torsdag 14 april 2011

Helleborus, hurra!

Nu blommar en del av mina frösådda julrosor! Men det har tagit tid, säkert 3 år, innan de började blomma.


Det gäller att rensa väldigt försiktigt bland julrosorna, där är alldeles fullt av fröplantor varje år. De flesta har jag gett bort men en del har jag kvar. Och nu hoppas jag kunna behålla fler, jag har tänkt låta dem växa till på lotten.
  
 De flesta är rosa, riktigt mörka eller ljust gula. Jag har några dubbla och några prickiga (som jag har köpt), som jag hoppas ska korsa sig med de andra.

   
  Tyvärr tittar de ner så egentligen skulle man ha dem i en sluttning eller i en upphöjd bädd så man kan se dem ordentligt.


Jag fick tag på hyfsade pallkragar på Blocket, så nu hoppas jag få lite ordning på lotten. Påskvädret ser verkligen lovande ut, jippi! Maken hälsar och tackar för alla komplimanger angående kullerstensgången!

20 kommentarer:

 1. Så fina de är, väl värda att väntas på...
  Ha det bra i vårsolen ;)

  SvaraRadera
 2. Verkligen fina och de är ju så roliga med sina hejvilda färgkorsningar.

  Du undrade över mitt huvud på väggen vid vattenspegeln. Nix, inget vatten ur munnen nuför tiden. Dock ett bra trix som min käre make ordnade med innan när huvudet satt på ett annat ställe. För att slippa skvätt men ändå få illusionen av en vattenstråle monterade han en gnomskinlig plastslang - typ akvarieslang ca. 5 mm i munnen och gick sedan i naturlig, mjuk båge ner i vattenkaret. Springvattnet följer slangen och det bästa av allt - slangen syns inte! man behöver inte heller ha så högt tryck på pumpen...

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 3. Så alldeles underbart. Nu blev jag avis igen! Vill ha, vill ha, vill ha!
  Och så kom jag att tänka på, att Bilka sålde Arum Italicum. (4 st för 100 kronor.) Vet inte varför jag inte köpte själv men jag tänkte på dig! Minns, att du frågade efter den en gång. Hoppas de finns kvar när ni kommer...
  Kram
  Eva

  SvaraRadera
 4. Åh, åh, åh...... Såååå vackra!! Det är något alldeles extra, extra med julrosor... Allra finast är det att ha precis som du: rosa-lila toner i olika nyanser. SÅ skulle jag verkligen vilja ha det hos mig någon gång.

  Fantastiska bilder!
  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 5. Så rara växter, gillar de lite dova färgerna:)
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 6. Den som väntar på något gott...åh vad fina de är Katarina. Gillade särskilt den överst till vänster. Ja tänk vad snyggt om man hade en hög mur där de kunde titta över kanten och man kunde gå nedanför och njuta. Lite bekvämare än att ligga på mage på marken :-)Tänk vad bra att du redan kan skörda på lotten, hi hi !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 7. Oh så många fina!kul att det gick bra med frösådd.
  Mina verkar inte vara så villiga att yngla av sig tyvärr för jag vill ha många.
  Ha en trevlig helg
  Mariana

  SvaraRadera
 8. Super vackra och den prickiga var i en klass för sig......super fin.
  Vilken tur att du har din lott att plantera på......jag önskar att jag hade mer plats. Köpte massa plantor i söndags som fortfarande inte kommit i marken och för vara ärlig så vet jag inte var dom ska stå..

  Kram Anna

  SvaraRadera
 9. Vilka skönheter, och vad roligt med fröplantor. Det är ju alltid spännande att se vad det blir av dem även om det tar tid. Skulle gärna vilja att mina julrosor var lite mer spridningsbenägna.
  Kram

  SvaraRadera
 10. Oj så mycket julrosor du hade, kul!
  Så de frösår sig lätt om jag förstår dig rätt?
  Sånt gillar jag.
  Det är kanske dags för mig att inköpa lite julrosor. Jag går ju varje tidig vår och önskar att jag hade dem i min trädgård.

  Fina bilder som vanligt.

  kram

  SvaraRadera
 11. Opphøyd bed var en god ide, jeg har lenge fundert på hvor jeg skulle plante dem slik at de kom mer til sin rett.
  Har forsøkt å så Helleborus, men det har vært dårlig spiring, kanskje for gamle frø.

  SvaraRadera
 12. Åh vad fina!Jag vita frösådda som blommade förra året första gången nu har de mänger av blommor!Andra färger väntar jag på..Ser att du tar bort bladen det funderar jag på ser snyggare ut!Idag har jag ännu fler tegelfärgade växter en hel plantering faktist!
  Nåja det är bara att stå ut!
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 13. Julrosor är evrkligen underbara och glädjen över att få frösåddern att blomma måste vara stor. Jag har samma funderingar sm du ang. dem. Nackdelen är ju just att de böjer på nacken och därför funderar jag på att flytta ner åtminstonde några i den upphöjda rabatten istället. Frösådderna ser man lätt på dem att det är julrosor?
  Ha en fin helg / gittan

  SvaraRadera
 14. Hej!
  Jag heter Anette och bor i zon 5. Hamnade på din blogg av en slump, men har bara suttit och njutit av dina fina bilder en lång stund! Blir avis att ni har kommit så långt i södra sverige! Jag väntar själv på att mina frösådda julrosr ska tina fram så jag får se om dom överlevt vintern! Kommer att titta in här fler gånger!

  SvaraRadera
 15. Älskar dem och kan inte få nog av dem. Skall bli så spännaden med din lott. Ha de gott på Österlen.
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
 16. De er bare skønne Katarina...og så alle de former og farver de findes i. Må virkelig passe på mine små frøsåede kan jeg se - for hvilken overdådighed det kan blive til om tre år eller så :0)

  Knus og rigtig god påske
  Dorthe

  SvaraRadera
 17. Vilken vacker samling! Har hittills inte lyckats dra upp från frö, men skam den som ger sig:)

  God afton och fortsatt fin helg,
  Rebecca

  SvaraRadera
 18. Vilka underbara!!
  Har en liten sak till dig på min sida!
  Kram från Cecilia & Villa Hortensia!

  SvaraRadera
 19. Underbara och jättefina bilder.

  Jag ska nog försöka mig på julrosor igen på ett annat ställe i trädgården. Man vill ju bara ha!

  Kram
  Maria

  SvaraRadera
 20. Jag har inte varit så där över mig tokig i julrosor, men eftersom utbudet blivit större och det skrivs mer om julrosor nu än förr, har jag blivit riktigt rejält intresserad. Den som du visar som nr 6, med en liten dragning åt beige/orange i kanterna är otroligt vacker. Själv har jag bara vita och en liten djupröd, men de vita sprider sig snällt! Jag blir inspirerad att testa fler sorter när jag ser dina bilder!
  Hälsningar
  Kristina

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina