onsdag 24 augusti 2011

Vilken tur...

...att maken är så matlagningsintresserad! Och så bra på det, för det är inte jag... (Men att äta, det är jag bra på!)
Och när man lagar mat behöver man ju kryddor, så maken har fått en bit av trädgården (stor som ett frimärke ungefär) till kryddträdgård eller krydderi, som vi kallar det.
Där har han många olika sorters timjan, salvia, oregano, gamander, lavendel, rosmarin, körvel, kummin, fänkål, myntor, dragon och vinterkyndel. Nää, nog skrivet om krydderiet annars blir jag så hungrig!

Mina daggkåpor som jag klippte ner fullständig (både blommor och blad) efter blomningen är riktigt fina nu tycker jag.
Jag gillar ofta väldigt vanliga "standardväxter" som t ex daggkåpa och silverarv. Masseffekt och sammanhang gör dem intressanta. Att växter är sällsynta känns inte viktigt.

Tänk att det i går kväll var en hel timme bra trädgårdsprogram på TV! Det var inte riktat till nybörjare och det var ingen matlagning, tjoho! Jag njöt i fulla drag!

På lördag blir det Sofiero, ses vi kanske där?

26 kommentarer:

 1. De där vanliga standardväxterna har ju oftast de bästa förutsättningarna för att överleva och föröka sig....och det ska man ju vara glad över och ta vara på.
  Masseffekt är inte fel.
  ha det bra :)

  SvaraRadera
 2. Håller med dig att vackra standardväxter "en masse" är att föredra framför svåra, kinkiga historier...jag bryr mig inte om enskilda växter direkt utan hur de samverkar med sin omgivning och att de bör ha ett året-om-skönhetsvärde. Just daggkåpan är en riktigt bra sådan...

  Blev så förtjust i ert kryddland. Så enkelt och så vackert...

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 3. Åh hvor smukt. Hvis du har lyst, kan du også se billeder fra min have - klik på mit billede og du er inde i mit univers

  SvaraRadera
 4. Vilket bra tips att klippa ner hela daggkåpan efter blomning, jag har bara tagit bort blommorna och sedan står bladen där så trista och fula.
  Din daggkåpa ser ljuvlig ut, som på våren.
  Tack för tipset!
  Kram Raina

  SvaraRadera
 5. I love the alchemilla perhaps because of this peculiarity! I hope my little plants become beautiful as yours, but with the heat of these days I do not think will ever be .....
  Beautiful photos!

  SvaraRadera
 6. Standardväxterna är ju trädgårdens stomme tycker jag.
  Ha det gott!!

  SvaraRadera
 7. Vilket vackert litet krydderi du har där med de olika 'kuddarna' i olika grön-gul-lila toner som sticker upp. Jättehärligt. Det gillade jag. Toppen med matlagande make :-)) Har också en sån (eller som har börjat bli det varje fall hihi) Daggkåpa är fantastisk. Har planterat massor i nya vita rabatten. Har också mest vanliga växter. Tänker mer på hur de passar tillsammans och själva helheten.

  Men vad säger du, var det något bra trädgårdsprogram på tv i går??? Jobbade förvisso då så jag kunde inte ha sett det ändå, men... kanske på play.

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 8. Missade programmet helt. Det har blivit dåligt med tv tittande det här året.
  Erat krydderi ser jätte trevligt och välordnat ut!
  Skulle gjort som du med daggkåpan, men kom på ditt tips här om dagen. Mina ser dom förskräckliga ut!!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 9. Gillar enkla vanliga växter, silvernarv i gruset snyggt.
  Ska också till Sofiaro på lördag!
  Mariana

  SvaraRadera
 10. Ja daggkåpa i mängd blir något annat, har just gjort en hel avdelning i omläggningen av framsidan. Krydderiet ser trevligt ut! Bar att du har en matlagningsglad man:-) kram Sophia

  SvaraRadera
 11. Det var en fin liten kryddträdgård,trevligt med en matlagnings intresserad make som dessutom gillar färska kryddor, det gör inte min tyvär.
  Mariana igen

  SvaraRadera
 12. ÅÅÅ hos mig finns också många gamla goingar. Men vilket härligt kryddland! Ha en fin fin dag/Gela

  SvaraRadera
 13. Krydderi vilket bra namn!O stort som ett frimärke så pass :-)
  TACK snälla du för kommentaren hos mig ang.reportaget om vår trädgård.
  Jag kan villigt erkänna att jag var väldigt fundersam när de åkt...jag visste inte vilken 'nivå'jag skulle lägga mig på när jag insåg att de var helt okunniga.O inte intresserade av att fota det som jag tycker är representativt för min trädgård.
  Men på det stora hela känns det OK.Jag är glad o förvånad över att jag blev tillfrågad :-)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 14. Väl unnat din make att ha en liten frimärksplätt i trädgården. Han är ju så duktig och hjälper dig lägga stengångar, gjuter vattenbad och annat småtungt fix som du vill ha.

