söndag 11 september 2011

Plantskolebesök

Äntligen har plantskolorna fattat att det behövs buxbomsersättare! I går var jag på Löddeköpinge plantskola och de hade bl a lingon och japansk järnek, Ilex crenata `Dark Green´ och `Convexa´. Järneken fanns som klot i två storlekar och som små häckplantor.
Japansk järnek
Kloten var riktigt fina så jag köpte ett, se bilden, och några häckplantor. Lingonplantorna var också jättefina (häckplantor) men det är väl en surjordsväxt (?), så den vågade jag mig inte på.

I somras var jag på plantskoleutflykt till Själland. Några plantskolor hade egen odling av plantor, det gillar jag, det verkar vara väldigt ovanligt i svenska plantskolor nuförtiden. Sortimentet i Danmark är också större, men det beror säkert på att man har en betydligt längre trädgårdstradition där. Runt Lund har usla Plantagen kidnappat flera plantskolor, mycket dystert, där har jag helt slutat handla.
Myrtentry
Jag hade en lång lista med plantskolor som jag ville besöka, men t.o.m entusiastiska jag blev faktiskt ganska trött efter 4-5 stycken. Vi besökte bl a Aldershvile i Bagsvaerd, Hörsholms plantskola i Hörsholm och Overdams gräsplantskola som också ligger i Hörsholm. Jag vill gärna ha tips på fler plantskolor på Själland, speciellt sådana med bra busksortiment! Jag var mest intresserad av vintergrönt/städsegrönt (dvs buxbomsersättning) och köpte olika sorters cotoneastrar, myrtentry (på bilden ovan) och lingontry, uppstammad benved, uppstammad liguster Ligustrum delavayanum (som plantskolan påstår ska vara härdig här, men jag tvivlar...), uppstammad järnek Ilex aquifolium `Myrtifolia´ m.m.

                        Järnek  `Myrtifolia´                                       Vitbrokig benved, lyser bra mot den mörka idegranshäcken                

Helgen har bjudit på hyfsat väder, förutom i dag på förmiddagen då vi hade ett hiskeligt åskväder. Maken har skalat av den sista grässvålen, hurra!, och jag har planterat lök; vita bollökar, mörka tulpaner (så klart!), vita tulpaner, randiga krokus och vita narcisser. Men jag är inte riktigt nöjd än, jag måste nog cykla om Lilla Fiskaregatans trädgårdsbutik någon dag, för jag vill även ha mörk stjärnhyacint och fler tulpaner och kanske några fler allium och narcisser, ja mer av allt, helt enkelt...

21 kommentarer:

 1. Hej Katarina

  Jeg kan se, at i har haft en fin tur til Sjælland og fundet spændende ting til fornyelse og udskiftning i haven.
  Det kan også snart blive aktuelt her hos os. Vi har netop denne weekend gravet 14 angrebne buksbom kugler op - ak, ak.

  Kh Jørn

  SvaraRadera
 2. Kul att du hittat ersättare. Gillar din kombination med myrtentry och lammöron...underbar!

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 3. Vad roligt det är nu att se att många börjat hitta alternativ till sina sjuka buxbom!Hoppfullt tycker jag.
  Nä men vaddå cykla förbi Lilla Fiskaregatans butik nu blir jag avis på dig :-)
  Ja ja de finns ju på nätet som tur är!
  Tack för dina rara ord om min bild i galleriet på ZETAS jag känner att jag nog måste ta en tur o se detta själv, känns ju lite smått otroligt :-)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 4. Vilka trevliga plantskolebesök du gjort! Köpt mycket fint!! Blir inte alls avis...;)).
  Vad bra att det börjar komma alternativ till buxbom, får åka ut och kolla vad som finns här. Vad fint med den uppstammade järneken och vitbrokiga benveden. Blir verkligen sugen på att köpa lite nytt!
  Kram från Maria

  SvaraRadera
 5. Full fart med andra ord!
  Kommer bli fin fint i vår!
  Själv kommer jag bara sätta några lökar, har satsat på att flytta lök i år.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 6. Lilla FIKARE-gatan?? Åh dit skulle jag med gärna vilja gå! ;)

  Jättefint med japansk järnek, jag ser knappt någon skillnad mot buxbom!

  Gässen hälsar att det än så länge är jättevarmt och när det blir kallt drar de söderut, kanske Mechico, eller varför inte Bahamas?

  Nej, egentligen är det ingen källare men just vår sida av huset ligger lite under mark, så lite dåligt med dagsljus blir det.. Växter blir det inte tal om och d-vitamin får jag gå ut och hämta, det ska jag göra nu!

