torsdag 15 september 2011

Rena rama sjukstugan

Jag får ofta frågor om hur det står till med mina buxbomsklot och häckar nu. Och vid första anblicken har jag svårt att fatta att mina gullungar är dödsdömda.
Jag har sprutat dem med ett allmänt svampmedel, och kanske har det haft lite effekt. Men tyvärr är ju vår trädgård inte någon isolerad ö, jag bor ju mitt i en stad och har grannar som har smittad buxbom. Grannarna är dessvärre inte så intresserade av att ta bort smittade plantor med en gång utan tycker det kan vänta...
Jag klipper inget nu, bortsett från att jag klipper bort angripna partier så fort jag ser fläckar på bladen, så här kan det se ut:
Men det är nog bäst att passa på och njuta medan tid är!
I veckan har det varit otroligt blåsigt, och som vanligt regnigt. Så helst sitter jag i vinterträdgården och dricker kaffe och äter choklad. Det är helt OK, men jag hoppas det blir bättre väder i helgen för nu börjar jag bli riktigt trädgårdssugen!

Trevlig trädgårdshelg, när det blir dags!

18 kommentarer:

 1. Sorgligt med dina fina buxbom. Trist när grannarna inte förstår vidden av problemet.
  Hoppas också på bra helgväder.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att det är uruselt att växtbranschen i Sverige vaknade så sent... Att vissa sk "plantskolor" tom förnekar sjukdomen gör mig f-bannad! I söndags var det en artikel i Sydsvenskan om buxicolan som härjar på Malmös kyrkogårdar så nu kanske folk (som läser Sydsvenskan) börjar fatta vidden av det hela? Eller så är de som dina grannar som bara skiter i det på ren svenska.
  Flyinge har slutat att sälja buxbom i a f vilket är bra. Men jag är arg, jättearg, på den öppna handeln med växter vilka far hejvilt genom Europa utan kontroller. Priset för vidöppna varugränser?

  Jag kommer att tänka på Svansjön... och den döende svanen när jag ser dina vackra klot.

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 3. Håller tummarna för bättre trädgårdsväder här också:) Skulle behöva få i ordning två rabatter. Gräset blev klippt idag, fast oj så blött det var:0
  Så fin din uppstammade brokbladiga benved var!! Hoppas du hittar fler ersättningsväxter i stället för dina buxbom.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Åh, vad jag lider med dig Katarina!!!!!! Jag som ju också är drabbad, men på ett helt annat sätt. Din trädgård med dina buxbom är ju något i hästväg och jag kan inte ens föreställa mig hur det kommer kännas när de väl är 'utom rädding'... Har inte heller grävt upp mina, ja alltså de gamla häckarna, men de har fått smittan absolutely. Utan tvekan. Men jag gör som du... försöker njuta så länge det går.

  Hoppas också på fint trädgårdsväder i helgen. För då ska jag få komma ut på grönbete i trädgården. Äntligen :-))

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 5. Sorgligt att dina fina, fina klot är sjuka! Det ser så vackert och harmoniskt ut hos dig.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 6. Usch, tänkte jag redan när jag läste rubriken...
  Idag har jag varit runt och handlat på lite olika ställen och på ett ställe såg jag stora buxbomspiraler och klot alldeles hutlöst billigt. Precis som att de ville sälja slut på dem innan folk får upp ögonen....
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 7. Det är så frustrerande när omgivningen kan påverka våra trädgårdar på det viset. Här odlas det kinesiska enar så päronträden kroknar och en granne pyntade med en fröställning av jättebjörnloka. Jag höll på att svimma när giganterna dök upp i mina rabatter. Men då gick jag faktiskt och knackade på och vi fick stopp på eländet innan det hann sprida sig. Hoppas du kan njuta av en härlig helg.
  Kram

  SvaraRadera
 8. Jag känner verkligen med dig och tycker att du är tapper som kämpar på med din buxbom även om det nog bara är att betrakta som konstgjord andning.
  Tummen upp för Flyinge som valt att inte sälja buxbom och tummen ner för de som rear sin, förmodligen, dödsdömda buxbom. Kanske en fingervisning om vilka plantskolor man ska välja att anlita i framtiden.
  Kram från Eva, som ska hämta lite mindre kontroveriellt växtmaterial hos Flyinge i dag.

  SvaraRadera
 9. Än så länge ser man inte så mycket av dina skador på bilderna, man kan bara hoppas att det stannar upp av behandlingen.
  Hoppas du får en fin helg i trädgården.
  Mariana

  SvaraRadera
 10. Du har en av de absolut finaste bloggträdgårdarna, och dina buxbom är särskilt karaktäristiska för den så jag förstår att det känns för jäkligt nu. Hoppas att det löser sig på ett eller annat sätt, med ersättningsväxter eller någon kommande mirakelkur...? Ha en fin helg, hur som helst!

  Kram // AH

  SvaraRadera
 11. Åh, jag håller alla tummar och tår för att dina urvackra Buxbomklot ska klara sig!
  Tjingleing

  SvaraRadera
 12. Hvor er det synd at de er syge, håber så meget at de overlever svampeangrebene - de er så udsædvanlig flotte.

  SvaraRadera
 13. Jeg krydser også stadig fingre for at de nok er angrebet men klarer sig igennem efter at de er blevet sprøjtet med svampemiddel......der må for pokker da være nogle højere magter der holder hånden hen over din skønne grønne oase.

  Knus Dorthe

  SvaraRadera
 14. I dag brände jag mitt först klot. Vågade inte klippa och se, utan det fick åka. Har en del kvar, så det är bara att vänta och se hur fort det sprider sej. Tråkigt är det, helt klart,/Christina

  SvaraRadera
 15. Gode billeder.
  Vi håber hvis alle på godt vejr. Her regner det og har gjort det hele dagen.
  Hvor er du god til at klippe dine Boxbum.
  Tak for kigget.

  SvaraRadera
 16. Hej Katarina!
  Jag tänker ofta på dig och lider verkligen med dig. Här har jag inte sett någon svamp ännu men som sagt det är väl en tidsfråga.
  Vädret ja vad skall man säga rent ut sagt skitväder... inte lätt att vara trädgårdsfotograf kan jag säga.
  Skall skola om mig till något annat tror jag.
  Kram och ha det så bra du kan
  Nästa helg blir super fin
  Verkar det som
  Annika

  SvaraRadera
 17. Jeg græder med dig - virkelig!! Jeg har fået 1400 planter hjem fra Holland, og næsten alle er plantet, og de har nu også buksbomsvampen :-((((

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina