lördag 28 april 2012

Det går ju inte, del 2

Hur går det med mitt test av buxbomsersättare?
Dåligt, faktiskt. Den japanska järneken, Ilex crenata `Dark Green´, som saluförs av flera trädgårdsfirmor som det "perfekta alternativet till buxbom". Jo, gomiddag, hos mig fungerar den inte alls, jag har plantor som är ännu mer gulbruna än den på bilden. Kanske vill den ha surare jord, men jag har vattnat med surjordsnäring, så lite har jag fjäskat för den. Det kan även bero på att det inte är tillräckligt väldränerat.
Det går ju inte att ersätta buxbom med den fulingen!
Lingonplantorna verkar däremot må riktigt bra och de lär vara extremt kinkiga när det gäller jordmån, har man kalkig jord som vi är det ingen idé att ens försöka. Jaha? Som vanligt är det lika bra att testa själv (jag har grävt ner några kottar hos dem för att de ska tro att de är i skogen, fniss).

Lingontryn, Lonicera pileata, och myrtentryn, L. nitida, fungerade bra i många år men har tagit mycket stryk de senaste vintrarna, vissa plantor ser hyfsade ut medan andra har kala grenar. För att inte tala om de plantor jag satte på min odlingslott i somras, de har frusit ner helt. Det måste skilja nästan en hel odlingszon mellan trädgården, som är skyddad med hus, mycket häckar, sten,
och odlingslotten, som är helt öppen utan något skydd.
Så här såg den största myrtentryn ut (ca 50 cm i diameter) innan den rysliga vintern 2010/2011.
Men några ljuspunkter finns; jag skaffade några uppstammade benved i höstas och de har gått jättebra! Även det andra lilla trädet jag köpte höstas, Ilex aquifolium`Myrtifolia´ har fungerat mycket bra.

Äntligen är det lite fart på grönskan i trädgården, det är så vackert med vår!

9 kommentarer:

  1. Nämen, rackarns då. Jag som tänkte prova på den japanska järneken som ersättare hos mig. Fast på ett ställe bara. Hrmm... nu måste jag fundera en sväng till. Så synd med myrtentryet. Men desto roliga med de uppstammade benvedarna. Har sneglat på sådnana något år nu.

    I dag var det första riktiga vårdagen här. Det har varit kallt och grått fram till nu egentligen. Så skönt med sol.

    Kram
    Charlotte

    SvaraRadera
  2. Kan det inte tänkas att denna buxbom-pest kommer att avta så småningom? Är det inte värt att odla lite inomhus, och hålla båda ögonen på dem och ge förtsa hjälpen om de får en släng av sjukan? Bara en tanke... Och tack för att du nämner detta med odlning i lä och odling i öppet område, tänkte välan att det måste göra skillnad.
    allt gott
    Annso

    SvaraRadera
  3. Tack för utvärderingen, alltid bra att veta. Jag söker också efter alternativ till buxbom. Tänkte på idegran, men sambon tyckte den var sådär... Jakten fortsätter:).
    Snyggt med uppstammad benved.
    Ha en fortsatt fin helg.
    Kram Maria

    SvaraRadera
  4. hmm... trist att läsa att ilexen inte vill sig. speciellt som jag har inhandlat ett par prövoexemplar idag. får fjäska ordentligt för dem då... ;)
    nu har våren äntligen kommit och jag är i planteringstagen. underbart!
    kramar!

    SvaraRadera
  5. Så synd med den japanska järneken som verkade så lovande. Jag synar min lilla buxbomshäck varje dag och tycker att den ser lite värre ut än vanligt i år. Men som vanligt har sorkarna bott bland rötterna och Sune älskar att studsa runt i de prasslande grenarna så förhoppningsvis är det orsaken till bladfallet. Skulle den behöva ersättas har jag varit inne på både ilexen och myrtentry, så det är bra att läsa om dina utvärderingar.
    Kram

    SvaraRadera
  6. Åh så trist! Håller tummarna för att du tillslut hittar en bra ersättare trots allt. Gillar de uppstammande benveden mycket. Riktigt snygga!

    Ha det så bra!
    Camilla

    SvaraRadera
  7. Tittar in som hastigast och önskar dig en fin Valborg och en underbar början på blomstermånaden Maj!
    Kram Raina

    SvaraRadera
  8. Det verkar inte gå så bra med ersättarna!
    Hur illa är det egentligen hos dej? har du fått många drabbade plantor?
    I England där dom haft smittan länge är det ju fortfarande mycket Buxbom kvar i trädgårdarna...
    trevlig helg
    Mariana

    SvaraRadera
  9. Den japanska järneken är ingen surjordsväxt, utan den ska stå i vanlig jord. Första året/vid plantering ska den inte heller gödslas, eftersom det blir för starkt för rötterna. Tillväxten kan faktiskt avta om den gödslas vid plantering - inte för evigt förstås.

    Av 50 plantor har jag ett år senare ca fyra som partiellt blivit som din, med bruna blad som ramlar av. Hälften av dessa har dock tagit sig igen och har fått nya små blad längst ut. Luckrade upp jorden lite för dem, eftersom jag gjort blomland där det tidigare var gräsmatta. Fick även vattna ordentligt när det var torrt. En ordentlig rotblöta i veckan om det är torrt rekommenderas.

    Läs mera här http://www.victoriananursery.co.uk/Box_Leaved_Hedging/
    Där kan man även läsa om planteringsavstånd och minimihöjd och - bredd för den som gillar parterre-häckar.

    @Annso: Buxbomspesten är ingen liten släng, utan denna svampsjukdom dödar dessvärre alltid sin värd. Det är bara en tidsfråga hur snabbt det går, eller hur starka gifter man besprutar buxbomen med. I Sverige är vintrarna hårdare och därför blir förloppet snabbare här än i England. Själva sporerna lever upp till fem år och kan därför lätt föras vidare. Läs mera på Jordbruksverkets hemsida.

    Hoppas att du inte har gett upp, eller vill testa igen så här två år senare!
    Carolina

    SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina