tisdag 30 juli 2013

Trädgårdens gosedjur

Nä, det är inte mördarsniglarna jag menar, utan de ulliga, gulliga lammöronen så klart!
Tänk att jag tyckte att lammöron var fula, ja nästan lite äckliga, i början av min ”trädgårdskarriär”. Jag gillade inte alls de där ludna bladen.

Men nu, nu är det minsann annat ljud i skällan. Nu är det en av mina favoriter (ja, de är många) och jag vill ha mer och fler. Stora mattor helst. Men som vanligt när det gäller silvriga växter är kärleken inte helt besvarad. Kanske är det `Silver Carpet´, som är sparsam med blomningen, som är extra känslig för vinterfukt. Jag har tidigare år tyckt att `Cotton Boll´ har klarat sig bättre, i våras var jag dock inte så säker på det längre, den såg ganska skruttig ut. Men, peppar peppar, den har faktiskt kommit igen och är nu helt till belåtenhet. `Big Ears´ är den som klarade den senaste vintern bäst.
Big Ears
Som vanligt klipper jag bort blommorna, de är egentligen helt OK men bladen är ännu finare och klipper man bort blomman tycker jag bladen blir extra fina.
Cotton Boll
Men jag har ju riktiga gosedjur i trädgården också, här är det Pipen som luktar på blommorna. Han verkar tycka att de doftar helt OK.

14 kommentarer:

 1. Så härligt med en till som klipper bort blommorna. Men jag spar dem i en rabatt, åt humlor och fjärilar.
  Här ruttnade mycket av mina lammöron också bort i vintras efter allt höstregnandet. Knappt en ´Silver Carpet´ kvar, bara några områden med de "vanliga". Men nu har de å andra sidan kunnat frodas rejält i den här sommarvärmen.
  Hej från Törnrosa

  SvaraRadera
 2. Mjukt och mysigt:) Jag har klippt bort hälften av blommorna, sparade några åt alla humlor:).
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Det var en bra introduktion till lammöron. Ett lammöra är alltså inte ett lammöra, utan det finns flera varianter. Nä, nu måste jag läsa på!! Är de verkligen så fina som på dina foton, ja då blir jag klart intresserad!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 4. Ja visst blir det fint när man ansar bort blommorna men även jag sparar några vid nått ställe där de passar till insekterna :)
  Nu ikväll har vi regn HURRA!Blir så glad så :)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 5. Sikke fine, bløde lammeøre, du viser. Uden blomster er de mere i fokus.- det kan jeg godt lí.
  Hilsen Jette

  SvaraRadera
 6. Lammöron är fina men Pipen tar priset, ser så cool ut! Jag gillade aklejruta tidigare men ibland tröttnar man på växter och ibland återupptäcker jag växter.
  Kram

  SvaraRadera
 7. Älskar mina lammöron och hos mig klarar silver carpet riktigt bra, även den här vintern. De är så musiga som min 3, 5 åring säger.
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 8. Ja, bara namnen får ju en att gilla den ännu mer! En jättebra marktäckare är den också. Vackra bilder på gosiga gosedjur!

  Hoppas att du njuter av regnet:-)

  Kram Eva

  SvaraRadera
 9. Våra Silver carpet försvann helt i vintras, men jag är inte sådan som går och klipper av blommor så jag försöker nog med samma igen :)

  SvaraRadera
 10. Jag gillar lammöron men de stora 'Big Ears' jag hade tidigare såg mest lidande ut där de stod så de togs bort... Nu kunde jag inte mostå att prova 'Silver Carpet' en gång till (kaninungarna åt upp de förra, jag förlät dem eftersom de var så söta "ler") Men när vi står där på plantskolan så utbrister maken; jag tycker dom är såååååå fula! Jaha... I nästa andetag säger han åt mig att köpa ändå eftersom jag gillar dom - jag tog EN planta och nu vet jag inte var jag ska sätta den så den inte "sticker" honom i ögonen allt för mycket :( Å andra sidan så borde dom kanske stå där han ser dom som mest för han har "terroriserat" hela framsidan när jag var på jobbet häromdagen och det blev (ursäkta uttrycket) skitfult!
  Kram!

  SvaraRadera
 11. Jeg kom bare lige forbi.
  Fine billeder af dine lamme ører.
  Sød kat.
  Tak for kigget.
  Ha´ en dejlig aften.

  SvaraRadera
 12. Hej K, har följt din blogg länge.

  I all ödmjukhet börjar vi ta efter då vårt eget trädgårds/hus intresse är stort och du inspirerar oss (http://viltstigen.blogspot.se/).
  Många projekt för framtiden.

  Kanske en fika nästa vecka hos oss (fortfarande semester)?

  /M

  SvaraRadera
 13. Hej!
  Gosedjuret på den sista bilden är min absoluta artfavvo;)! Det är inget fel på lammöron heller:)! /Anja

  SvaraRadera
 14. Ja, jeg har elsket lammeøre lige fra den første gang jeg så dem. Deres sølvskær er flot til de fleste farver og så er de så dejligt bløde at røre ved. Strengt taget er jeg heller ikke vild med blomsterne, men bierne flokkes om dem og jeg kan ikke få over mit hjerte at tage al den dejlige nektar fra dem.

  /Birgitte

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina