onsdag 8 januari 2014

Januariglädje

Ja, för när det är 8 plusgrader i januari är jag riktigt glad. Det gör inget att det är lite grått och regnigt, så länge det är plusgrader är jag helnöjd.
Och trädgården också, ser det ut som. Julrosorna växer sig stora och fina, nya vintergäck dyker upp varje dag och snödropparna slår ut vilken dag som helst.
Jag gillar vinterfärgerna i det här plusgradersvädret; fräscht grön buxbom, vintergröna och murgröna, kopparfärgad bokhäck, silvergrå lavendel och salvia. Och så kullerstensgången så klart, som blänker i solen.

Men mina ligusterplantor tappar bladen ovanligt tidigt i år. Jag har för mig att bladen brukar sitta kvar betydligt längre, ända till senvintern. Kan det kanske vara den torra sommaren som stressade dem?

Den präktiga julgranen är nu upphuggen och grenarna ligger och väntar på att läggas ut som skydd mot kylan, som jag befarar kommer i nästa vecka. Men jag håller tummarna för att meteorologerna har fel, det har ju hänt förr..

19 kommentarer:

 1. Håller med om att det verkligen kan vara fint så här års, trots att det är plusgrader! Och i din vackra och formstarka trädgård syns det så extra tydligt. Det är god trädgårdskonst det att kunna ha det lika fint året om.

  SvaraRadera
 2. Din trädgård är fortfarande njutbar med alla vackra former!!
  Tycket också att Ligustern släppte tidigt i år...
  Nyfiken på om du klipper bort bladen på Julrosorna nu när dom blommar?
  Kram
  Mariana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mariana!
   Orientalishybriderna brukar inte börja blomma förrän i mars och då klipper jag bort bladen, men jag såg att Claus Dalby klippte bort bladen redan nu, hm... Jag tror jag ska klippa bort de blad som är brunprickiga och låta resten vara kvar. De är ju ganska snygga. Och vintergröna!
   Kram
   Katarina

   Radera
 3. Jätte vackra bilder, men lite otäckt är det allt med värmen, det kommer att gå hårt åt växterna om det blir kallt vilket det ska bli enligt SMHI....
  Må så gott.
  Lotta

  SvaraRadera
 4. Klipper bort bladen på julrosorna.. Varför? Vad har jag missat? Lär mig gärna något nytt :) Din trädgård är jättefin .Gillar din kullerstensgång starkt! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sylvia!
   Julrosbladen kan bära på en svampsjukdom som förs över till de nya bladen om man inte klipper bort de gamla. Har jag läst, i alla fall.
   /Katarina

   Radera
 5. Här är en till som gillar vintern hittills. Vi har dock fått en hel del regn och det är ingen bra kombination om det nu blir kallare för växterna. Min julgran står fortfarande kvar inomhus, den är så himla fin och barrar inte alls. Får se hur länge den får vara kvar. Så fin stomme du har i din trädgård! Ha en fin kväll! Kram Merja

  SvaraRadera
 6. Hej. Sikke en fin have. Jeg kan også godt lide det milde vejr, men en omgang frost tager måske skadedyrene, så det gør ikke mig noget med lidt frost!

  SvaraRadera
 7. Åh ja, visst är det vackert nu även om det är mörkt och grått. Färgerna i din trädgård är underbara.

  Visst får Myrankompisen och Bilkagranen vara kvar lite till. Gillar dom båda skarpt!

  Kram,
  Maria

  SvaraRadera
 8. Ja, vi får verkligen hoppas att meterologerna har fel. Här har vi inte heller någon snö för ovanlighetens skull och jag är riktigt nervös över kylan. Alla växter här är ju vana vid att alltid skyddas av snö.
  Så vackert hos dig! Måste vara underbart att ha vårblommor på gång.
  Kram

  SvaraRadera
 9. En mild januari passar bättre hos er än hos oss, vi är inte vana. Och trädgården ser bedrövlig ut utan snö.
  Kram

  SvaraRadera
 10. Det er virkelig fint i hagen din, selv på denne tiden. Enig i at det er deilig med mildvær, men nå kommer kulden, så vi får visst vente enda litt til før vi setter i gang i hagen :) Her i hagen er det meste fortsatt nytt for oss - og, ja; Det tar jammen tid å kreere en hage. Det skal jo vokse seg til litt også... ;)

  SvaraRadera
 11. Trodde aldrig jag skulle längta efter kyla och lite snö, men det är precis vad jag gör nu. Anledningen? Min hopplösa häst som ser ut mer som ett lermonster än en snygg ridhäst varje kväll då han kommer in i stallet. Älskar att rulla sig - i det allra mest leriga hörnet av hagen. Jag borstar och tvättar och svär! Så några minus kan jag tänka mig...
  Kram från Törnrosa

  SvaraRadera
 12. Så vacker din trädgård är!
  Inspirerande bilder.
  Ha det gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 13. Kære Katarina
  Hvor fint og enkel din have tager sig ud i januarlyset, og stadig med farver ud over de grå og caffelattefarvede. Du formår om nogen, at holde balancen imellem det dekorative og det nødvendigt logiske. Tak for det!

  nytårshilsener
  Kjeld Slot

  SvaraRadera
 14. Ja, lad os krydse fingre for det. Eller at vejrfolket i det mindste har ret i, at det ikke varer så længe. Jeg holder bestemt også af en varm januar, hvor vintergækker og erantis pibler frem.

  /Birgitte

  SvaraRadera
 15. Din trädgård är lika vacker på vintern som.... Nej jag kan ju inte säga sommaren för då är den magnifik nu är den praktfull . Jag önskar dock att det kom lite kyla och bättre väder. Det borde väl bevara bättre för växterna också?

  Kram Anna

  SvaraRadera
 16. Helt fantastiskt att vintergäcken blommar redan! Kommer ta månader här skulle jag gissa. I morse vaknade vi till en halv dm snö.. :/ Hoppas den försvinner lika snabbt som den kom.
  Kram!

  SvaraRadera
 17. Jag har jublat över vädret hela vintern, jag klarar mig utmärkt utan snö. Äntligen fick vi njuta av alla vintergröna marktäckare som man har ansträngt sig för att etablera. Men nu har vi 5 cm snö och det är tacksamt, det också, om det nu måste vara kallt. Din trädgård är inspiration utan dess like för oss alla som strävar efter året runt trädgård.

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina