tisdag 28 augusti 2012

En strimlönn

...saknas i vår trädgård! Jättemycket! Och jag har faktiskt kommit på var den får plats.
Med skohorn och lite god vilja ska det nog gå... Jo, så här är det; eftersom den gula solfjäderslönnen, på bilden, ständigt blev brun i bladen insåg jag till sist att den fick för mycket sol. Så vi (=maken) flyttade den till en skuggigare plats (jag hoppas åtminstone att det är skuggigare där. Och att den överlever flytten).
Så nu har det blivit ett hål efter den gula lönnen. Som gjort för en strimlönn! Men en strimlönn blir ju liiite större än en solfjäderslönn, jag vet, så frågan är om de tre olika strimlönnar som jag har hittat blir olika stora och om de växer olika fort, är det någon som vet? Och framför allt; vilken av dem har snyggast bark??? Förändras barken när trädet blir äldre?

Jag har hittat Acer pensylvanicum, A. tegmentosum samt A. rufinerve (kanske egentligen en rostlönn) på en av mina favoritplantskolor;  Aldershvile, som ligger strax norr om Köpenhamn. Tänk bara att de hade tre olika strimlönnar hemma! Efter lite sökning på nätet lutar jag åt den manchuriska strimlönnen, dvs A. tegmentosum.
Se bild här http://www.bluesage.se/assets/pages/tree_korean_maple.htm
Men å andra sidan var den A. rufinerve jag såg i plantskolan ursnygg. Beslut, beslut, beslut...

18 kommentarer:

 1. Spännande! Vilken ska det bli:)
  Vi har troligen en strimmlönn, vilken av dom det är jag inte riktigt säker på. Men tror att det kan vara den du lutar dig mot...Den fanns här när vi flyttade hit. Har bild på den på min växtblogg.
  Funderar på om den ska toppas eller klippas eller ska den bara få vara...ja, det måste jag ta reda på:)
  Lycka till med ditt val!

  SvaraRadera
 2. Ja du, det där kommer ju bli precis hur bra som helst! Luckor är till för att fyllas! :) Kram Hanna

  SvaraRadera
 3. Hrm.. svårt val. Jag slog upp dem i min Botanica och lite skillnad är det ju på dem. Som jag tolkar det så är det de unga grenarna som är vackert strimmiga hur de ser ut som äldre träd står det inget om!
  Acer p. har rak, enkel stam och är enligt boken den färggrannast av dem alla barkmässigt sett. Höstfärgen är klart guldgul.
  Acer r. växer också upprätt, får mörkt djupröd höstfärg med inslag av orange.
  Acer t. verkar ha en bredare krona än de andra och gul höstfärg.

  Jag hade nog valt pensylvanicum med tanke på att den har enkel stam och rakt växtsätt och dessutom skiftar färg på baken under vinter då den blir röd med vitas strimmor istället.

  Men valet är ditt =) Snygga är de oavsett / Kram gittan

  SvaraRadera
 4. Hej igen! Jag fick svar från Karin som vet lite bättre, klistrar in hennes svar här till dig =)
  "När de blir uppåt 15 år börjar det avta på en del (de flesta) har jag märkt här. Har inte så många riktigt gamla tyvärr. A. pensylvanicum syns bara på grenarna nu, planterad 1992.
  Säg till att de bör stå lite vindskyddat och så att man INTE tar på stammen för de är inte så förtjusta i det.
  10% finriven torv + 10% grussand bör blandas i befintlig jord vid plantering av Lönnar har vi märkt här"
  Hoppas du blev lite klokare av detta / Kram gittan

  SvaraRadera
 5. Det kommer bli snyggt med en strimlönn! Jag har Acer Pensylvanicum , en flerstammig buske/träd som jag tycker är supersnygg. Har aldrig haft nåt problem med den, står i vanlig jord ( lerjord förbättrad med koskit och barkmull) Har haft min i ca 8år! Lycka till med vad än du väljer!

  Kram

  SvaraRadera
 6. Hallå!
  Jag har en A. Tegmentosum som stått ca 3 år hos mig här i Stockholm och på den tiden vuxit ca 60 cm både på höjden och bredden. Stammen blir bara finare och randigare för varje år. Det kanske inte är något problem för dig nere i skåne men för mig var härdigheten viktigt och den machuriska strimmlönnen är härdigare än den amerikanska. Vad jag förstår kommer den bli ca 5-6 m hög. Vilken du än väljer tror jag att du kommer bli nöjd.

  Anna-Karin

  SvaraRadera
 7. Läser att du redan fått massor av goa erfarenheter och kunskaper inför valet. Så kul. Att få plantera nytt :-)) Kommer bli hur snyggt som helst. Som resten av din trädgård!!!!

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 8. Har inte dina problem med att behöva använda skohorn! klart du ska ha en Strimlönn där!!
  Mariana

  SvaraRadera
 9. hahaha ja tänk att det fanns en plats för ett helt nytt träd där i paradiset hos dig, hade jag aldrig kunnat gissa;)
  Klart att du ska ha en strimlönn där med ränderna mot den gröna häcken...galet snyggt! I min gamla trädgård provade jag 3 ggr, men sååå mycket lättare att lyckas i din zon, så klart!

  SvaraRadera
 10. Novis, som jag är, säger jag varken bu eller bä. Men jag måste säga, att den strimlön som du länkade till hade en väldigt vacker stam!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 11. Ja, jag håller verkligen med: det är sjukt mycket plats och alldeles tomt där bredvid gräsmattan ;) plantera på du!

  Kram

  SvaraRadera
 12. Gott om plats i mitt tycke. Ska bli spännande att se vilken det blir.
  Kramar :)

  SvaraRadera
 13. Det er aldrig nemt at beslutte sig :-), men du skal da se at få fyldt det hul ud og vælger helt sikkert noget godt :-). Om det så bliver den ene eller anden løn.

  I øvrigt tak for at minde mig om, at jeg skal til Malmø og se Slotsträdgården. Den har stået på min liste længe og da jeg så dit indlæg for et par dage siden dukkede den op i min bevidsthed igen. Nu skal jeg bare finde en dag snart......

  /Birgitte

  SvaraRadera
 14. Visst är strimlönnar underbara. Men i min fuktiga lerjord gillar de inte vintern utan får gärna en massa svampangrepp i barken. Inte snyggt! Men jag har dem kvar i alla fall. Stamamr upp dem och njuter från den sidan som det är minst problem med. S.k selektivt seende.
  Tycker definitivt att det saknas en strimlönn där du vill ha en. Och om du får upp en eller tre stammar som du sedan låter vara grenfria en bit upp, blir det säkert jättefint.
  Hej från Törnrosa

  SvaraRadera
 15. Jomenvisst ser det lite tomt ut där ;-) Behövs nog absolut en strimlönn. Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med beslutsvåndan...men det blir nog fint vilken du än väljer. Ha det gott !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 16. Ackjamenherregud så tomt där är! Absolut får där plats en strimlönn - tror inte ens att du behöver använda skohorn. En nöjsam vånda att välja. Det blir säkert vacker vilket som, med de ramar du kan erbjuda blir väl ingen växt ful!
  Kram från Eva

  SvaraRadera
 17. Men självklart ska du ha en strimlönn! :) Du som har så gott om plats.. ;)
  Tack för tipset om solfjäderlönnen. Min har fått lite bruna kanter. Antar att det beror på solen. Min får nog ändå stå där den står då tanken är att prydnadsapeln ska växa till sig och hjälpa till att skugga den lilla lönnen.
  Ska bli spännande att se vilken lön du väljer!
  Kramar!

  SvaraRadera
 18. Såklart, vilket jättehål :)
  Blir spännande att se vilken du väljer, kommer säkert bli snyggt!

  Ha det fint,kram Marie-Louise

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina