onsdag 24 augusti 2011

Vilken tur...

...att maken är så matlagningsintresserad! Och så bra på det, för det är inte jag... (Men att äta, det är jag bra på!)
Och när man lagar mat behöver man ju kryddor, så maken har fått en bit av trädgården (stor som ett frimärke ungefär) till kryddträdgård eller krydderi, som vi kallar det.
Där har han många olika sorters timjan, salvia, oregano, gamander, lavendel, rosmarin, körvel, kummin, fänkål, myntor, dragon och vinterkyndel. Nää, nog skrivet om krydderiet annars blir jag så hungrig!

Mina daggkåpor som jag klippte ner fullständig (både blommor och blad) efter blomningen är riktigt fina nu tycker jag.
Jag gillar ofta väldigt vanliga "standardväxter" som t ex daggkåpa och silverarv. Masseffekt och sammanhang gör dem intressanta. Att växter är sällsynta känns inte viktigt.

Tänk att det i går kväll var en hel timme bra trädgårdsprogram på TV! Det var inte riktat till nybörjare och det var ingen matlagning, tjoho! Jag njöt i fulla drag!

På lördag blir det Sofiero, ses vi kanske där?

lördag 20 augusti 2011

På besök...

... i Södra Sandby, som ligger några km utanför Lund, har jag nu äntligen varit. Jag hälsade först på Anna med bloggen Godastunder & Tokiga Ideèr , och ett par veckor senare Maria med bloggen Almbacken. Jag rekommenderar er att titta på deras superfina trädgårdar på bloggarna! Sååå kul det var! De var här och hälsade på i september förra året, precis när jag börjat blogga. Och hjälp vad vi (jag???) pratar! Tack snälla Anna och Maria för att jag fick komma och se era härliga trädgårdar, och för att jag fick trädgårdsprata i flera timmar...
Det här är min Ullungrönn, som jag visar med en speciell hälsning till Maria som funderar på att byta ut sin Carmencitarönn mot en Ullung.

Nu kommer en härlig tid när gräsen blommar. Först ut av miskantusgräsen är `Ferner Osten´.
Ett annat fint miskantusgräs är zebragräset, men där är det inte blomningen som är huvudperson utan bladen.
Blodtopparna är jag också förtjust i, jag har `Tanna´och `Red Thunder´.
`Red Thunder´ blir minst 1,7 m hög, I like! 

Även de vita höstanemonerna har börjat blomma. De lyser så fint när kvällarna har blivit augustimörka. De rosa höstanemonerna däremot försöker jag förtvivlat utrota, fy vad de brer ut sig!

Tack för alla fina hälsningar på 1 års-dagen och fortsatt trevlig helg!

söndag 14 augusti 2011

Ett år

Nu har jag bloggat i precis ett år. Jag lånade makens kamera (han har fortfarande inte fått tillbaka den...) och började försiktigt lägga in några bilder. Jag hade ingen aning om hur det fungerade, men det var ju jättelätt! Jag bloggar i första hand för att dokumentera vad som händer i trädgården, jag har varit urusel på det de 16 åren vi har bott här, men kontakten med andra trädgårdsintresserad är också fantastiskt rolig! Och nu står besöksräknaren på 72 300, vaaa??? Hur gick det till, kan det verkligen stämma?! Väldigt roligt är det i alla fall att trädgårdsblogga, stort tack för alla härliga kommentarer, jag sitter ofta och fnittrar när jag läser dem!

Tidigt i våras beskar jag två av mina myrtenträd radikalt, efter min behandling hade det ena några få blad kvar och det andra hade bara nakna, stubbade grenar, se här och här. Men båda klarade det utmärkt och har nu gröna kronor igen, här syns det ena:
Jag har alltid mina myrtenträd ute på sommaren, precis som jag verkar de gilla att vara ute. På bilden syns även en av de fikonsticklingar jag stack ner i jorden, när vi beskar fikonet förra sommaren. De rotade sig direkt och har nu blivit små buskar. Snötöreln längst bak på bilden övervintrade jag frostfritt, det gick som synes alldeles utmärkt, den har blommat hela sommaren. Den har dessutom klarat den rekordregniga sommaren jättebra.

onsdag 10 augusti 2011

Myrtenfeber

Det är inte bara buxbomssvamp som härjar i min trädgård, jag har även fått en släng av myrtenfeber, fast den sjukdomen är kanske inte ny precis... Sedan tidigare har jag 24 myrtenträd och det känns ju ganska snålt, så nu har jag tagit några sticklingar till, ja sisådär en 30-40 stycken... OBS! Det är inte sticklingarna som syns på bilden, de är liiite mindre...
Undrar var jag har tänkt att ha dem... Kanske jag får plats med ett växthus om buxbomsskogen tänker överge mig?
Jag är annars väldigt fixerad vid mina buxbomsklot och häckar nu, och går ständigt runt och letar efter nya angrepp av svampsjukdomen. Och det eviga regnandet gör att svampen trivs ypperligt, grrr! Tänk om vi kunde få en riktig torrperiod med 33 graders värme, vid den temperaturen lär nämligen svampen dö (dock inte sporerna)! Jag har redan tagit bort ganska många små klot och även några större. En del har jag klippt ner helt och på andra klipper jag bort angripna partier så fort jag ser dem. Jag ser bara angrepp på bladen, strecken på stammarna har jag bara sett någon enstaka gång. Annars klipper jag dem så lite som möjligt för att de ska få vara ifred. Jag använder 70 %-ig sprit för att desinficera redskap och händer, och försöker försiktigt ta bort döda blad på marken runt plantorna. Inte lika roligt som trädgårdsarbetet brukar vara, men jag tänker inte låta svampen vinna utan strid!