  Vi ses på Sofiero på lördag. Håll tummarna för att regnet uteblir!

  Kramar
  Camilla

  SvaraRadera
 15. Vaddå för program? Menar du det om Chelsea eller har jag missat något annat? Chelsea-programmet var lite snabbt och plottrigt för mig - jag hann inte riktigt sen något...

  Standardväxter - helt min melodi och så klart "en masse".

  Ert lilla krydderi är superfint och fyllt med trevliga saker.

  Boken är det absolut ingen brådska med men jag kommer gärna förbi en eftermiddag och lånar din bok:)

  Kram, kram
  Maria

  SvaraRadera
 16. Lyckliga du med en matlagningstokig make! Då kanske du slipper falukorvsträsket? ;) Nästa år ska jag minsann också våga klippa ner mina daggkäpor helt och inte bara till hälften. Nu har de till hälften nya blad och resten gamla. Nä, våga klippa - tack för inspirationen! Kram Hanna

  SvaraRadera
 17. Hei Katarina! Wow for en nydelig hage dere har! Kjempe-inspirerende! Jeg har hørt så mye om frodige,fantastiske Skånske hager av min skånske venninne og endelig fant jeg en veldig vakker en! Elsker dine formklippede buksbomer og bruken av sten og masse grønne vekster. Krydderiet var nydelig. Av og til er det lurt å slippe til mennene våre. I et lite hjørne da:-) Jeg har lagt meg som følger her hos deg! Du er hjertelig velkommen til å ta en titt hos meg!
  Hilsen Mathilde E

  SvaraRadera
 18. Jag gillar också många av de där vanliga växterna, såna man kan lita på ! Daggkåpan och silverarven är verkligen underskattade, de har stort skönhetsvärde tycker jag. Fint frimärke, misstänker att det blir god mat av allt det där :-) Attans, vad har man missat för program nu då?
  Ha en skön helg
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 19. Ert krydderi är ju bara så vackert! Håller med Anna - det enkla är ofta det vackraste.. Och så är det ju även med daggkåpa och silverarv. Båda är riktiga favvisar även hos mig. En annan gammal goding är Lammöron. Också jättevanlig men oh så snygg i masseffekt.
  Men du - vad har jag missat för trädgårdsprogram nu?! Eller var det Chelsea-programmet? Gick lite väl fort.. men befriande fritt från annat än bara trädgård. Jag gillar! :)
  Kramar!

  SvaraRadera
 20. Otroligt vackert krydderi:)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 21. Ni har verkligen fått till det fint med kryddorna! Kommer de till användning är det ju också bra, många har nog dem mest för att de i tanken ska använda dem men aedan blir det liksom inte...

  kram louise

  SvaraRadera
 22. Vilket härligt krydderi! Jag kan känna doften ända hit, nej det var visst från köket där K står och lagar mat (jag är inte så välkommen i de sammanhangen eftersom jag kan misslyckas med soppa på burk). Håller med dig om trogna gamla perenner, men de där rariteterna smyger sig på ändå.
  Kram

  SvaraRadera
 23. Visst är det skönt när man har en make som vill ha ensamrätt på köksregionen! Jag är också begåvad med en sådan dyrgrip och han får också härja som han vill bland våra krydderier och även bestämma vad som ska odlas där.
  Håller också med dig om att de gamla perennerna förtjänar att bli väl behandlade som de trotjänare de är. Nästa år ska jag vara duktigare på att klippa ner daggkåporna direkt efter blomningen, i år var dom en enda blöt platt massa som jag inte hade lust att sätta saxen i. Bättring utlovas härmed!
  Kram från Eva

  SvaraRadera
 24. Missade både tv-programmen och ännu värre Sofiero. Det fanns helt enkelt inte tid att åka iväg när de nu blev (nästan) uppehållsväder.
  Jag föredrar också lite enklare växter men i bra kombinationer. Trogna kamrater i trädgårdslivet.
  De, som ofta heller inte alls är fel vare i sig själva eller i gott sällskap. Helheten är det klart viktigaste för mig också. Visst kan en ensam växt vara fantastisk i sig själv men den måste funka och klara sig utan allt för mycket hjälp. Daggkåpan uppfyller de flesta av mina krav. Vacker, tålig och en bra kompis. Kan man önska mer? En klar favorit.

  Kram
  eva

  SvaraRadera
 25. vackert är det också, krydderiet!
  Men vad var det för teveprogram tro..

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina