tisdag 27 september 2011

Gräsklippare till salu!

Vilken trädgårdshelg vi har haft, sol och 21 grader! Maken har gjort den sista kullerstensläggningen, åtminstone för denna gången, så nu har vi ingen gräsmatta alls kvar, tiddelipom! Eftersom vi har så skuggigt blev det aldrig någon bra gräsmatta, så det sorgebarnet saknar vi inte. Och himmel vad skönt att bli av med de illgröna storsäckarna med kullersten och stenmjöl, som har stått på garageinfarten sedan tidigt i våras. Själv har jag fortsatt min uppstamning av min stora bambu, Phyllostachys bissetii:
Jag ska nog glesa ut den ytterligare och bara behålla de grövsta stammarna. Bissetbambu är kanske inte den bästa bambun att stamma upp, stammarna är inte lika snygga som på många andra bambusorter, men jag tycker ända effekten med att kunna se igenom stammarna är häftig. Klotet är idegran.
Jag planterar runt den nya kullerstensplatsen för fullt, jag gillar inte när växterna inte täcker kanterna och jorden. Den blågröna taggpimpinellen, en marktäckarfavorit, får breda ut sig.
Även mitt vit- och grönrandiga ormskägg får bo här, tillsammans med heuchera `Obsidian´ samt töreln `Baby Charm´

Förra året vid denna tiden skrev jag på bloggen att det var så kallt att jag var tvungen att börja med strumpor, men i år behöver jag inte det!!! Och det fortsätter ju att vara härligt solstolsväder hela veckan enligt prognoserna, jippi!

fredag 23 september 2011

Gräs, gräs, gräs!

Tänk vad tråkig hösten skulle vara utan de underbara gräsen!
Och då är det inte gräset i gräsmattan jag menar...
Häromveckan besökte vi min favoritgräsplantskola Overdam, som ligger strax norr om Köpenhamn.
 Att göra ett besök där i september är helt fantastiskt!
 Det är miscanthus, panicum, carex, hakonechloa, calamagrostis, stipa, sesleria, molinia osv osv...
 Diamantrör.
Ja, det finns mycket där som jag behöver...
Och några krukor fick följa med hem, jag har ju faktiskt lite plats där ogräsmattan tidigare huserade. Där är ganska skuggigt så det blev några starr (carex, som egentligen är halvgräs), två gröna hakonegräs och vitt- och grönrandigt ormskägg (men det är ju egentligen inget gräs). Jungfruhirs `Squaw´ behövdes också, och är numera planterade i carportrabatten.

Det har varit soligt och fint väder i dag, bara ett par korta regnskurar. Jag har börjat stamma upp min bissetbambu, det ser ut att bli riktigt bra, planterat en kort häck av japansk järnek och en Berberis buxifolia `Nana´. Berberisen föreslås ofta som ett alternativ till buxbom, men jag är skeptisk, jag tycker den sticks och ser spretig ut, hmmm...

söndag 18 september 2011

Höstsilverax

Även om jag inte är någon höstfantast får jag ju hålla med om att det finns en del godbitar nu, som Actaea simplex `Brunette´, mmmm....
Allt är utsökt; bladform, bladfärg, knoppfärg, blomfärg och doft! Synd att det inte är luktdator!
Hos mig blir den ca 1,8 m och jag har den tillsammans med miskantusgräs `Malepartus´ (över 2 m högt) och blodtoppar `Red Thunder´ (ca 1,8 m).
Helgvädret blev inte riktigt så bra som jag hade hoppats på men jag har ändå stökat en del i trädgården. Jag har äntligen skaffat en pagodkornell, Cornus controversa `Variegata´, som har stått på önskelistan i flera år, yesss! Jag ser den ofta i reportage i Gardens Illustrated, den heter Wedding cake tree på engelska, och jag drabbas av omåttligt habegär varje gång. Sedan har jag ju alltid placeringsproblem, men så kom jag på att den vanliga kornellen med röda grenar nog är lite tråkig och kunde utan saknas ersättas, så tack och hej med den (den ska flyttas till odlingslotten) och välkommen pagodkornell! Den ser inte så mycket ut för världen än, men ni kan vara helt säkra på att den kommer att synas här på bloggen framöver.

Tack för alla uppmuntrande hälsningar angående mina stackars buxbomar!

torsdag 15 september 2011

Rena rama sjukstugan

Jag får ofta frågor om hur det står till med mina buxbomsklot och häckar nu. Och vid första anblicken har jag svårt att fatta att mina gullungar är dödsdömda.
Jag har sprutat dem med ett allmänt svampmedel, och kanske har det haft lite effekt. Men tyvärr är ju vår trädgård inte någon isolerad ö, jag bor ju mitt i en stad och har grannar som har smittad buxbom. Grannarna är dessvärre inte så intresserade av att ta bort smittade plantor med en gång utan tycker det kan vänta...
Jag klipper inget nu, bortsett från att jag klipper bort angripna partier så fort jag ser fläckar på bladen, så här kan det se ut:
Men det är nog bäst att passa på och njuta medan tid är!
I veckan har det varit otroligt blåsigt, och som vanligt regnigt. Så helst sitter jag i vinterträdgården och dricker kaffe och äter choklad. Det är helt OK, men jag hoppas det blir bättre väder i helgen för nu börjar jag bli riktigt trädgårdssugen!

Trevlig trädgårdshelg, när det blir dags!

söndag 11 september 2011

Plantskolebesök

Äntligen har plantskolorna fattat att det behövs buxbomsersättare! I går var jag på Löddeköpinge plantskola och de hade bl a lingon och japansk järnek, Ilex crenata `Dark Green´ och `Convexa´. Järneken fanns som klot i två storlekar och som små häckplantor.
Japansk järnek
Kloten var riktigt fina så jag köpte ett, se bilden, och några häckplantor. Lingonplantorna var också jättefina (häckplantor) men det är väl en surjordsväxt (?), så den vågade jag mig inte på.

I somras var jag på plantskoleutflykt till Själland. Några plantskolor hade egen odling av plantor, det gillar jag, det verkar vara väldigt ovanligt i svenska plantskolor nuförtiden. Sortimentet i Danmark är också större, men det beror säkert på att man har en betydligt längre trädgårdstradition där. Runt Lund har usla Plantagen kidnappat flera plantskolor, mycket dystert, där har jag helt slutat handla.
Myrtentry
Jag hade en lång lista med plantskolor som jag ville besöka, men t.o.m entusiastiska jag blev faktiskt ganska trött efter 4-5 stycken. Vi besökte bl a Aldershvile i Bagsvaerd, Hörsholms plantskola i Hörsholm och Overdams gräsplantskola som också ligger i Hörsholm. Jag vill gärna ha tips på fler plantskolor på Själland, speciellt sådana med bra busksortiment! Jag var mest intresserad av vintergrönt/städsegrönt (dvs buxbomsersättning) och köpte olika sorters cotoneastrar, myrtentry (på bilden ovan) och lingontry, uppstammad benved, uppstammad liguster Ligustrum delavayanum (som plantskolan påstår ska vara härdig här, men jag tvivlar...), uppstammad järnek Ilex aquifolium `Myrtifolia´ m.m.

                        Järnek  `Myrtifolia´                                       Vitbrokig benved, lyser bra mot den mörka idegranshäcken                

Helgen har bjudit på hyfsat väder, förutom i dag på förmiddagen då vi hade ett hiskeligt åskväder. Maken har skalat av den sista grässvålen, hurra!, och jag har planterat lök; vita bollökar, mörka tulpaner (så klart!), vita tulpaner, randiga krokus och vita narcisser. Men jag är inte riktigt nöjd än, jag måste nog cykla om Lilla Fiskaregatans trädgårdsbutik någon dag, för jag vill även ha mörk stjärnhyacint och fler tulpaner och kanske några fler allium och narcisser, ja mer av allt, helt enkelt...

söndag 4 september 2011

Nu är det klippt!

För en gångs skull kom jag ihåg att ta en före-bild innan vi klippte:
Visst syns det skillnad? Vi har klippt häcken mot gatan, ligusterklot och de korta ligusterhäckarna inne i trädgården.

Som jag har tjatat om tidigare har Lund haft väldigt lite sol i sommar. Vi har istället haft desto mer regn, ja en stadsdel som heter Östra Torn har döpts om till Torneträsk...  Svampsjukdomarna härjar i trädgården, även ligustern är drabbad och har fått fula, brunprickiga blad. Men förhoppningsvis är det bara bladen som är angripna så att det till våren kommer nytt och friskt.




Men den här helgen har varit riktigt fin, i dag var det så varmt att det faktiskt kändes som sommar, sååå skönt! Jag har förutom ligusterklippning hunnit med en rejäl portion läsning i solstolen, mmmm!

fredag 2 september 2011

Lökdags!

Lite start på våren är det väl att sätta lökar? Jag försöker köpa ekologiskt när jag hittar så jag blev jätteglad när jag upptäckte Änglamarks ekologiska lökar på Coop Forum!
Nu hoppas jag få en fin krokusmatta som jag ska kunna se från vinterträdgården. Tyvärr var Änglamarks löksortiment ganska begränsat så jag fick komplettera med konventionellt odlade lökar; mörka tulpaner `Queen of Night´ och vita bollökar `Mount Everest´. Och känner jag mig själv rätt blir det nog fler, jag har ju lite löktomma ytor runt den nya stenläggningen, och så kan man ju bara inte ha det... Bollökarna köpte jag i ösregnet på Sofiero i lördags.
Mycket att titta på, men tyvärr blev det inte många bilder därifrån, den stackars kameran skulle också behövt regnkappa.

Vi såg i alla fall den blommande agaven på 4,5 meters stjälk! I Sverige!
Tjusigt formklippta ligustrar, Ligustrum delavayanum gissar jag.
Men jag besökte Sofiero tidigare i sommar också och då var det sol, så här är en bild på den fina parterreträdgården, i solsken! Då hade buxbomssvampen bara hunnit attackera enstaka plantor, nu är häckarna tyvärr kala och fula.

Jag hoppas det blir så fint väder i helgen som prognoserna lovar, jag har inget emot att spendera några timmar i solstolen och samla D-vitamin! Det är ju, som sagt, en av mina bästa trädgårdssysslor! Men kanske varvar jag det med lite häckklippning också, om nu vädret tillåter...

Trevlig helg alla trädgårdsälskare!