  Kram

  SvaraRadera
 7. Hejsan!
  Du vågar dig alltså på att skaffa nya buxbom trots risken med svampen?
  Det låter ju lite uppmuntrande eftersom jag har tänkt att skaffa en del för att färdigställa min barockträdgård (låter flottare än vad den är;)))!)/Anja

  SvaraRadera
 8. 4-5 plantskolor på en dag skulle jag inte orka, beror förstås på hur stora de är, men till slut blir man mätt... ska också snart plantera lökar.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 9. Vilket fint klot du har köpt och vad bra att du skriver om ämnet för många plantskolor har ju fortfarande noll koll kring det där!

  kram louise

  SvaraRadera
 10. Så fint klot, och bra att det kommit alternativ till buxbomen. I dagens Sydsvenskan var det förresten en artikel om svampsjukan, som ställer till det så på kyrkogårdarna i Malmö. Brokbladiga benveden åker upp på önskelistan bums! Och nästa år hoppas jag ha växthus att övervintra mina snötörel i, tack för inspirationen där! Kram Hanna

  SvaraRadera
 11. Roligt att det finns de som tar detta på allvar och inte som en plantskola jag förbi reade ut sina buxbomplantor..
  Katarina jag har några frågor till dig, skulle du vilja maila?
  sophia@sophiacallmer.se

  kram Sophia

  SvaraRadera
 12. Uschja, nu är det lite svårt att veta hur man ska göra. Behöver tre rejäla klot i en rabatt för att väga upp de andra tre som redan finns...men vet inte riktigt om jag vågar....
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 13. Det har helt sikkert været en fest at købe alle de planter! Desværre kan jeg ikke hjælpe med at tipse om andre planteskoler med buske på Sjælland. Det er jo ikke lige mit speciale, men finder jeg tilfældigt en skal jeg straks fortælle dig det.

  Og, så kan jeg forstå, at jeg skal forbi Lilla Fiskergatans Trädgårdsbutik næste gang jeg er i Lund :-)

  Ha´en god aften
  Birgitte

  SvaraRadera
 14. Hur är egentligen statusen på buxbomen i din trädgård? Du är i alla fall på offensiven och det är nog bra. Den japanska järneken är för mina ögon förvillande lik buxbom och myrtentry ser ut att vara en absolut fullgod ersättare för den nu så sjuka buxusen. Nackdelen med järneken är väl kanske att den är långsamväxande, tycker i alla fall jag som har dåligt med tålamod. För min del kommer jag nog att använda liguster som häckmaterial om den förfärliga sjukan hittar hit - och det gör den säkert förr eller senare!
  Lycka till med dina nyförvärv,
  säger Eva

  SvaraRadera
 15. Det var ju i mina ögon otroligt bra ersättare, hoppas de håller måttet med växtsätt och vinterhärdighet också. Jag funderar lite över hur snabbt sjukdomen slår ut buxbomen, från det man börjar se att den har symptomen. Har du någon uppfattning?
  Kram

  SvaraRadera
 16. Glad för dig att du hittat ersättare! Och vilka snygga! Både järneken och myrtentry kan ju nästan lura vem som helst att det är buxbom!! Inte är väl de härdiga här uppe tro?
  Kramar!

  SvaraRadera
 17. Tycker att du har hittat riktigt bra ersättare för buxbomen. Tack för alla tips du delar med dig av!!

  Låter som en tur till Själland hade varit något att satsa på. Vill du ha sällskap att beta av några fler av de du hade på besökslistan får du gärna höra av dig. :)

  SvaraRadera
 18. PS
  Så dumt jag tolkade ditt inlägg, trots att du beskriver solklart att ersättarna består av andra släkten än buxbom.
  Vilken småbladig häckväxt mer än buxbom kan man ha som en lågväxande häck? Har du någon susning? Lingon låter som ett alternativ, men kan man egentligen tukta den som en stram häck? Surjorden är nog inga problem - det mesta är surjord numera av allt surt nedfall...;)))/DS

  SvaraRadera
 19. Men men vilken underbar header....sååå fin.
  Det var ett tag sedan jag satte min fot på plantskolan , har liksom tappat stinget då vädret har varit som det är. Hur gick det med besprutningen? Hur går det med dina klot?
  JAg ha grävt upp många av mina men några är kvar.Känns som jag inte har något att förlora på att testa...

  Kram Anna

  SvaraRadera
 20. Såg på TV att Gunnel rekommenderade lingon. Men är den inte svagväxande?! Man får hålla tummarna att svampen håller sej borta länge. Hälsningar Christina

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina