onsdag 29 september 2010

Knoppar i klockjulrosorna!

Jaaa, det är knoppar i mina klockjulrosor, Helleborus foetidus, jippiii!!!


Om det blir en mild höst kan de slå ut före jul, annars tidigt på våren. Blommorna är ganska oansenliga; små, gulgröna klockor med en liten röd kant, men jag tycker de är fina.  De frösår sig villigt, och en del låter jag stå kvar, som den som har placerat sig jättefint precis vid trappan på framsidan. Men ibland när de har hamnat lite tokigt gräver jag upp i början på hösten och sätter i kruka. Sedan får den stå någonstans där jag kan se den varje dag.


Jag tycker bladen är så snygga att man nästan kan ha den bara för deras skull.


Jag har också ganska många orientalishybrider. De står halvskuggigt under ett äppelträd och har ju förstås sin riktiga glansperiod i mars/april och då är de ju något alldeles extra! Men återigen tycker jag att bladen är värda lite uppmärksamhet.









Jag börjar lyfta på bladen tidigt, redan i januari, för att se om det finns några knoppar, och blir så glad när jag ser dem. Sedan växer de sig höga och fina och blommar länge. Jag brukar klippa bort de gamla bladen ungefär när de börjar blomma, eftersom bladen kan bära på sjukdomar.


Även de här julrosorna verkar trivas bra för jag får massor av fröplantor; mörka, dubbla, ljusrosa, mörkrosa, gula, prickiga osv. Det tar några år innan fröplantorna börjar blomma, men de är väl värda att vänta på!



Jag har börjat flytta in de mer frusna växterna i vinterträdgården, mer om det en annan dag.

måndag 27 september 2010

Brrr...

...nu får jag nog ge upp mitt barfotaliv i sandaler och leta fram strumporna igen. Jag har kämpat emot in i det längsta, jag vill ju att det fortfarande ska vara sommar, men nu går det inte längre! Det är t.o.m så jag funderar på mössa och vantar när jag cyklar på morgonen.

Pumpor och mossa på trappan gör det lite bättre.

Jag gillar speciellt kuddmossa som jag varje år försöker "översomra". Den såg väldigt däven ut i somras men den har faktiskt återhämtat sig bra nu och blivit grön och fin igen. Jag skulle gärna ha ett mossparti i trädgården (och då menar jag inte blämossan som finns i gräsmattan), men hur det skulle gå till begriper jag inte för fåglarna (koltrastarna?) tror nog att det finns mask i mossan och hackar i den så den blir helt förstörd. Och att sätta nät över känns inte helt rätt...

PS Tack för alla snälla kommentarer och bra tips på grå marktäckare till min parterre! DS

lördag 25 september 2010

Min parterre

Låter det inte tjusigt? Parterre [partärr] är franska och kan lite fritt översättas till mönster på jorden, dvs låga buxbomshäckar i olika mönster. Nu tänker ni på stora slottsträdgårdar med komplicerade mönster men så måste det inte vara, man kan ha sin egen lilla mini-parterre!
Den är inte så snygg än, men den ska bli! Det började med att vi hade en liten buxbomshäck i vinkel men den kändes inte riktigt bra så vi bestämde oss för att bygga ut den till en fyrkant med diagonalhäckar och ett klot i mitten. I de fyra kvarteren har jag planterat låga, gråbladiga växter; sandmalört, kattfot, taggpimpinell och lammöron. Men lammöronen har blivit lite för höga så där behöver jag ha något annat, är det någon som har en bra idè?  Något lågt i grått/silvrigt som gärna får se lite hyfsat ut på vintern också. Parterren ligger precis utanför huset så den syns bra både från sovrumsfönstret på ovanvåningen och från vardagsrummet nere.

torsdag 23 september 2010

Maskar och komposter och sånt

Miljötänket är jätteviktigt för oss, och vi försöker ha ett litet kretslopp i trädgården, undvika kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel osv. En bra jord, som under många år fått tillskott av kompostjord, tror jag gör växterna friskare och minskar behovet av bekämpningsmedel. Därför har vi sex komposter, vilket kan verka mycket i vår lilla trädgård, men de behövs allihop! Vi har fyra öppna komposter för trädgårdsavfall och två slutna maskkomposter för hushållsavfall. Maskarna är små röda kompostmaskar som vi beställde när vi började kompostera för 20 år sedan (ja, det är kanske inte exakt samma maskar vi har idag men deras släktingar är det iallafall). De kom i ett paket som vi fick hämta på posten (tur att vi inte öppnade paketet där...). De jobbar bra, och titta så fina de är!
Att kompostera är inget konstigt alls; vi bara lägger avfall från hushållet (inte kött och fisk) och rens och klipp från trädgården på komposterna och när det är ganska förmultnat gräver vi ur och lägger i rabatterna. Sedan får maskarna och mikroorganismerna sköta resten. Det känns jättebra att återanvända avfallet från trädgården så här. Och det växer så det knakar.


Hur är det med sniglar då? Vi har en del mördarsniglar, inte mycket, men jag brukar gå ut på kvällarna med ficklampa och klippa sniglar på våren och sommaren. Kanske blir det fem per kväll. Men när vi har grävt ur komposterna har vi faktiskt aldrig hittat varken sniglar eller snigelägg, så det verkar inte vara en kläckningskammare för sniglar.

Vädret är riktigt härligt nu; sol och 20 grader. Hoppas det varar över helgen (och längre)!

onsdag 22 september 2010

Ulla Molins trädgård...

...hann vi också besöka i måndags kväll, min favoritträdgård! Jag har inspirerats väldigt mycket av trädgården och av hennes bok "Leva med trädgård". Tyvärr var det mulet och började bli mörkt så bilderna blev dåliga. Hoppas ni ändå kan ana hur vacker trädgården är.
Trädgården är uppdelad i flera rum, varav mittrummet, "scenen", med de gråbladiga och blåblommande växterna, kanske är mest känd. Här finns bl. a kattfot, vitmalört, lavendel, ulleternell, stäppsalvia, silververonika och kaukasisk förgätmigej. Det ska vara som grå moln på en blå himmel.

Bland övriga rum finns entrén, plommonlunden, lusthuset, norrsidan, köksträdgården och terrassen.


Ulla Molin dog för 13 år sedan, men de nuvarande ägarna är väldigt intresserade och måna om att bevara trädgården. I våras blev den dessutom byggnadsminnesförklarad och det innebär att den ska behålla sin karaktär och utformning. Den får inte bebyggas eller på något annat sätt förändras. Om det krävs omfattande beskärning eller byte av arter krävs tillstånd från länsstyrelsen.



Köksträdgården är inte med i byggnadsminnesmärkningen så där får ändras. De nuvarande ägarna har byggt detta vackra och originella "hörnväxthus".

tisdag 21 september 2010

Nu snackar vi...

...formklippt, kolla detta!


Oj oj oj!!! Igår kväll var jag i konstnären Simon Arnes fantastiska trädgård i Höganäs. Det var trädgårdsföreningen på jobbet som ordnade (TACK snälla Karin!).
Han började anlägga trädgården redan när han och hans familj flyttade in 1982 genom att plantera buxbomssticklingar, som han hade tagit på olika slott och herrgårdar runtom i Sverige. I början formklippte han dem till figurer men tyckte det blev för rörigt i den förhållandevis lilla trädgården och övergick istället till rundade former.

Och det blev ju ganska bra... (dagens understatement!)


Hans tavlor går inte av för hackor de heller, titta på exempel i länken ovan.

söndag 19 september 2010

Fyllt på förråden...

... med D-vitamin har jag gjort idag. Det betyder att jag har legat i solstolen och slappat, härligt! Tillhör definitivt trädgårdssysslornas tio-i-topp! Speciellt när det inte är så varmt, som på våren och hösten, så att man måste ha en tjock tröja eller kanske svepa in sig i en filt, men solen värmer så skönt. Det har varit rejält blåsigt i veckan så dagens sol var mycket välkommen. Jag låg och lyssnade på mitt nyinköpta bambuspel.

Jag gillar det lite plonkande ljudet, det känns rogivande (kanske slumrade jag till lite...).

Jag låg och tittade på honungsrosen på carporttaket och tänkte att den är inte bara vacker när den blommar i juli, även nyponen så här års är något man kan njuta av. 

Och gräsen!!! Ja, jag bara måste visa igen; den här gången är det glansmiskantus `Malepartus´.

Vi skördade ett (!) fikon idag, supergott! Hoppas fler hinner mogna. Det är ett Bornholmsfikon som de första åren bodde ute på sommaren och i vinterträdgården på vintern. Men när det blev för stort grävde vi ner det på ett skyddat ställe intill huset och det har funkat bra. Årets kalla vinter och vår gjorde dock att det kom igång väldigt sent och det är väl anledningen till att inte fler fikon är mogna än.

fredag 17 september 2010

Rundtur, del 3

Vi sitter kvar på bänken lite till och tittar oss omkring. Rakt fram har vi carportrabatten som går mest i rött och grått. Jag började göra om den förra sommaren eftersom den var helt igenväxt med rosa höstanemoner. De dolde de vissnande tulpan- och alliumbladen på våren, men spred sig lite för vilt. Nu finns här bl. a rödbladig heuchera`Chocolate Ruffles´, mina nya älsklingar blodtopparna, vitmalört `Silver Queen´, salvia `Caradonna´, lammöron, astrantior, höstsilverax, vit blåverbena (ny favorit, se inlägg från 18 augusti, blommar fortfarande!), gråblå hostor, glansmiskantus, några klot (så klart!), helgonört och grekvädd. I bakkanten av rabatten finns en pionhäck samt en Stanwell Perpetual-ros. Men nu har jag tittat en del på Torsten Wallins rabatt "Solbacken" den är så snygg, kanske gör jag om rabatten igen...

Bredvid finns makens kryddträdgård med en rundad buxbomshäck i framkanten och en låg idegranshäck i bakkanten.
Mellan carportrabatten och krydderiet finns en liten buxbomstrekant som avdelare.


Vi tittar in mot "serviceområdet" med komposter, planteringsbord och ett mycket eftersatt trädgårdsland som mest används till " vet inte riktigt  var jag ska ha den, men jag vill inte slänga den än"-plantor. Komposterna är jätteviktiga i trädgården så de ska få ett eget inlägg, då ni också ska få se mina fina kompostmaskar!



Planteringsbordet är hemsnickrat och har vanliga betongplattor som "bordsskiva". Här står mina krukor med lökar och väntar på att bli nergrävda i trädgårdslandet (och lite annat som också väntar på att bli nergrävt, undrar var...).
Nä, nu går vi tillbaka mot huset och passerar "prärierabatten" som jag började anlägga förra året. Tidigare var här (o)gräsmatta. Precis bredvid ligger solstolsplatsen, där det är sol hela dagen (ibland iallafall).

Där finns också favoritträdet silverpäron.

Alla prärieväxter går inte jättebra i lerjorden så jag får prova mig fram till vilka växter som trivs, i år provar jag bl. a anisisop, moliniagräs, solhattar, perovskia, ulleternell, jätteverbena (klarar inte vintern, men frösår sig bra).

På den andra sidan gången finns lavendelhäcken och innanför den gulbrokiga rabatten med hakonegräs, gulkantad hosta, vitbrokig buxbom, vita höstanemoner `Honorine Jobert´, vitblommande vintergröna och japansk starr  `Ice Dance´.

Vi fortsätter lite till och tittar tillbaka neråt gången... 
 

...och är sedan framme vid uteplatsen under körsbärsträdet.

Eftersom huset är ett parhus kan vi inte gå runt utan turen slutar här vid dörren till vinterträdgården. Det ser tomt ut därinne nu men snart blir det fullt!

torsdag 16 september 2010

Snyggingar




...nu är höst-silveraxet, Actaea simplex `Brunette´
 med riktigt mörka blad och fin doft

...blodtoppen `Red Thunder´, som jag skrev om 27 augusti, då hade den redan blommat ca en månad och den bara fortsätter, så här ser den ut idag

...sommarblomman Euphorbia `Diamond Frost´ som har varit fin hela sommaren och fortsätter tillhöra snyggingarna!
 

Började läsa en ny bok idag; Trädgårdsvinter av Sanna Töringe och Eva Lie. Har bara hunnit bläddra lite i den än, men den ser lovande ut. Bra och roligt med fokus på höst och vinter. Det är ju ganska många månader och att få lite inspiration om hur man gör sin trädgård mer intressant den här tiden är alltid välkommet.

tisdag 14 september 2010

Korta häcksnuttar

Vi har många korta, klippta häckar i trädgården. De är raka eller svängda, låga så att de bara markerar gränsen eller höga så att man inte ser vad som finns bakom. De avgränsar olika avdelningar/rabatter/rum som har olika tema/funktion. De är av buxbom, idegran, liguster och bambu.






 


Ibland är det klot som markerar en gräns:



Det är roligt med de korta häckarna, de är inte speciellt betungande att klippa, maken och jag hjälps åt, han är bra på det raka och jag klipper helst rundat.