söndag 6 februari 2011

Inventering

Jag var och lyssnade på Sanna Töringe som pratade om sin bok Trädgårdsvinter häromkvällen. Det handlade, så klart, om hur man skulle göra sin trädgård intressant under höst- och vintermånaderna. Då fick jag idén att inventera det gröna i trädgården nu i februari. Jag tänkte inte på de mest uppenbara, som
t ex buxbom och idegran, utan det andra, som perenner och marktäckare. Och jag hittade faktiskt en hel del, växterna ser ju inte ut som på sommaren precis, men så här års är jag så svältfödd så jag håller till godo med minsta lilla grönska.

Det första jag såg var bergbambun. Den är ingen favorit(!), jag föredrar egentligen min bissetbambu, men i går när solen lyste på den var den riktigt fin.

Sedan såg jag ytterligare en bambu, den låga vitstrimmiga. Och mer vitbrokigt, här ett av mina rosenplister.

 
Waldsteinian och silverarven är jättebra marktäckare som är fina nu också.

Lite kryddväxter; timjan och salvia har en snygg gråblå färg.

 
Vintergröna, carexet `Ice Dance´, skuggröna och murgrönebuske.

Mera grått i form av santolina och helichrysum. De har klarat vintern bra, så här långt i alla fall. Helichrysumen bor i en odlingsklocka, för att få lite skydd mot regnandet. Det fungerade förra säsongen, hoppas det går denna också.

Det fanns mycket mer; hasselört, lavendel, olika sorters benved, taggpimpinell, digitalisrosetter, alunrot, saxifragor... Och den här lilla sötnosen!

Stort tack för alla härliga kommentarer, det är så spännande och underhållande att läsa!

19 kommentarer:

 1. Fnissande inser jag att vi har likadana sötnosar....Visst är de härliga.
  Det finns faktiskt en del att glädjas åt redan nu...fast min inventering går nog snabbare än din ;) tyvärr. Men det är nånting att tänka på inför nästa vinter...men den vill man ju inte precis tänka på redan ;)))
  Ha det bra ;)

  SvaraRadera
 2. Vad inspirerande skall också ut med kameran nu när det är så fint ute. Kram Gela

  SvaraRadera
 3. Det foredraget skulle jeg gjerne vært på (litt lang avstand kansje?!) Så flott at jeg kan gå inn til deg og få tipsene rett hjem i min egen stue!
  Ønsker deg en fin søndag!
  Mvh Monica

  SvaraRadera
 4. Snygga exemplar du har! Hos mig här i bergslagen är rabbatterna fulla av snö än. Har just lånat hennes bok på bibblan:)

  SvaraRadera
 5. Näe nu bli jag lite avis det kan jag inte rå för...vad härligt att våren kommit så långt hos dig!O vintergäck oxå!!!AVIS!!!
  Kramar från mig!

  SvaraRadera
 6. Nejmen där var den ju, den lilla vintergäcken. Det var ju en himla tur för trädgårdsägarrinnan.
  Du har ju mycket grönt hos dig.
  Idag var det vår!
  Kul om vi ses på mässan.
  Kurkorna finns i svart också skall jag be att han tar med så att du kan få se hur det ser ut?
  Jag gillar Peters kurkor och dessutom så har de bra pris.
  Hörs och ses snart
  Annika

  SvaraRadera
 7. Du har ju massor att glädjas åt!!! Jag är en envis odlare av curryört men den dör för mig varje vinter. Bra tips med odlingsklocka, det har jag inte testat hittills.
  Kram

  SvaraRadera
 8. Men kära du! Du har ju massor av vackert och vintergrönt! Sitter här alldeles förstummad. Så skulle man ha det tänkte jag först.. Men sen inser jag ju att vintergrönt är att kasta pärlor för svinen.. Här är det bara vintervitt för hela slanten... :)
  Kramar!

  SvaraRadera
 9. Härligt inlägg! Det märks att ni har mildare klimat i Skåne..... oj vad mycket som är fint hos dig nu i början av februari! Salvian älskar jag men den är inte så snygg här i Östergötland vintertid. Ice Dance och skuggrönan var också jättesnygga.

  Vilken bra idé med en inventering, det ska jag nog också ta och göra! Men kanske skulle jag börja med boken först som inspiration ;-)

  Ha det bra!/Åsa

  SvaraRadera
 10. Det är mer än man tror som är grönt och fint på vintern, man blir förvånad ibland när snön drar sig undan och gröna blad sticker fram och reser sig.
  Ännu inget vårtecken här utanför.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 11. Så många vackra gröna växter du har och redan nu, av mina syns inget, snöbergen döljer allt.
  Ska jag klippa min myrten nu, den har börjat grönska rejält, brukar klippa den senare men har då haft en kallare vinterförvaring. Kan jag beskära den hårt?
  Hälsningar Inger

  SvaraRadera
 12. Det låter som en intressant föreläsning. Har boken.....

  Du har en fantastisk vinterträdgård... nu avslöjar du ju lite fler skönheter också som visar sig just nu... En hel del ju ;-) Och sen har du en gul sötnos också...... super!!!

  Fortfarande vintervitt hos mig :-)

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 13. Oj! Ser din trädgård ut så nu!? WOW! Här är det bara mest grått och gamla leksaker....

  Kram,
  Stina

  SvaraRadera
 14. Trots att jag bor bara några ynka mil öster om dig så har jag inte alls så grönt och fint i min trädgård nu. Du måste ha ett väldigt gynnsamt mikroklimat i din trädgård eller så beror det på att jag har valt fel växter helt enkelt. Jag inser att jag nog får börja plantera lite mer av det som håller sig fint även på vintern och inte bara sånt som är kul att ha under den varma säsongen.

  Det blir till att läsa på lite om vad som finns (förutom det du redan tipsat om alltså...)
  Kram

  SvaraRadera
 15. Vad mycket fint grönt du har att glädjas åt, det finns ju mer än man tror egentligen. Här är tyvärr rådjuren notoriska gröntätare den här tiden när det börjar sticka upp ur snön, det mesta blir kapat. Men ännu ligger det säkert 15-20 cm snö på mina rabatter.
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 16. Tänk, att ha så mycket som grönskar! Helt fantastiskt!
  Beundrar den fina designen på din blogg. Jättefin!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 17. Hej vännen! Hur har ni det där nere i skåne? Har ni blåst bort?
  Kramar!

  SvaraRadera
 18. Hej Katarina!

  Idag har jag läst ikapp flera sidor här. Och jag kan ju bara konstatera att du har en fantastisk trädgård. Men du har också en fantastisk blogg!

  Om jag flyttar tillbaks till Lundatrakten så tänker jag fråga dig om hjälp att anlägga min nya trädgård. Hoppas du vill:-)

  Vad gör du i verkliga livet egentligen. Dina foton är ju också av högsta klass!

  Ha det fint, jag glädjer mig såååå åt att jag ska få hälsa på dig till sommarn (och slipper hagtornsstrecken på näsan:-)

  Varmkramar Hillevi

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina