fredag 10 februari 2012

Sur som en citron?

Näää, inte jag inte, för jag har äntligen skaffat mig ett nytt citronträd!
Jag har haft citrusar tidigare men de finns inte kvar (mina fingrar är tydligen inte särskilt gröna...), ja, förutom en som fullständigt tvärvägrar att blomma. 
Och det är ju egentligen inte för frukterna som jag så gärna vill ha en citrus, utan för den otroligt goda blomdoften! Att öppna till vinterträdgården framåt eftermiddagen när där har blivit uppvärmt av solen och mötas av den doften, mmmmm!
Aaaah, det här ser verkligen lovande ut!

Nu gäller det att hitta en snygg kruka... jag tror det blir en i terracotta och inte en svart som jag brukar välja, det känns som terracotta passar bättre till medelhavsväxter. Sedan vill jag gärna ha era bästa skötseltips, så att nykomlingen inte hamnar på komposten...

Tack för snödroppstipsen, jag hoppas kunna utöka min ynka samling rejält under våren! Annars kan jag ju knappast kalla mig galantofil...

Trevlig helg!

23 kommentarer:

 1. Grattis till nytillskottet och lycka till, jag hade ett träd uppdraget från egen kärna som jag hade i växthuset på sommaren och i fönstret på vintern och det funkade. Men så en höst blev det kvar i växthuset.....som jag har ångrat mig! Ulrika

  SvaraRadera
 2. Jag skulle också gärna vilja ha ett citronträd men jag har förstått, att de är kinkiga, så jag har avstått.
  Däremot har jag ganska många snödroppar. Någon galanthofil lär jag nog inte bli, även om jag fullkomligt avgudar dessa vita raringar. Skulle hellre vilja ha ännu fler av de som jag har. Stora vita mattor som i reportaget. Gärna i några olika sorter för kanske lite längre blomning men framför allt fler.
  Du är ju medlem i STA, vilket borde vara en outtömlig källa. Har du kollat Botanicus och Göteborgs botaniskas vänförening?
  Kram

  SvaraRadera
 3. Blev så sugen på ett till citronträd när jag såg dina vackra bilder. Men jag har ju redan 5 st. Det äldsta bortåt 10 år nu.
  Jag har dem ute på sommaren tills dess att det blir första frosten. Då åker de ner i min mörka, svala källare och får en växtlampa tänd ca 8-9 timmar. (Timer på) Vattnas någon gång i månaden beroende på hur varm vintern är och därmed hur varmt det är i källaren. Helst runt +10. De vill ju stå ljust men svalt på vintern, annars får de lätt ohyra. När det blir plus ute ställer jag ut dem i växthuset, utan värme men med värmevakt om det blir nattfrost ute. Ljuset gör dem gott efter vintervilan. Så fort som möjligt åker de sedan ut på heltid. Kan behöva bäras in någon kall natt, men de är ganska härdiga ändå.
  Inomhus behöver de stå så svalt som det bara går, aldrig över ett element, med extra ljus och vattenpassning. Kan ändå tappa blad och få ohyra, så duscha plantan ofta. Ställ den gärna i en ytterkruka.
  Nu återvänder ju ljuset, så håll ut, citronplantan och du!
  (Ursäkta uppsatsen)
  Hej från Törnrosa

  SvaraRadera
 4. Tillykke med din ny roommate......citroner af egen avl....uhm det lyder lækkert :0)

  Knus Dorthe

  SvaraRadera
 5. Aha, det är nu man ska köpa om man vill ha ett som blommar? Här står tre tjuriga som vi dragit opp ur kärnor. Den äldsta är närmare tio år men inte heller den sätter knopp. Kanske för att den inte haft tillräckligt svalt under vilan?

  SvaraRadera
 6. Var jättenoga när du köper jord så att du får en UTAN kalk (även de som kallas citrusjord innehåller ibland kalk).
  Se till att gödsla dem ordentligt och håll utkik efter sköldlöss, de är i princip omöjliga att bli av med (utan starka gifter) och jag hade oturen att de även gick på mina myrten.

  Hoppas jag inte skrämt dig nu utan att du ska få njuta av ditt citronträd länge.

  /Carolina

  SvaraRadera
 7. Alltså... mina citrusplantor har jag ju aldrig "klemat" med och det har gått utmärkt ändå. De har stått inne året om (förutom citronträdet som fick stå ute första sommaren) De står i köket, söderläge, över elementet och det har varit problemfritt tills jag bestämde att de var förstora och fick flytta upp på ovanvåningen till "rummet som ingen bor i" Där fick de bo på ett bord framför fönstret i väntan på våren... Behöver jag säga mer än så?
  Där glömdes de ju bort, vattnades sällan, duschades typ aldrig och fick spinn, tappade alla blad och när våren väl närmade sig fanns det varesig liv eller hopp för dem. Såååå... jag SKA definitivt skaffa mig ett par nya, en citron, en mandarin och en calamondi vill jag ha, ska bara skaffa mig en stor plånbok först =)
  Lycka till med ditt träd och ha en fortsatt god helg / Kram gittan

  SvaraRadera
 8. Tillykke med dit citrontræ. De er bare så skønne. Nogle gode råd har jeg ikke til dig, ikke andet end hvad du IKKE skal gøre. Se mit seneste indlæg, som har næsten samme overskrift som dit :)

  SvaraRadera
 9. Lycka till med ditt citronträd.
  Ha en alldeles underbar lördag!!

  SvaraRadera
 10. Det är drömmen det ett citronträd...jag skulle ju kunna ha det egentligen.
  Vinterförvaringen är ju inget problem!
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 11. Ooooo, vilket fint citronträd! Helt underbart! Håller med dig om att blomdoften slår det mesta:). Jag hade mitt i en stor terracottakruka.
  Mitt dog i en köldknäpp hösten 2010. Saknar det mycket.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 12. Uhhhmmm, den duft ville jeg også gerne opleve. Jeg elsker duften af citron.

  Ligesom jeg elsker plus grader - også selvom det betyder, at det er sværere at tørre tøj udenfor ;-)

  Ha´en god weekend
  Birgitte

  SvaraRadera
 13. Den ser frisk och fin ut!
  Håller med dej om att terracotta passar bäst.
  Stoppa nån liten järnbit i jorden om du inte är duktig på att ge citrusnäring förståss.
  Trevlig kväll
  Mariana

  SvaraRadera
 14. Med så många goda råd kommer du säkert att lyckas:)
  Fortsatt trevlig helg!

  SvaraRadera
 15. Lycka till! Ja jag är inge vidare på krukväxter, så jag säger inget... Men ta nu väl hand om ditt citronträd, måste ju vara jätteroligt om du kan få egenodlade citroner sedan!

  SvaraRadera
 16. Åh, så härligt med eget citronträd - det är en av växterna på min önskelista :-)

  Ha det gott!
  Annika

  SvaraRadera
 17. Åh, jag skulle också vilja ha ett citronträd men till mig kommer de för 'sista vilan'. Kan de inte klara sig själv över vintern så har de inget här att göra. Jag skulle hellre slå mig på galantofili. Hade en granne som var lite av en samlare men sen han gick bort har hans underbara samlarträdgård klippts, eldats och skövlats bort. Tänk att människor inte förstår bättre!!!
  Kram

  SvaraRadera
 18. Älskar doften av citronblommor.
  Jag skall skaffa mig ett till sommaren hade jag tänkt.
  Ha en skön kväll
  Annika

  SvaraRadera
 19. Hej!

  Har Du ngt speciellt knep för att kunna klippa buxbomen, älskar formen!

  Kram
  Elizabethan

  SvaraRadera
 20. Citronträd = trevligt, men säkert så svårt att jag skulle bli uttråkad bara av att läsa hur man bäst borde sköta sin lilla raring! Jag har lite svårt för delikata små saker som ska skötas med pincett och lindas i gasbinda för att överleva, jag är mer typen som vill knuffa ner en planta i jorden och sätta klacken till och säga "Sköt dig annars åker du upp igen!" Men jag är en stor beundrare av den mer tålmodiga sortens odlare...
  Kram från Eva

  SvaraRadera
 21. Ja doften är helt underbar. Lycka till med odlingen, jag tror visst du har gröna fingrar :-)
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 22. Det gjorde du rätt i! Ja, doftern är heeelt underbar! Jaaa du, jag vet att vi har "pratat" om det här tidigare. jag är verkligen inte noga med mitt lilla "träd". Jag vattnar det när det behöver och så bor det i min vinterförvaring från höst till vår. Ca 15 gr och ganska mörkt. Det enda jag gör är att ge dem flytande citrusnäring tillsammans med blomvattnet typ varannan gång. Har märkt att de är lite känsliga för näringsbrist. Då blir bladen lite gulare. Men så fort de får näring så blir det bättre igen. Planterar om dem vartannat år ungefär. Inget daltande här mao.. ;) Hoppas du får njuta av finfina blomningen snart!
  Kramar!

  SvaraRadera
 23. Hej! Jag fick nyss ett citronträd utav mina kollegor men jag har aldrig haft ett förut så vet inte riktigt hur man tar hand om det på bästa sätt, har du några tips? Jag vet att jag ska vattna det rikligt under mars-oktober månad men den börjar vissna lite nu så vad gör jag för fel? Tack på förhand! :)

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina