fredag 23 september 2011

Gräs, gräs, gräs!

Tänk vad tråkig hösten skulle vara utan de underbara gräsen!
Och då är det inte gräset i gräsmattan jag menar...
Häromveckan besökte vi min favoritgräsplantskola Overdam, som ligger strax norr om Köpenhamn.
 Att göra ett besök där i september är helt fantastiskt!
 Det är miscanthus, panicum, carex, hakonechloa, calamagrostis, stipa, sesleria, molinia osv osv...
 Diamantrör.
Ja, det finns mycket där som jag behöver...
Och några krukor fick följa med hem, jag har ju faktiskt lite plats där ogräsmattan tidigare huserade. Där är ganska skuggigt så det blev några starr (carex, som egentligen är halvgräs), två gröna hakonegräs och vitt- och grönrandigt ormskägg (men det är ju egentligen inget gräs). Jungfruhirs `Squaw´ behövdes också, och är numera planterade i carportrabatten.

Det har varit soligt och fint väder i dag, bara ett par korta regnskurar. Jag har börjat stamma upp min bissetbambu, det ser ut att bli riktigt bra, planterat en kort häck av japansk järnek och en Berberis buxifolia `Nana´. Berberisen föreslås ofta som ett alternativ till buxbom, men jag är skeptisk, jag tycker den sticks och ser spretig ut, hmmm...

27 kommentarer:

 1. Vilken spännande plantskola! Ser helt fantastiskt ut. Trevligt att lite plantor fick följa med hem också.
  Ska gå in på din länk till Overdam nu.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Åhh, så vackra bilder!
  Förstår att det har varit fantastiskt att få vandra runt i den plantskolan.
  Fina sorter av gräs du köpte.
  Blev tvungen att googla på Berberisen, den var ju jättefin. Själv köper jag alla sorter av Berberis jag bara hittar, gillar dom skarpt trots taggarna.

  Önskar dig en trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. Der er en helt særlig stemning på Overdam. Vi var der for et par år siden og kunne godt finde på at køre forbi igen. Ikke nødvendigvis for at købe, men bare for at nyde stemningen. Og, så ser jeg, at du tilfældigvis har fotograferet en Skt.Hansurt (Kärleksurt) sammen med græsser. God kombination. Jeg er p.t. på jagt efter gode makkere til Skt.Hansurt ;-)

  Ha´en god weekend
  Birgitte

  SvaraRadera
 4. Prydnadsgräs är sååå vackert. Tack för titten hos Overdams. Jag tycker att gräsen borde användas mycket mer...inte bara i "drömplanterabatter" à la Oudolf.

  Kul att du stammat upp din bambu - det måste du visa framöver!

  Jag har sett fina tuktade ex av B. buxifolia 'Nana' men det gäller nog att vara riktigt hårdhänt och tuff med saxen för att få den sådär tät och fin som man vill.

  Trevlig helg, kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 5. Jag älskar då gräsen böjer sig i vinden och man nästan kan höra hur de sjunger.
  Ha det gott!!

  SvaraRadera
 6. Vilken underbar visningsträdgård. Kul med lite nya plantor.
  Gräs är så vackra året om!!!

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 7. Vitt och rädrandigt ormgräs bara måste du visa, låter mycket intressant. Det ser super fint ut på plantskolan, får hoppas man kommer dit någon gång.

  Trevlig helg
  Kram Anna

  SvaraRadera
 8. Oj vad fel det blir ibland grönrandigt ska det stå förstås.

  Anna

  SvaraRadera
 9. VAckert med alla gräs.skulle man haft istället för gräsmatta...
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 10. Oh, dit har jag velat åka länge! Tack för fina bilder och trevlig helg! :) Mia

  SvaraRadera
 11. Vilka fantastiska planteringar! Man blir ju så inspirerad och vill ha det exakt så!!!

  Ha en trevlig helg!
  /Ruben

  SvaraRadera
 12. Så mycket vackert! Dit behöver jag nog också åka!
  Kram gittan

  SvaraRadera
 13. Jättefint tips, dit ska vi nog styra färden nästa år. Hoppas att du visar dina inköp, det lät spännande!

  Ha en bra helg!
  Åsa

  SvaraRadera
 14. Oj vad fina inspirerande bilder!
  Vilket underbart ställe.
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 15. Jungfruhirs sådde jag för första gången i fjol, och den blev en trevlig överraskning under sommaren. Men när sedan våren kom, visade de sig, att den inte överlevde vintern. Är den härdig hos dig? Sådde den i våras igen och den har sett ut nästan som ett fyrverkeri (om man har fantasi). Men, hur ska jag få den att övervintra, tro. Den är ju lite pillig att ta hand om som frösådd liten "baby", och det vore ju lite skönt att slippa "dalta" med den! ;-)

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 16. Interessant med græs. Vi har ingen græsser i vores have, men det skulle vi nok overveje efter at have set disse billeder.

  SvaraRadera
 17. Hei! Her var det inspirasjon nok til å endelig starte på en avdeling i hagen med gress, sand og vann og stein! Takk for at du deler!

  SvaraRadera
 18. ytterligare en plantskola som måste besökas - tack för det tipset! Vid Turbinen i Malmö står ett (eller snarare många, många) som jag så gärna vill ha, ett otroligt tjusigt sådant. Jag antar att jag får jaga reda på namnet hos stadsträdgårdsmästaren i Malmö innan jag ger mig ut på jakt, för ett sådant bara måste jag ha. Eller några stycken... Eller många...
  Kram från Eva

  SvaraRadera
 19. Ja, tänk så vackert det är med gräs. Fina, vackra bilder du visar./Anja

  SvaraRadera
 20. Mmmmmmmm så fint det ser ut. Tur att du har så stora behov....:)

  Jag har också planterat Berberis Nana men är liksom du lite skeptisk....stixig och så får den ju gula blommor vilket jag inte alls är intresserad av i min röda rabatt...får se om jag ska gräva upp dem..

  Kram, kram
  Maria

  SvaraRadera
 21. Hej igen,

  glömde säga att du har en jättefin ny header. Jag måste genast göra en ny....min är ju från i våras...

  Kram!

  SvaraRadera
 22. Underbara gräsbilder! Tänk vad jag skulle vilja flytta söderut ibland. Då speciellt när man ser sådana här inlägg... Måste ju ta en riktig trädgårdsresa till skåne och danmark något år. Då lovar jag att komma och hälsa på hos dig! :)
  Åh! Silveraxen är ju bara föööör underbara. Håller helt med! Det finns inget hos dem som inte är helt fantastiskt! Mina slog ut i helgen så jag kommer också att lägga upp bilder på dem! ;)
  Massa kramar!!!

  SvaraRadera
 23. Helt underbara gräs. Skulle jag börja om med trädgård igen så blev det nog en grästrädgård.....

  SvaraRadera
 24. Tänk vad mycket man behöver ;-) Jag behöver oxå känner jag när jag sett dina vackra bilder. Nästa år kanske man kan få med guben på en minisemester till Overdam, varit sugen på att åka dit länge.
  En fin dag till dig !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 25. BEHÖVER DU ETT DRIVT LÅN EMAILL OSS NU FÖR DIN FASTLÅN
  (remy.credit111@gmail.com) whatsapp: +46769618757
  behöver du ett lån ??, Vad är dina finansiella behov? Vi ger ut lån från minst 1000kr till högst 100.000.000,00kr med behaglig varaktighet som sträcker sig från 1 till 50 år till en mycket reducerad ränta på 2%. Behöver du ett affärslån? Behöver du ett personligt lån? Vill du köpa en bil? Vill du refinansiera? Behöver du ett inteckningslån? Behöver du ett enormt kapital för att starta ditt affärsförslag eller utbyggnad? Har du tappat hoppet och tror att det inte finns någon väg ut och dina ekonomiska bördor fortfarande kvarstår? Tveka inte att kontakta oss för eventuellt affärssamarbete Kontakta oss via e-post: remy.credit111@gmail.com whatsapp: +46769618757 Vi har ett lån till dig'

  SvaraRadera
 26. Jag fick precis 10 000 euro från Steven Kings Funds om du behöver ett lån kontakta dem via e-post stevenfunds@outlook.com eller whatsapp +2347043593434

  SvaraRadera
 27. Quick loan You are sincere and honest(2%) contact us For immediate response We are at your disposal TO started :location +918131026914 or email pacificlanding350@gmail.com Pacific landing Services Mr. Gupta Dwyer. You can also send your email to send you the loan application.

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina