fredag 8 juli 2011

Klippklipp säger saxen

Jag kan nästan inte gå ut i trädgården utan att ha med mig något att klippa med. Ja, ha med och ha med förresten, saxar och sekatörer ligger och dräller i trädgården och jag spenderar mycket tid med att springa runt och leta efter dem. Favoritklipparna är vanlig hushållssax, vass och bra, ger perfekt kontroll när man klipper buxbom och myrten (och mördarsniglar...), sekatör (gärna Felco men eftersom jag ofta försöker kompostera mina sekatörer har jag kommit på att det går lika bra med något billigare...) till att klippa grenar med och min bästa häcksax från Fiskars, som är superlätt att klippa med, ingen kraft behövs, passar speciellt bra till liguster. Jag tycker inte att dyra specialsaxar för buxbomsklippning underlättar/förbättrar klippresultatet. Nää, skaffa istället en vass hushållssax (de som finns i trepack på IKEA är jättebra!) om du ska formklippa buxbom!
Men det är inte bara formklippning jag ägnar mig åt, jag klipper annat också, mycket som är överblommat, i veckan var det dags för daggkåporna. Så fort blommorna börjar bli bruna klipper jag av dem och bladen ända ner till ca 2-3 cm. Sedan kommer snart nya, fina daggkåpeblad.
Annat som jag klipper är mina salvior, men de klipper jag inte lika hårt, bara de överblommade "kolvarna" och så får jag en ny blomning. Många hostablommor klipper jag också av, de lila blommorna tycker jag påminner om knölklockor...
Även stjärnflockorna ska jag klippa ner efter blomningen för att få en andra blomning längre fram, men de får stå kvar ett tag till.

Nu måste jag titta på Claus Dalby på TV, trevlig helg!

26 kommentarer:

 1. Måske skulle du lave depoter rundt omkring i haven, så du slipper for at lede :-). Kender det alt for godt selv!

  Ha´en skøn weekend
  Birgitte

  SvaraRadera
 2. Måske skulle du lave depoter rundt omkring i haven, så du slipper for at lede :-). Kender det alt for godt selv!

  Ha´en skøn weekend
  Birgitte

  SvaraRadera
 3. Visst är det smart att "lura" plantorna till en andra fägring...så gör även jag...=)

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 4. Jag har också klippt mina daggkåpor nu, men jag var inte lika modig som du utan klippte bara av blommorna. Bra att få lite pushning i klippandet:). Jag lägger ofta mina sekatörer på fönsterblecket till verandan, där ligger de både lätt tillgängligt och i regnskydd.
  //Maria

  SvaraRadera
 5. Tack för tipsen! Jag borde nog klippa lite mer än vad jag gör. Fantastiska fång av stjärnflocka du har!!!

  Trevlig helg!
  /Ruben

  SvaraRadera
 6. Så vackert det blommar hos dig! kul det där med saxarna - precis samma sak har kommit fram till är bäst - en skarp vanlig sax!

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 7. Jag har också svårt att hålla koll på saxarna.. Helt övertygad om att skatorna norpar dem.. ;)
  Nu lärde jag mig något nytt.. brukar bara klippa av blomstänglarna på daggkåpan. Ska göra på ditt sätt i år tror jag. Tycker bladen är som vackrast precis när de slår ut. Kramar!

  SvaraRadera
 8. Vilket tips, att klippa stjärflockorna för en andra blommning :-)

  SvaraRadera
 9. Hihi, jag komposterar ogräshackan med jämna mellanrum....
  Jag brukar bara klippa blommorna på daggkåpan men jag ska pröva att göra som du...
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 10. Hittar också mina sekatörer i komposthögen. Och Ikeas saxar är jättebra och billiga. Min väninna som är frisör klippte tom mitt hår med en sådan. Dina stjärnflockor är bara så vackra.

  SvaraRadera
 11. Skönt att läsa att jag inte är ensam med att strö sekatörer runt omkring. Funderar på att köpa mig ett sådant där fiffigt snickarbälte. Då kan man ha allt man brukar anväda i alla fickorna.Bara hänga på sig det när man knallar ut. Titta gärna in till mig och kolla på min frukosthörna som blev klar idag.

  SvaraRadera
 12. Tack för tipset med daggkåporna. Dom brukar bli ganska fula efter ett tag. Nu ska de klippas ända ner:)
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 13. Man kan väl inte klippa förmycket? =) Jag klipepr bara bort blommorna på Daggkåpan men det är ganska tidskrävande...när mna har många... Jag får kanske prova ditt sätt nästa år!

  SvaraRadera
 14. Tack för saxtips! Jag ska för första gången ge mig på att formklippa buxbom och tror jag börjar med att använda en vanlig hushållssax.

  Åsa

  SvaraRadera
 15. Känns skönt att veta att vi är många som förlägger sina sekatörer haha.... Har en favorit-trädgårdssax också som jag förlägger, å den är jag mer rädd om än sekatörerna. Saxen är supervass och är nästintill en slags sekatör. Ohh, vad duktig du är som klipper alla dina fina klot med vanlig sax. Tycker du inte att man får en större 'hastighet' i klippen liksom med en sån där som sitter ihop därbak?! Ja, hur som helst är dina klot drömlika och inspirerar stort. Stjärnflocka har jag aldrig klippt blomställningarna på. Det kanske man skulle prova, Klippte av alla blomställningar dock på mina lammöron härmokvällen. Det blev en hel lövkorg full.

  Stor kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 16. Det är ett himla letande ibland efter alla verktyg,skulle också behöva klippa ner Daggkåporna men det får vänta för nu snickras det på verandan.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 17. Jag har en liten korg där jag har alla trädgårdsredskap. Men å andra sidan har jag inte så mycket växter som du att sköta om så jag hade nog hittat dom i alla fall, haha. Men åldern börjar ta ut sin rätt!!

  Programmet med Dalby var bra, synd bara att det "bara" är om växthus. Och tack och lov! inte en kock inom synhåll!!!

  Kram Elzie

  SvaraRadera
 18. Jag behöver ingen sax eftersom jag har den lilla marodören. Tyvärr klipper han väldigt fult - långa stjälkar sticker upp och ibland tror jag han kör runt med hornen också. Risigt!!
  Kram

  SvaraRadera
 19. Vilken fantastiskt fin blogg, kul att du gillar vår häcksax!

  Vänliga hälsningar
  Maria
  Fiskars

  SvaraRadera
 20. He he, låter bekant det där med att kompostera sekatören :-)Jag har börjat förlika mig med sekatörer i grälla färger, som orange, då syns de i alla fall när man tappar bort dem, till skillnad mot min olivgröna.
  Har också börjat klippa ner en del, det är så härligt när det kommer nya fina blad sen igen. Åh vad jag gillar dina små `troll´ !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 21. Hej Katarina. TAK fordi jeg måtte komme forbi og se din smukke have. Jeg håber I havde en god tur til Bornholm. Kik ind en anden gang hvis I har mere tid.

  SvaraRadera
 22. Haha, här är en till som kastar sekatören i komposten titt som tätt. Bra med lite nedklippnings-pepp, i år ska jag vara mycket tuffare mot min överblommade daggkåperabatt! Tack för en fin och inspirerande blogg.

  SvaraRadera
 23. Vilken tur att jag snurrar runt på olika bloggar och hamnar här!

  Som trädgårdsnybörjare har jag fått namn på en vacker växt i min trädgård- stjärnflocka!

  Håller som bäst på att ta reda på vad allt vackert heter och blir så glad när jag hittar svar utan att behöva fråga. För det gör jag också- fotar växter och frågar mina bloggvänner som nästan alltid har svar.

  Nu är jag glad att jag hittat hit- lägger mej som följare för säkert kan jag lära mej en massa nytt här!

  Lena

  SvaraRadera
 24. Hej!
  Jag skulle vilja komma i kontakt med dig. Kan du mejla mig på vaxthuse@yahoo.se?

  Vänligen // anette

  SvaraRadera
 25. Oj, min adress kapades lite;

  vaxthuset@yahoo.se ska det vara.

  Skulle gärna vilja prata med dig om din trädgård och blogg.

  Ha det bra! // anette

  SvaraRadera
 26. jag klipper bara bort blommorna, för bladen är ju vackra..

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina