söndag 31 juli 2011

Elände

Det eviga regnandet har verkligen satt fart på den förskräckliga buxbomssvampen, Cylindrocladium buxicola, som jag tyvärr har fått in i trädgården. Att föreställa sig trädgården utan den absoluta favoritväxten är svårt, men jag är i full färd med att hitta någorlunda vintergröna alternativ och konstaterat att jag faktiskt redan har ganska många; myrtentry, idegran, liguster, murgrönebuske, benved, bambu, lavendel, helichrysum, helgonört osv. Och jag ska testa trädgårdsgamander, japansk järnek, Viburnum tinus, olika cotoneastrar, andra sorters liguster mm. Men förslag på andra alternativ mottages tacksamt!
Regnandet har i alla fall gjort det väldigt frodigt i min vitbrokiga rabatt.
Myrtentry, Lonicera nitida, tror jag mycket på som alternativ till buxbom. Jag har testat namnsorterna `Elegant´ och `Maigrün´ som båda är vintergröna och passar bra till mindre klot, och borde även passa bra till låga häckar. De tål inte snö och kyla riktigt lika bra som buxbom (det märkte jag i vintras) så jag hoppas på milda vintrar framöver. Det finns en namnsort till som jag inte har testat, `Hohenheimer Findling´, är det någon som har erfarenhet av den? En annan lonicera är lingontry, Lonicera pileata, som jag också ska testa. Myrtentry växer betydligt snabbare än buxbom vilket kan vara bra när man vill få upp dem i storlek, men precis som liguster måste man klippa dem ofta för att hålla formen. Liguster är inte alltid speciellt vintergrön, men mina ligusterklot är jag ändå väldigt förtjust i. Idegran är snyggt men de klot jag har står soligt och jag tycker de nya skotten är lite brungula på våren och är inte så vårfräscha som jag vill ha dem.
Ja, håhå jaja, som det kan bli, trädgårdslivet är minsann inte alltid en dans på rosor...

23 kommentarer:

 1. Nä, kanske inte en dans på rosor...men visst dansar rosorna! :o)

  SvaraRadera
 2. Ajajaj, buxbomssvampen har jag aldrig hört talas om, tack och lov. Så trist för dig, men det ser ändå väldigt fint ut i din trädgård, här är snustorrt kommer, inte ihåg när det regnade senast. Så olika det kan vara...
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 3. Benved - funkar bra göra klot av, men kan hjälpas lite på traven av ett extra "nätstöd". Använt småplantor a´25:- st.

  Norsk brudspirea -testar jag i år, verkar växa snabbt och forma sig villigt till klot! (ska nog köpa flera)

  Formar även dvärgsyrenen Palibin på stam till ett klot (snyggt, grönt tätt) :)

  Ett doftolvon med tre stammar gör jag till klotform, tycker det ser ok ut just nu, men tror det kan bli ännu bättre på sikt.

  Den där billiga hängsalixen som finns på plantskolan varje vår tröttnade jag på (blev som en stor avlång "grön sak") Klippte upp den förra året -i år rätt häftig, och klotformad (med den kräver flitig beskärning)

  Har även en benved, av okänd sort. Väldigt "barrlik" (ej flikbladig brakbenved) utan en låg, lite krypande buske, som jag ihärdigt klotklippt ett par/tre säsonger. Ett par exemplar varar gilla det, och ett plus för höstfärgen.

  Har även sett en bild på en röd smällspirea, uppstammad med hyfsad klotform....

  Hälsar Camilla

  SvaraRadera
 4. Nej nej nej vad är det jag läser...du som har så många fina klot. JAg misstänker att jag har fått det men vet inte riktigt om det är just det, på flera klot vissnar bladen och deser ut som torra barrväxter fast den som sagt inte är speciellt torra i detta regn väder.
  Kan man känna igen om det är svam på något sätt.
  Vad gör du med dina klot nu? Gräver du upp eller hoppas...

  Kram Anna

  SvaraRadera
 5. Jo, jag kom på en till jättebra, berberisen "Nana". Den är röd, men växer klotformigt, fast ganska långsamt tycker jag.
  /Camilla -igen

  SvaraRadera
 6. Å så klart finns det ju olika storlekar på klotthuja, som jag också frisserar till lite extra, de växer på bra (jag var en sån som sa "huja thuja" men ändrade mig, och har till mitt 50-talshus idag bla en ljuvlig snygg stor och emellanåt också välklippt thujahäck, samt små klot här och var)

  Uppstammade cypresser finns ju, endel namnsorter mer tacksamma att klippa till runt. Ska nog köpa mig någon fler sådan...

  Hälsar Camilla, igen!

  SvaraRadera
 7. Fy så tråkigt Katarina! Jag visste inte att det fanns en sådan sjuka ens. Däremot upptäckte jag att min Klotlönn fått konstigheter på ett par grenar och vad det är/beror på måste nog undersökas närmre. Klottuja kunde kanske vara ett alternativ??? De finns ju i lite olika sorter/storlekar vill jag minnas från min tid på plantskolan...
  Nej minsann, nu får jag rappa på. Tar "mannen med plånboken" och den stora bilen med mig till Lödde om en stund =P
  Ha en fin dag / Kram gittan

  SvaraRadera
 8. Så tråkigt med svampen!! Men tycker att du ser ut att ha väldigt snyggt ändå:) Gillar dina kombinationer!
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 9. Hoppas det inte blir så illa du som har så många fina klot!!
  Hoppas att det kommer gå bra!
  Mariana

  SvaraRadera
 10. Fy tusan!!!!! Inte alls kul. Det fick ju bara inte hända, inte i din trädgård i alla fall. Hoppas verkligen att du lyckas hejda framfarten. Jag har slängt ett klot i sommar som jag med ganska stor säkerhet också var drabbat. rev upp det med en gång, tog bort översta jordlagret och satte liguster i stället.

  Anna Vattenkanna tipsade om Berberis buxifolia nana som jag tycker verkar vara ett bra alternativ också. Tack för din långa lista!!

  Kram, kram
  Maria

  SvaraRadera
 11. himla trist med buxbomsvampen! Regnandet är inte helt bra för allt, här har en pilehäck fått någon svamp, inte lika illa som buxbom, men ser eländigt ut.
  Skrev ett svar om Norrviken, känner precis som du att Sofiero är långt mera intressant och en levande park.
  kram Sophia

  SvaraRadera
 12. Å så snyggt i din vitbrokiga rabatt ! När jag läste om svampen första gången tänkte jag direkt på din fina trädgård, och nu har du fått in den..fyyyy så tråkigt ! Hoppas du hittar några fler bra alternativ. Jag har frösått en myrtentry med lila bär men har ingen aning om vilken sort det är. Hög var busken jag tog den ifrån i alla fall. Jag bollklipper mina rosenspireor Little Princess, fast de är ju inte vintergröna förstås. Trots det är de dekorativa, särskilt när det kommer snö.
  Ha en skön vecka !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 13. hur sorgligt är det inte med svamp och annan ohyra på älskade växter:(

  Väldigt väldigt fin vitbrokig rabatt, den snor jag:)

  SvaraRadera
 14. Uhhh, det lyder ikke godt med svamp i dine buksbom!!!

  Jeg har selv lige plantet rigtigt mange og får det nærmest dårligt ved tanken om, at de skulle få svamp!

  Men ja, du har også mange andre flotte grønne vækster, ser det ud til. Hvor er der flot i din have :-)

  SvaraRadera
 15. Hej Katarina!
  Taaaack för senast, visst är det härligt att man liksom känner varandra så mycket genom bloggvärlden:-) Men förmodligen säger det skrivna ordet mer om en människa än man anar. Det där med att läsa mellan raderna är mer än ett talessätt!

  Idag skriver jag om buxbomsvampen, jag har ju varit väldigt nedslagen sedan jag fick upp ögonen ordentligt för hur oerhört hårt den kommer att drabba trädgårdsvärlden.
  I ett kommande inlägg om Alternativ till buxbom ska jag sammanställa lite förslag som jag hittar eller får in. Tänkte då att jag kasnke kan få länka till dig, vår egen klotexpert:-)

  Än en gång tack för att vi fick besöka er, som jag misstänkt så blev er trädgård årets höjdpunkt.
  Varmkram Hillevi

  SvaraRadera
 16. Hej Katariana!!!

  Åhhhhh, vad jag lider med dig. Gissar att det är dig Hillevi menar i sitt inlägg (den med 70 klot som fått sjukan....). Alltså, så himla orättvist......... Är alla dina klot drabbade eller tror du att några går att rädda??

  Satte själv hjärtat i halsgropen när jag läste Hillevis inlägg. Har helt missat snacket om sjukan. Sprang direkt ut i trädgården. I år har jag planterat ca 250 buxbom till 3 häckar och kanske 10 klot (eller mer)..... Jaha... vad hittar jag om inte drygt 10 smittade plantor. Är så säker man kan bli. Men har för säkerhets skull lagt en bit i en plastpåse. Man blir ju gråtfärdig.

  Många kramar
  Charlotte

  SvaraRadera
 17. Jisses vad tråkigt. Har aldrig hört talas om denna sjuka innan. Måste ut och kolla mina egna plantor.

  Oavsett hur det går med alla dina klot så är jag säker på att du kommer att vända problemet till något positivt i din trädgård och det kommer säkert att bli en kul och jättesnygg lösning.

  Kramar Camilla

  SvaraRadera
 18. Åh, Katarina!
  Jag lider med dig.Det finns inte mycket att säga till tröst men jag ska försöka ändå: Även om dina buxbomklot är (var) vansinnigt snygga, så är inte hela trädgården beroende av dem. Det finns så mycket annat fint och jag är övertygad om att du, när den första smärtan lagt sig, kommer att hitta ersättare. Men jag blir ändå bedrövad både för din och andras skull. Så onödigt. Varför?
  Själv fick jag magknip bara vid tanken. Jag har ju också en hel del buxbom, som jag anser är oersättlig. Men hittills har det sett bra ut. Ända till ikväll när jag inspekterade och hittade jag ett misstänkt klot. Får kolla bättre i morgon när det är ljust. Men jag har inga illusioner om att jag skulle undå detta.
  Kramar
  Eva

  SvaraRadera
 19. Vad tråkigt det är med alla dessa "sjukdomar" som växterna kan få. Här var det så torrt i början på sommaren så rosorna har sett bedrövliga ut på bladen hela säsongen.
  Hoppas du har en bra söndag.
  Kram Elzie

  Så fina bilder du visar!

  SvaraRadera
 20. Men neeej, vilken mardröm som drabbat din underbara trädgård!!! Det verkar ju dock finnas en hel del bra alternativ till buxbom och förhoppningsvis kan du reparera skadorna någorlunda snabbt - och likvärdigt. Som trädgårdsägare får man verkligen några hårda smällar ibland. Här ska vi gå ut med motorsågen och ta ner några älskade träd som drabbats av sjukdom. De lämnar stora hål efter sig....
  Kram på dig!

  SvaraRadera
 21. Hej Katarina,

  Ja, jag vill jättegärna att du kommer på besök!!! Jag är ledig denna veckan och kommer att vara bortrest några dagar. Är dock hemma på fredag...Helgen är det kalas två dagar i rad men har ingen inbokat på egftermiddagarna/kvällarna i nästa vecka. Hur ser det ut för dig?

  Kram, kram
  Maria

  SvaraRadera
 22. Riktigt, riktigt hemskt - i dessa tider är det ju svårt att ta ordet katastrof i sin mun...
  Jag lider med alla er som har trädgårdar som i mycket är uppbyggda kring buxbom, förlusterna kommer att bli stora även om det finns ersättare.
  Själv har jag mest storbladig buxbom och den lär vara mer motståndskraaftig. Den som lever får se om det stämmer.
  Kram från Eva

  SvaraRadera
 23. Uh ha....NEJ - ikke også hos dig Katarina......det er virkelig ikke fair overfor din smukke, smukke grønne have, med alle de flotte buksbom - jeg græder en tåre for dig.

  Det er dog det værste mareridt man næsten kan tænke sig for en haveejer.

  Jeg ville ønske der var en udvej....et sprøjt med atamon eller lign. der ville slå svampen ihjel....men sådan leger vi nok ikke :0(

  Kæmpe KNUS
  Dorthe

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina