torsdag 7 november 2013

Jag gillar kirskål!

Marktäckare är i mitt tycke helt oumbärliga i trädgården. Och jag vill helst ha dem i stora mattor. De får gärna vara vintergröna. Då, då blir jag riktigt nöjd. Ett bra tillskott till den ack så viktiga gröna stommen, det märks inte minst så här års. Men jag kan faktiskt även hålla till godo med ickevintergröna mattor, bara de är snygga någorlunda länge. Helst ända in i november. Som den brokbladiga kirskålen, Aegopodium podagraria `Variegatum´. Kolla in den här!

Så här såg den ut i går, 6 november. Inte mycket att klaga på. På den andra bilden syns den tillsammans med japansk starr, lungört, schersminstammarna och ett ligusterklot. Och nej, den sprider sig inte alls på samma sätt som den jobbiga gröna kirskålen. Detta är den fjärde säsongen jag har den, så vid det här laget borde jag ha märkt om den tänkte sprida sig hejdlöst. Men det är faktiskt precis tvärtom; jag tycker den gott kunde breda ut sig lite mer. Så jag får min stooora matta.


11 kommentarer:

 1. Så fint med starren och lungörten. Har funderat i flera år om jag ska be om att få en 'planta' av grannen som har den fast inte riktigt vet om det. De är inte så trädgårdsintresserade och den fanns där när de flyttade dit, växer i underkanten till deras häck. Men jag har varit fundersam över just spridningen. Fast när jag tänker efter har den inte spridit sig hos dem vad jag kan se... Tycker den är så läcker. Nu kanske jag också vågar :-)

  Kram

  SvaraRadera
 2. Jag tänkte väl... men det var ju ingen vanlig kirskål precis, denna har ju goda egenskaper och är dessutom fin.
  Snygg samplantering!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Ser riktigt snygg ut!! Den vill jag gärna byta till mot den gröna varianten som tycks trivas här....
  Fina bilder som alltid:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Den er også virkelig smuk og rigtig god sammen med lungeurt - som jeg har haft lidt svært ved at finde makkere til.

  /Birgitte

  SvaraRadera
 5. Snyggt, men jag vete sjutton om jag vågar ändå.. ;) Men vintergröna marktäckare är guld värda här med våra slaskvintrar. Gillar hasselört, de sprider sig bra men är lätta att rensa bort när de har kommit "fel".
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 6. Ser väldigt bra ut med den täta varierade grönskan. Kanske man skulle våga testa själv.
  Luna

  SvaraRadera
 7. Så snygga dom är tillsammans Lungörten, Starret och Kirskålen.
  Den brokbladiga Kirskålen är så läcker med det är inget jag skulle 'våga' plantera in i trädgården för här uppe i norr sprider den sig snabbt i rabatten.

  Snygg header har du också.

  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
 8. Kul att läsa! Jag har sett den i verkligheten och den är så snygg men trodde den spred sig som den vanliga... Och den är inte kul!

  Ha det gott!

  Kram

  SvaraRadera
 9. Att få bort den gröna kirskålen i rabatter är ju snudd på omöjligt. Men jag fick enkelt bort den, och dessutom jättefin gräsmatta, bara genom att ha på lite ny jord, så lite gräsfrö och börja klippa. Den brokbladiga som du har är ju supersnygg som marktäckare.

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 10. Ja stooora mattor av marktäckare vill man ju gärna ha. Tycker bara att det tar sån tid när det är nysatt...väx fort och sprid er snabbt. Tråkigt att du också har fått problem med att dina inlägg inte heller uppdateras i blogglistan, just nu börjar jag tappa tron på att det ska lösa sig. Vet inte hur mycket jag har sök svar men hittar inget.

  Kram Anna

  SvaraRadera
 11. Jag vågar nog testa, den här snygga kirskålen, om du säger så. Har funderat länge, för den hävdar sig så fint med sina ljusa blad. Finfina bilder!

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina