söndag 5 februari 2012

Galantofil?

När jag läste senaste numret av Gardens Illustrated kände jag tydligt att jag mycket lätt skulle kunna bli galantofil, dvs snödroppsnörd!
Tidigare har jag tyckt att det väl kan räcka med den vanliga Galanthus nivalis, men plötsligt kom jag på att lite fler sorter (och arter) måste jag ha, titta bara på de här bilderna!
Kanske började ha-begäret redan förra våren när jag fick en dubbel droppe av en kompis,
den var så söt!

Men svårigheten är kanske att hålla reda på dem, jag har ju lite rörigt i trädgården och flyttar ständigt runt växter, ofta råkar då smålökar få hänga med.

Men det här med att snöa in (ha!) på en växt är något jag verkligen gillar med trädgårdsintresset. Att man plötsligt kan bli intresserad av något som man inte haft en tanke på tidigare och börja en samling. Jag kan tänka mig en hel massa samlingar; rosor, heucheror, julrosor, japanska lönnar, stjärnflockor, solhattar, lavendlar, gräs, bambu osv osv. Det enda som sätter stopp är ju platsbrist, men några snödroppar har man väl alltid plats för?!

Men hur får man då tag på skönheterna? Helst ska man köpa smålökar "in the green", dvs på våren när de blommar (eller strax efter). Är det någon som vet var man köper? I Sverige eller Danmark, kanske i England eller Holland? Någon som har testat att köpa "in the green" på postorder? Lite plantshopping kan ju alltid pigga upp i iskylan...

19 kommentarer:

 1. Uha.......ja den vogn er meget fristende at hoppe med på.......de er simpelthen bare så skønne de små og ranke vintergækker......og englænderne kan altså bare noget når det kommer til at samle :0)

  Tror at Gartneriet Spiren sælger vintergækker......men så vidt jeg kan se kan man ikke bestille dem på nettet lige som deres Helleborus....men måske en mail til dem kan ændre det ;0)

  Claus Dalby sender en bog om vintergækker på markedet til marts.....en tysk udgave så vidt jeg husker der er omskrevet til dansk.

  ELSKER dem :o)

  Knus Dorthe

  Knus Dorthe

  SvaraRadera
 2. ja, jeg ville også ha' anbefalet Gartneriet Spiren:
  http://www.gartnerietspiren.dk/

  SvaraRadera
 3. Hej. Vintergækker er det første forårstegn for mig. Det er rigtigt, at Claus Dalby udgiver en bog snart om vintergækker, den kan du sikkert blive inspireret af. Vi har den dobbelte vintergæk, du viser på billedet på marken nede bagved vejen, den kommer hvert år, men er ikke kommet endnu. Jeg har set andre danske haveblogs med billeder fra i år, men heroppe i det nordlige Danmark lader de vente på sig!

  SvaraRadera
 4. Hahah så komiskt vi har snöat in på snödroppar båda, jag konstaterade att jag bara måste ha fler snödroppar och helst många och då har jag tittat ut Galanthus nivalis och Galanthus 'Lady Elphinstone' så vackra.Om du kommer på något ställle där man kan beställa är jag jätte gärna med så kan vi dela frakten.

  Ha de
  Kram Anna

  SvaraRadera
 5. Snöa inne på växter gör jag jämt:) Just nu är det Allium som jag snöat in på...förrut om nu alla andra jag vill ha:) Jag fick mina första för två år sen och fick mer ifjol, men bara enkla, kanske man skulle gå in och kolla den sidan...
  Ha en alldeles underbar söndagskväll!

  SvaraRadera
 6. ja, jag satt också och läste och titta lääänge i GI. Det är ngt visst med snödroppar... jag har bara vanlig "bonnasnödroppe" och så en rugge med dubbla. Du kan ju alltid kika in i L:a Fiskareg. De säljer in the green...

  Kram

  SvaraRadera
 7. Jomen är de inte ljuuuvliga ! Skulle oxå kunna bli snödroppsnörd helt klart. Just då, när man längtar som mest kommer de. Får nog också kika runt lite efter färskingar till våren. Idag har jag träffat den största växtnörden av oss alla :-)
  Ha en skön vecka !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 8. Det är lätt att bli smittad!!
  Ska se om min dubbla överlever, men ska försöka stå emot begäret.
  Kram
  Mariana

  SvaraRadera
 9. Vintergækker er skønne. De er så fine og kommer på et tidspunkt, hvor man VIRKELIGT har brug for dem. Galantofili må dog være den mest nørdede havebesættelse, man kan have, for det er meget, meget, meget, meget svært at se forskel på de fine små :0)

  SvaraRadera
 10. Hello, very nice blog. Unfortunately I can`t speak swedish.
  Funny. I see we write about the same interesting theme: Galanthopilie.

  SvaraRadera
 11. Galantofil er helt sikkert også noget jeg kunne blive. De er så fine og smukke de små vintergækker (snödropper,)at man da ikke kan andet end elske dem.

  Jeg har ingen erfaring med, hvor man kan købe dem. Ind til videre har jeg fået den tre slags jeg har - og som du vist (desværre) også har. Så der er altså heller ikke umiddelbart byttemulighed. Når de kommer op tager jeg nogle fotos, så kan vi sammenligne.

  Ha´en god dag
  fra Birgitte - som også er vintertræt. Jeg vil ud!

  SvaraRadera
 12. Det tror jeg jeg kan være med på. Så vakkert at de får bli med en tur til min facebookside idag, for å skape flere vårfornemmelser her i snøføyken :) Siden finner du via min blogg:)

  SvaraRadera
 13. Snödroppar är en undarbar blomma. Man längtar och längtar efter våren och när man ser snödroppen i rabatten så vet man att snart så kommer den.. våren. Den dubbla är jätte fin! Sådan har jag i trädgården. Synd bara att snödroppar hänger ner, så man ser inte den så ofta. Men man får göra som du, lyfta på den och titta. Jätte trevlig blogg. Har blivit din följare! Skulle bli roligt om du ville bli min. :-) Kram Therese

  SvaraRadera
 14. Ja nu blev jag också sugen på lite nya sorter när jag såg det där uppslaget. Ser ut som en bra tidning, måste kika in på deras sida... Själv har jag bara några stackars vanliga snödroppar (fast inget fel på dem :-)

  Ha det gott!
  Annika

  SvaraRadera
 15. Jag är inte riktigt drabbad av "sjukan" än men håller på att bli :-)
  Har försökt att få snödroppar i trädgården genom att sätta lökar vilket inte alls lyckats. Fick för ett par år sedan en tuva av en vän så nu har jag äntligen snödroppar! Och fler lär det bli...
  Ha det gott. Kram, Ingela

  SvaraRadera
 16. Så vackert med snödroppar, inte svårt att bli fast! Superfin blogg/ Ulrika

  SvaraRadera
 17. Birgitta i Glädjekällan bör veta väldigt mycket om dessa - hon har en samling utöver det vanliga...

  http://gladjekallan.blogspot.com/

  /Anja

  SvaraRadera
 18. Tycker du ska kontakta Zetas trädgård i Stockholm
  http://www.zetas.se/
  Om de inte har i sitt sortiment kan de nog tipsa dig.
  Jag vet ju inte alls var du bor men trädgårdsmässan i Älvsjö brukar också ha spännande sorter. 12-15 april i år.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 19. Men vad är ett galantoskop?
  Jo, det är en liten spegel (typ en spegel som tandläkare använder för att se och undersöka en patients tänder) med en utfällbar hållare.
  Med hjälp av en sådan spegel kan man titta in i blomman utan att vända på blomman.

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina