lördag 25 september 2010

Min parterre

Låter det inte tjusigt? Parterre [partärr] är franska och kan lite fritt översättas till mönster på jorden, dvs låga buxbomshäckar i olika mönster. Nu tänker ni på stora slottsträdgårdar med komplicerade mönster men så måste det inte vara, man kan ha sin egen lilla mini-parterre!
Den är inte så snygg än, men den ska bli! Det började med att vi hade en liten buxbomshäck i vinkel men den kändes inte riktigt bra så vi bestämde oss för att bygga ut den till en fyrkant med diagonalhäckar och ett klot i mitten. I de fyra kvarteren har jag planterat låga, gråbladiga växter; sandmalört, kattfot, taggpimpinell och lammöron. Men lammöronen har blivit lite för höga så där behöver jag ha något annat, är det någon som har en bra idè?  Något lågt i grått/silvrigt som gärna får se lite hyfsat ut på vintern också. Parterren ligger precis utanför huset så den syns bra både från sovrumsfönstret på ovanvåningen och från vardagsrummet nere.

13 kommentarer:

 1. Det inte bara låter tjusigt, det är tjusigt. Gråtimjan och silverarv är det första som poppar upp i mitt huvud.
  Ha det bra. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ahhhh..... såå fint.... Gillar, gillar........... Vilken tjusig utsikt att ha en så'n att titta på..... Tycker det är så snyggt med dessa gröna mönsterplanteringar...... och har en dröm om att ha lite sånt. Eller ska jag vara ärlig: jag skulle kunna massor av sånt..... ;-) امید

   شهیاد

   فرشید امین

   Radera
 2. Ahhhh..... såå fint.... Gillar, gillar........... Vilken tjusig utsikt att ha en så'n att titta på..... Tycker det är så snyggt med dessa gröna mönsterplanteringar...... och har en dröm om att ha lite sånt. Eller ska jag vara ärlig: jag skulle kunna massor av sånt..... ;-)

  Känner mig lite 'trött' i ryggen i dag.... Men det är bara att bita ihop: för idag ska grävandet bli klart :-)

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 3. Så fint det blir! Jag tror Japansk malört, Artemisia japonica, skulle vara fin i din parterre!
  Ha en fin dag! / Irene

  SvaraRadera
 4. Parterre, vad fint det blir. vackert med geometriska former, ha en fin söndag!

  SvaraRadera
 5. Hvor er det altså bare smukt, smukt, smukt. Også en stor tak fordi du viste de forrige haver. Jeg kan rigtig godt lide din stil. Bh Claus

  SvaraRadera
 6. Tjusigt!! -Och det kommer bli ännu tjusigare när det växt till sig! Om lammöronen inte passar kanske silverarv är ett alternativ - får vita, skira blommor och är annars silvrig året runt hos oss i Småland. Ca 15 cm hög - blommorna sticker upp ovanför. (Lammörat Silver Carpet håller sig på va 10 cm hos oss - men den står extremt torrt..)

  Kram,
  Stina

  SvaraRadera
 7. Hej, jag har halkat in här flera gånger...nu sätter jag upp dig på min blogglista så jag kan titta in mer regelbundet.
  Så fint du har det...och så många fina klot...Läckert med en parterre ;)

  SvaraRadera
 8. Hej Katarina,
  Hoppas det var ok att jag tipsade Annika om din fina trädgård. Maria och jag hörde av Annika att du skulle bort i går kväll såvi ville inte stressa, men vi kommer jätte gärna en annan dag.

  Stor kram Anna

  SvaraRadera
 9. Hej Katarina,

  precis som Anna skriver skulle vi otroligt gärna komma en annan dag.

  Ha det gott / Maria

  SvaraRadera
 10. Katarina, jo trädgården är stor och tomten är 3 tunnland så här är plats till träd och buskar..

  SvaraRadera
 11. Vackert!
  Förutom Silverarven tänkte jag också på en låg liten malört, som jag en gång hade: Artemisia schmidtiana, nana.
  Eva

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina