söndag 29 augusti 2010

Formklippa är kul!Nu har jag börjat klippa buxbomskloten för andra och sista gången i år (tror jag). Första klippningen gjorde jag ganska tidigt, redan i slutet av maj/början av juni. Men jag tror att det hade varit bättre att vänta några veckor, precis som det står att man ska i alla trädgårdsböcker. Jag brukar klippa dem 2-3 gånger per säsong. Jag har även klippt mina 3 idegransklot idag. Jag har ca 75 buskar som jag formklipper, de flesta som någon sorts klot. Jag formklipper buxbom (vanlig och storbladig), liguster, idegran, gulbladig spirea, myrtentry (Lonicera nitida, sista bilden). De är mellan 20  och 130 cm stora. Att klippa dem rundade är jättelätt, men andra former tycker jag är myckt svårare. Jag försöker klippa en spiral och något djur (en blandning mellan katt och gris?!). Jag klipper de stora med häcksax och de mindre med vanlig hushållssax. Jag gödslar dem med lite hönsgödsel på våren.

8 kommentarer:

 1. Dubbel-WOW... nej jag ångrar mig... Trippel- WOW.... Skojar du.... ?! Har du 75 buskar du formklipper.... ?! Jag har fått en ny idol..... det är helt klart.....

  Alltså.... sååå fint du har det hos dig med alla ditt formklippt..... Det är en dröm hos mig att ha myyyyyycket formklippt. Ungefär som du har det :-)

  Håller helt med dig... Formklippa är kul... Men jag formklipper endast en handfull buskar (buxbom och olika spirea) och två mindre buxbomhäckar..... (senast idag faktiskt... ) Jag bor nog liiiiite för långt norrut för att kunna ha den mängden jag skulle vilja....

  Du har det fantastiskt fint... Helt i min smak.... Tack för inspirationen.

  Kraaaam
  /Charlotte

  SvaraRadera
 2. Läckert och vackert - helt i min smak!!! Jag är också tokig i bollar. Gillar också din stensättning och hur trädgården förhåller sig till huset. Måste vara fantastiskt även inifrån.

  Varma häslningar,
  Maria

  SvaraRadera
 3. Jätte snyggt. Gillar dina mängder av klot och idag ska jag hem och klippa mina 3 jag har.....haha. Allt ser så himla fint ut i dain trägård.

  Ha det gott
  Kram Anna

  SvaraRadera
 4. Oj så fin trädgård och så fin blogg! Jag sl¨nger mig på här.

  :)

  SvaraRadera
 5. Bulligt och gulligt.
  Klippte min buxbom igår (ja, jag har bara en) men det var bara en liten trimning.

  SvaraRadera
 6. Fantastiskt härligt med en sån massa formklippta klot, har samma förebilder som du, men inte fått det så underbart som du verkar ha det på långa vägar. Jätte kul att hitta dig och din fina blogg!

  SvaraRadera
 7. Tack för alla härliga kommentarer! Jag formklipper för att det är så kul, jag kan bara inte låta bli... Men att samla upp klippet är inte fullt lika kul, funderar på om man kan använda grovdammsugaren?!

  /Katarina

  SvaraRadera
 8. wow så läckert!!!

  Vilken fin blogg du har! Nu ska jag stanna och läsa lite här!

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina