lördag 5 april 2014

Dvärgkowhai - sophora

Jag brukar inte lyckas något vidare med sophora, den skira krukväxten som växer så vackert.
Och jag har kanske inte lyckats så speciellt bra den här gången heller, men den lever. Och växer!
Och vad jag gillar mest är blandningen av gamla mörkgröna blad och och de nya ljusgröna (eller som jag brukar säga; vårgröna) bladen.
Myrtnarna växer också. Jag tror minsann att det börjar bli dags att öppna Salong Myrten för säsongen.

Idag är det ganska kallt här. Eller rättare sagt inte lika varmt som tidigare i veckan. Så efter att ha flyttat några ligusterplantor till odlingslotten för att göra plats för bygget (och släpat dit ett antal liter vatten för att kunna vattna plantorna eftersom kommunen inte satt på vattnet än, trots att de lovat göra det i veckan, grrrr) smet jag in i vinterträdgården för att börja titta i min nya bok "Arkitektens trädgård"
Jag har inte hunnit läsa så mycket än men jag har sett att det är många bilder från varje trädgård och det gillar jag. Hade dessutom bilderna varit tagna vid olika tider på året hade jag varit ännu mera nöjd, men det är de alltså inte vad jag kan se så här långt.

Fortsatt trevlig helg!

PS Har ni sett mig hos Havefolket? DS

17 kommentarer:

  1. Hej Katerina
    Sikke en stemning, det ser rigtig dejligt ud.
    Den er da virkelig fin din sophora, jeg er vild med den plante, men har også haft nogen udfordring med den.
    Mine myrter står i drivhuset hvor vi har holdt +5 grader hele vinteren, og nu hvor det er blevet så meget varmere, tænker jeg om jeg tør klippe dem første gang nu eller jeg skal vente - nætterne kan jo stadig blive lidt kolde, måske du kan give mig et råd ?
    God weekend.
    Mange hilsner
    Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita,
      jag tror du kan klippa nu, jag ska börja klippa i veckan. Men var noga med vattning när det börjar bli varmare och de börjar växa ordentligt.
      Hälsningar
      Katarina

      Radera
    2. Hej igen
      Tak for hjælpen, så vil jeg også gå i gang med klipperiet.
      Mange hilsner
      Anita

      Radera
  2. Tack för tipset om boken, den har jag missat! Här har också varit litet kyligt men jag har tillbringat hela dagen utomhus och bl a planterat bokhäck. Sophoran så gracil och fin, tyvärr inget jag får ha ifred hemma då katterna är på den hela tiden, har gett upp. Ha en fin lördag! Kram Merja

    SvaraRadera
  3. Dear Katarina,
    I'm sitting in front of my computer and can't stop looking at your wonderful pictures! Fantastic.
    Have a great time
    Elisabeth

    SvaraRadera
  4. Visst är Sophoran en härlig växt! Jag har haft den i flera år och på vintern får den bo i mitt växthus med frostvakt. Det verkar som att den vill ha lite svalt och belönar mig med orange-bruna blommor som liknar papegojnäbbar. Första året blev jag jätteförvånad, men nu går jag och väntar varje år på att den ska blomma. Mina myrten får också bo där och även om jag inte har så fina som dig så är jag väldigt glad för dem. Tack för fina bilder!
    Ha det gott! /Carina

    SvaraRadera
  5. Sophora är en favorit, men hos mig är njutningen kortvarig. Tycker att den är svår och kinkig, men så fin. Tycker faktiskt att den är fin snustorr också;-). Fantastiskt fint reportage i Havefolket! Och den nya boken verkar väldigt intressant. Kan inte hålla mig till nästa bokträff utan den får jag klicka hem meddetsamma.

    Må så gott! Kramen

    SvaraRadera
  6. Jag gillar verkligen den skira sophoran med blandningen av djupt gröna blad och ljust vårliga blad! Så fint den gör sig mot den vita väggen.
    Tack för boktipset!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  7. Jag är också svag för Sophoran men den är svår... som myrten ungefär "blink" Boken du visar kanske man skulle införskaffa, länge sedan det kom till någon kul trädgårdsbok i min hylla! Kan ju önska mig den till mors dag :D
    Ha det gott / Kram gittan

    SvaraRadera
  8. Hvor er den fin din sophora. Den er du da lykkedes ganske godt med synes jeg.

    I Danmark var det også ganske koldt i går, så da kunne jeg godt have brugt en havebog som din. Læste en anmeldelse af bogen og må bestemt købe den næste gang jeg er i Sverige. Hvilket forhåbentlig ikke varer længe :-)

    /Birgitte

    SvaraRadera
  9. Sophoran hade jag "missat", vad vacker den är. Jag odlar kinkiga växter i lavagrus, så det ska jag testa om/när jag hittar ett exemplar. Jättefint reportage inne på Havefolket, vad kul att du är med där. :)
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  10. Önksar dig en god fortsättning på helgen!

    SvaraRadera
  11. Jag kollade faktiskt lite närmare på min Sophora idag eftersom jag skrivit att den blommar. Den har aldrig haft så många blommor som i år!!! Jag ska fota dem när de börjar slå ut på riktigt och lägga ut på min blogg om nån vill se.. Det kanske tar
    ett par veckor innan de blir riktigt fina. Min Sophora bor i växthuset faktiskt året runt. Kanske fick den komma ut tillsammans med myrtenplantorna förra sommaren, men det var nog första gången i så fall.. Kommer inte ihåg riktigt ;)
    Önskar en trevlig vecka! /Carina

    SvaraRadera
  12. Vad fin den är Sophoran ! Gillar också den där blandningen av ljust och mörkt grönt. För att inte tala om tulpanen i förra inlägget, Jackpot...oj så snygg ! Kanske skulle sätta några i växthuset till nästa vår, för ute är ingen idé, rådjuren tar dem direkt. Jag gläder mig åt en stor planta...ja vad heter den...fioler i luften ? Den har stått i kallväxthuset och övervintrat, fanns inte ett blad på...men nu kommer de för fullt. Skoj !
    Ha det gott !
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  13. Jag hoppas att man ska uttala växtens namn på ett annat sätt än jag gjorde när jag läste rubriken. Vad har hon nu hittat på, tänkte jag. Den är verkligen fin, har ingen själv men skulle gärna ha en och dina myrten är jag också avundsjuk på.

    Ha det fint i solen,
    Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj då, kära nån! Så hade jag INTE tänkt att man skulle läsa det, vad pinsamt... Tack för påpekandet, nu har jag lagt till det svenska namnet och hoppas ingen mer ska missförstå, fniss.
      /Katarina

      Radera
  14. What i do not understood is actually how you are not really much more neatly-preferred than you
    may be right now. You're very intelligent.
    You understand therefore significantly in terms of this subject,
    produced me in my view believe it from so many various angles.
    Its like women and men are not involved unless it is something to do with Woman
    gaga! Your individual stuffs nice. All the time take care
    of it up!

    Feel free to surf to my site ... pembiayaan mobil

    SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina