torsdag 27 september 2012

Mitt behov av saffran


...  är nu tryggat, för jag har fått saffranskrokuslökar av några kompisar, tack för det!
Eller tror ni jag fortfarande behöver komma ihåg att köpa de små kuverten i affären? Det beror kanske på hur mycket jag förbrukar? Om jag nöjer mig med en mikroskopisk lussekatt? Men jag vet att det är många av er som har testat så jag tar gärna emot odlingstips!

Äntligen har vi fått regn, men precis som jag misstänkte fick fukten buxbomssvampen att slå till igen, suck!
Än så länge har jag bara sett det på två ställen och jag håller tummarna att det stannar vid det. 

För några veckor sedan fick jag information från ett företag som heter Botanic Culture om ett försök i Holland där man med gott resultat testade följande recept:

1000 litre riversand (not seasand)
15 kg super bokashi
2 kg Ostrea seashell grit.
5 kg Edasil clayminerals
20 litre Agriton mestbest

Mix this together and put this mix underneath and between between the boxwood. This mix is good for 100 sq. meter. Plants must be dry. Rake the mix in to the upper soil (5 cm deep) and spray the plants and soil with Mikroferm solution. Repeat this after 3 months. Spray the plants every 14 days with Mikroferm.

Puh, det låter ganska jobbigt... Men det här receptet är för professionella odlare, det finns, tack och lov, en betydligt enklare variant för amatörer som jag hoppas kunna prova framöver.

12 kommentarer:

 1. Undrar hur man får tag på alla de där ingredienserna till buxbom-medecinen?!

  Lycka till med krokusarna!

  SvaraRadera
 2. Skall bli spännande att se om det har effekt. Jag undrar dock om riversand helt enkel är sand från sötvattendrag? Man förstår ju, att havssand är ett big NO NO! Hela 1 kubikmeter sand?

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 3. Visst verkar det ganska komplicerat! Det gäller nog att hålla tummarna för att de klarar sig utan denna kur.
  /Katarina

  SvaraRadera
 4. Jag har också satt saffranskrokusar i år. Mina samlade tips och råd finns i ett av mina inlägg http://carbeagus-tradgard.blogspot.se/2012/09/nu-har-jag-borjat-med-julbaket.html
  Hoppas att det kan hjälpa något. =)
  Ha det fint! /Caroline

  SvaraRadera
 5. Odla saffran, spännande, jag har inte sett såna speciella krokusar tidigare, och som sagt lussekatten blir nog liten. Stort är däremot receptet, avancerat låter det också... men intressant.

  Har du något tips på träd till mig, 3 m högt och inte så omfångsrikt, zon 4.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Silverpäron! Så vackert och graciöst!

   Radera
 6. Hehhee. Att odla sin egen saffran skulle ju smaka...:)!Mitt problem med odling av saffranskrokus har varit att de har aldrig munnit blomma. /Anja

  SvaraRadera
 7. Oj det lät invecklat...Lycka till med saffran i allafall!

  SvaraRadera
 8. Tack för tipsen Acchleja-Carro! /Katarina

  SvaraRadera
 9. Lycka till med saffranet! Har varit sugen länge, men då härdigheten inte är den bästa här uppe och priset är sådär har jag hittills avstått, men lyckas du kanske jag testar med! Hoppas du får ihop till ett litet lussekattsbak i vart fall nästa år! :) Har du funderat på de nya rönen att bränna ner buxbomen - om de är tillräckligt etablerade ska de kunna komma igen med friska skott från rötterna... Receptet lät både lite spännande och lite komplicerat... Ha en fin helg! :) Mia

  SvaraRadera
 10. Lycka till med saffranskrokusarna. Har jag önskat länge att jag kunde ha. Du vet.. Landet Krokus - saffran.. Jaja... Men visst behövs det ett lökhus.. minst.. för att få dem att överleva..?
  Grattis till finaste lönnen också! Ser supersnyggt ut mot det röda! :)
  Kram o trevlig helg!

  SvaraRadera
 11. Om man kan klura ut vad ingredienserna är för några lustiga ting är det kanske värt att prova? Jag kan stå till tjänst med 'riversand' om du orkar gräva upp den själv. Receptet verkar ju räcka till en smärre buxbomspark så det går säkert att både halvera och 'kvartera' doserna.
  Om du får någon sprätt på krokusodlingen räcker det kanske till en saffransbulle - att dela på tre!
  Kram från Eva

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina