varför är det inte alltid så här?" frågade maken när vi i helgen satt i solen på trappan och drack kaffe. Ja, det kan man verkligen fråga sig. Nåja, denna milda vår får man ändå vara helnöjd, även om det inte varit 17 grader varje dag precis.
Snötörlarna har återigen överlevt vintern i min svala och ljusa vinterträdgård, alla 14, och de börjar få vårkänslor. De ser kanske lite pinniga ut än så länge men snart är de gröna och fina igen hoppas jag. Och fulla med blommor! Tyvärr är det frost var och varannan natt annars hade de gillat att få komma ut på heltid.
Som ett av mina största myrtenklot, det har trotsat utekylan sedan i mitten av februari och hittills har det gått bra. Jag håller tummarna för att det fortsätter att gå bra...

Kanske är det dags att planera för hösten? I så fall kan jag rekommendera ett föredrag om höstprakt som författaren och trädgårdsskribenten Susanna Widlundh kommer att hålla i kväll kl 19.00 i IOGT-lokalen vid Bantorget i Lund. Det är Lunds Trädgårdssällskap som arrangerar. Välkomna!

22 kommentarer:

  1. Hjälp jag har fått en uppstammad myrten när vi var på mässan.Så trevligt att få men oj....blir lite nervös .
    Har planterat om den i lerkruka i vanlig blomjord av bra kvalité & den står på den svala glasverandan.
    Vad gör jag nu?
    KRAM från mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du VATTNAR! Och VATTNAR! Och sedan glömmer du inte att VATTNA! Fniss!
      Kram
      Katarina

      Radera
    2. Jag glömmer inte vattna men tror inte jag klarar den ändå fniss
      KRAM!

      Radera
  2. Visst var det helt underbart väder i helgen! Vi tog faktiskt ut grillen i helgen och grillade litet korv i vårsolen. Jag tycker grillkorv smakar så gott i tidig vår som varvas med jobb i trädgården. Din myrten ser så fin ut, vilket jätteexemplar. Snötöreln hur trivs den bäst utomhus? Mina ex dog i somras, vet inte om de fick för mycket eller för litet vatten, för mycket sol eller för litet. Kram Merja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Merja!
      Jag brukar ha mina snötörlar i sol på sommaren. Men förra sommaren hade jag en i skugga och det gick bra det med. Jag vattnar mycket, och ger lite näring, de brukar sköta sig bra. På vintern vattnar jag pyttelitet, de står svalt och ljust.
      Lycka till om du testar igen!
      Kram
      Katarina

      Radera
  3. Åh, så vackert med alla påskliljor på rad i snygga krukor! Min snötörel har också överlevt och det är ju jättekul eftersom de inte ska göra det :-) Håller med om att vi har en underbar vår!
    Kram

    SvaraRadera
  4. Det är minst sagt underbart nu!!! Snötöreln, hur övervintrar du den? Mina fick fullt med ohyra när jag provade att ställa dem i källaren, för varmt antagligen... Så det får bli en laddning nya :) Köpte mig en blommande myrten för en tid sedan men ack så svårt med lagom bevattning, du måste ha vääääldigt gröna fingrar "blink"
    Kram gittan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gittan!
      Svalt och ljust passar snötöreln bra på vintern hos mig. Och pytteliten vatten.
      Lycka till!
      Kram
      Katarina

      Radera
  5. Det är en fantastisk vår. Så milt och skönt. Jag håller med maken din: varför är det inte alltid så här?
    Må så gott

    SvaraRadera
  6. smukt, smukt, smukt med krukkerne på række :-)

    SvaraRadera
  7. Även hos oss var det en Underbar helg med trädgårdspyssel och grillning. Den här tiden på året är nästan den bästa. Hoppas att vi alla ta vara på den :)

    SvaraRadera
  8. Så himla tjusigt det är ditt stora myrtenträd. Fick en liten stickling från Inger på Kärleksstigen i somras. Det frodas och mår bra ute i vinterförvaringen. Kanske kan det bli ett litet träd någon dag.
    Hoppas allt är fint med dig och familjen. Hinner liksom inte runt och hälsa på som jag skulle vilja...
    Stor kram och njut av vårvärmen!

    SvaraRadera
  9. HIPP HIPP HURRA för porslinsanemonen :D
    KRAM från mig!

    SvaraRadera
  10. Ja, hvorfor er det ikke altid sådan her - hvert forår. Vi nyder det også i fulde drag udenfor. Med kaffekoppen. Med fingrene i jorden. Fregnerne pibler frem og smilet er stort.

    Skønt at dine "snötörlar" har overlevet. De stod så smukt på din trappe.

    /Birgitte

    SvaraRadera
  11. Så vackert med myrtenträdet och påskliljorna på rad. Synd att jag missade föredraget, hade gärna gått, trots att det handlade om hösten;-).

    Kram kram Eva

    SvaraRadera
  12. Har läst ikapp lite på din fina blogg....underbara bilder som vanligt.....=)

    Kram Ninni

    SvaraRadera
  13. Låter spönnande att övervintra snötöreln. Den tanken har inte ens fallit mig in, men nu lägger jag det på minnet.

    /Anette

    SvaraRadera
  14. Ditt myrtenträd är så snyggt, måste vara en häftig känsla att ha ett så stort exemplar. Snötörel hade jag ingen lycka alls med i höstas/vintras. Försökte övervintra det, men det fick ohyra och sedan började det mögla, så den åkte ut. Får vara glad att mina övriga övervintrade plantor klarade sig bra. Men jag gör ett nytt försök till hösten, för snötörel är en favorit. Undrar också om du har några övervintringsknep att dela med dig av?
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  15. Förstår att du inte bär in den där stora Myrtenkrukan varje kväll!!
    Äntligen kom min trådgårdstidning fram igen så jag kunde läsa det fina reportaget du gjort om er fantastiska trädgård!!
    Min förra trädgård var i samma storlek som din, en behändig storlek.
    Hoppas ni får fortsatt soligt och fint väder
    Kram
    Mariana

    SvaraRadera
  16. Vilken otrolig myrten! Härligt med vår, här har det blivit kallare igen, minus på nätterna och sen vill det inte riktigt bli varmt på dagarna, mer än i solig lähörna förstås. Man får ju välja sina ställen.

    /Jenny

    SvaraRadera
  17. Tack för svaret Katarina! Jag måste prova igen i sommar, troligtvis var det brist på vatten. De stod samplanterade med annat i halvskugga och jag tyckte att jag vattnade men tydligen inte tillräckligt. Bara på det igen då! Kramen

    SvaraRadera
  18. Som vanligt - suck och stön då jag tittar på bilder från din trädgård. Underbara!
    Kram från Törnrosa

    SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina