onsdag 10 augusti 2011

Myrtenfeber

Det är inte bara buxbomssvamp som härjar i min trädgård, jag har även fått en släng av myrtenfeber, fast den sjukdomen är kanske inte ny precis... Sedan tidigare har jag 24 myrtenträd och det känns ju ganska snålt, så nu har jag tagit några sticklingar till, ja sisådär en 30-40 stycken... OBS! Det är inte sticklingarna som syns på bilden, de är liiite mindre...
Undrar var jag har tänkt att ha dem... Kanske jag får plats med ett växthus om buxbomsskogen tänker överge mig?
Jag är annars väldigt fixerad vid mina buxbomsklot och häckar nu, och går ständigt runt och letar efter nya angrepp av svampsjukdomen. Och det eviga regnandet gör att svampen trivs ypperligt, grrr! Tänk om vi kunde få en riktig torrperiod med 33 graders värme, vid den temperaturen lär nämligen svampen dö (dock inte sporerna)! Jag har redan tagit bort ganska många små klot och även några större. En del har jag klippt ner helt och på andra klipper jag bort angripna partier så fort jag ser dem. Jag ser bara angrepp på bladen, strecken på stammarna har jag bara sett någon enstaka gång. Annars klipper jag dem så lite som möjligt för att de ska få vara ifred. Jag använder 70 %-ig sprit för att desinficera redskap och händer, och försöker försiktigt ta bort döda blad på marken runt plantorna. Inte lika roligt som trädgårdsarbetet brukar vara, men jag tänker inte låta svampen vinna utan strid!

21 kommentarer:

 1. Förstår fullständigt din frustration över buxbomsvampen. Den verkar ju sprida sig som en löpeld. Bra att du tar striden. Och den där önskan om 33 graders värme kan jag skriva under på ;-)

  Hälsar Åsa

  SvaraRadera
 2. Hoppas verkligen att det bromsas upp och det går bra med Buxbomen.
  Beundrar dina fina Myrten 'träd' så fina, önskar mina tre vore lika fina.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 3. He he är du tokig eller bara galen fniss vad ska du göra med alla sticklingar?
  Jag blir så glad när jag läser om alla dina myrten då känner jag mig inte så ensam med alla mina krukor :-)som snart ska in...ja jag börjar tänka på det hur ska alla få plats???
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 4. Härliga myrtenträd du visar - riktiga konstverk tycker jag.

  Bra att du fajtar tillbaka mot buxsvampen. Är själv nojig och kollar extra extra på varje, nästan, buxbom jag ser (alltså i plantskolor, parker mm).

  We will never surrender...

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 5. Att buxbomen drabbas är förjäkligt, men de är inte ensamma: ask, alm, tall....för att nämna några till. Inte roligt.
  I Rångedala plantskola sa de att de börjar anpassa lite av sitt sortiment efter dessa nya väderförhållanden med mycket regn....Man får helt enkelt börja skaffa fram plantor som är resistenta mot svamp och virus - om det nu finns sådana.
  Nu mera lider min sommarträdgård av antingen eller fenomen:Antingen för torrt eller för blött...Just nu:Alldeles för blött!/Anja

  SvaraRadera
 6. Oj, kärevärld så många fina klot.
  Har inte någon myrten alls, det skulle man kanske skaffa sig?

  Jag har kollat mina buxbom men de verkar vara friska.

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 7. Du är helt otrolig, dom är så fina dina myrten och jag blev helt inspirerad när du var hos mig att jag har klippt till massor som står i sina mini drivhus nu. Här ska det bli myrten klot, hoppas bara att jag kan hålla dom vid liv.

  Kram Anna

  SvaraRadera
 8. Jisses, ännu fler myrtenklot!!! Kan du ha drabbats av någon ännu okänd klotsjukdom!!??? :-) Skämt åsido, jag förstår dig fullkomligt. De är ju helt underbara. Kanske du får göra som Gunnel Carlsson och förvandla garaget till ett orangeri. Det du redan har lär ju snart inte räcka till.

  Härligt att höra att du inte ger upp dina buxbomar utan kamp.

  Kramar från
  Camilla

  SvaraRadera
 9. Jag tittade faktiskt efter myrten i blomsteraffären häromdagen men de hade inga! Den smittan har jag nog fått en släng av, måste ju prova iaf =) Så bra att du tar upp kampen med buxbomssvampen. Jag hittade inget på mina (få) plantor men kommer hålla dem under uppsikt kan du tro!
  Med hopp om lite varmare poch torrare väder / Kram gittan

  SvaraRadera
 10. Nä, 24 myrtenträd är ju verkligen inte särskilt många. Eller...

  På just myrtenträden ser man väldigt tydligt hur skicklig du är både med din sax och det sätt du exponerar trädens klotformer på.
  Låt oss hoppas på att vi får torrt väder väder under en lång period, inte bara för växternas utan även för alla stackars regntrötta människor skull. DMI lovar faktiskt väderomslag från mitten/slutet av nästa vecka - måtte de bli sannspådda!
  Hoppas Eva

  SvaraRadera
 11. Jeg håber virkelig, at du får bugt med svampen. Så mange års arbejde og tålmodighed må ikke forsvinde. Tålmodighed og arbejdslyst har du dog stadig med al den svampejagt og minimering af udbrud. Beundringsværdigt!

  Jeg kunne nu også godt tænke mig 33+, men af helt andre grunde. Bare en lille uges tid :-).

  Ha´en god aften
  Birgitte

  SvaraRadera
 12. Oj oj, myrtenfeber var ordet, men man kan förstå din passion, såå vackra är de. Jag hejar på dig i kampen mot svampen, vilket gissel, usch ! Kram
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 13. Vilka vackra myrtenklot! Då har verkligen gröna fingrar!

  Jag lider med dig om buxbomsvampen! Det är rena pesten! Din underbara trädgård!

  Skönt att du inte ger upp utan en kamp! Jag hejar på dig!!!

  Kram Frida

  SvaraRadera
 14. tur tur att du kan frossa lite i Myrten nu när buxbomen sviker. 30-40 till, måste bli en väldig massa:) underbart!

  SvaraRadera
 15. Ja, fy fasen va tråkigt med med det här buxbomseländet! Är så ledsen för din skull. Tur att du har dina vackra myrten att glädjas över!
  Ja, vet du... Jag hade sååå gärna kommit förbi och hälsat på. Men mina medresenärer var inte lika sugna på fler trädgårdsbesök. Nästa gång blir det egen bil och mängder av inplanerade trädgårdsbesök!
  Massor av kramar!

  SvaraRadera
 16. Ja Katarina, det er ærgerligt med disse svampeangreb. Jeg kender problemet og har også min kamp. Jeg har måttet kassere flere buksbomkugler for de er jo ikke særlig kønne når man begynder at fjerne de angrebne steder.
  Kh Jørn

  SvaraRadera
 17. De där 33 graderna låter bra. Jag kryper fram och tillbaka längs min lilla buxbomshäck men hittills har jag inte sett några sjukdomstendenser. Däremot mår mina älskade träd uselt. Plommon, gullregn och körsbär är alla mer eller mindre drabbade av svampsjukdomar....och det blir bara blötare för varje dag i trädgården. Usch och fy!!!
  Kram

  SvaraRadera
 18. Jag älskar tonfallet i ditt inlägg! Härligt trotsigt och humoristiskt!
  Och jag älskar och avundas dig dima myrtenklot. Mina futtiga klarade nog inte några dagars slarv medan jag hade annat att tänka på. Hur bär du dig åt?
  Jag håller tummarna för dig (och alla andra buxbomälskare)...
  Och instämmer i din önskan om värme och lite torka.
  Kram
  Eva

  SvaraRadera
 19. Jeg er hunderæd for at få svamp i alle mine nyplantede buksbom, og jeg kan forstå ved at læse på de svenske blogs, at det er et ret stort problem.

  Men jeg undrer mig; vil I ikke sprøjte mod svampen, som mange planteskoler gør? jeg har ikke selv gjort det endnu, men vil dog nok gøre det, hvis jeg anede, at der var svamp i nogle af planterne.

  Kh. Marlene

  SvaraRadera
 20. Å Katarina - såå inspirerende blogg!
  Jeg venter og venter på at hagen skal bli klar til å beplantes...håper jeg rekker å plante litt i høst!
  C

  SvaraRadera
 21. Önskar jag kunde behålla mina myrten lite längre..Helt underbara! Vilka fina träd du har!

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina