måndag 21 oktober 2013

Första frosten

... för säsongen hade vi i lördags morse. Det var inte mycket, bara lite vitt på taket.
Men nu är det inte frost längre, minsann. Tvärtom, det är underbart milt och skönt, 16 grader ska det bli i veckan.
Skuggliljan blommar för fullt under äppelträden. Jag blir lika förvånad varje år när den slår ut; en blomma med ett så exotiskt utseende som blommar i oktober. Ute. I Sverige. Och dessutom överlever vinterns minusgrader.

Andra växter som förvånar är hostorna. De flesta är nästan helt upplösta, de började vissna för flera veckor sedan. Men ett par sorter är fortfarande så gott som opåverkade.
Den här står i kruka, kan det påverka?
Här är två som står precis bredvid varandra. Den ena är vissen och den andra är helt OK. Jag tycker hostorna är ursnygga när de börjar ge upp på hösten men helt nervissnade är de ganska ointressanta. Så att skjuta upp förfallet är av stort intresse. Är det någon som vet vad som påverkar, eller är det helt enkelt olika sorter?

I helgen har vi flyttat växter ( bl a hallonplantor, ligusterplantor och en liten ligusterhäck) från köksträdgårdsdelen, där det förhoppningsvis ska bli växthus (om vi får bygglov), till odlingslotten. Jag har också fortsatt mitt evighetsarbete med att tömma komposterna.
En före-bild på köksträdgården där alltså växthuset ska ligga. Det är ett försummat skämsområde i trädgården. Tyvärr finns det inga efter-bilder. Men, kanske, kanske till sommaren. Jag håller tummarna.

12 kommentarer:

 1. Jag tycker inte att det skämsområde är så farligt. Har sett mycket värre. Har faktiskt flera ställen på min tomt som är värre.

  Skuggliljan är då himla fin ser verkligen fram emot att mina ska blomma för första gången.

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 2. Vet inte vad som påverkar hostornas vissnande, borde vara läget, men det stämmer ju inte när de står bredvid varandra. Mina i krukor är helt sladdriga nu. Skuggliljan har jag tittat på en tid, mycket läcker. Här var det minus sju i natt, men på onsdag blir det varmt igen.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Ditt försummade hörn tycker jag är charmigt, vildvuxet och fint. Ska dock bli spännande att se dina framtidsplaner. Fubbigt med 15 grader, här i Stockholm är det 3 plus nu. Brasan tänd!

  SvaraRadera
 4. Skuggliljan var ju helt fantastisk, nästan lite orkidéliknande.....och ditt skämshörn var då inget att tala om....du skulle se mina !

  SvaraRadera
 5. Herligt indlæg med tid til at spekulerer lidt - om netop hvornår forfaldet er skønt og hvornår det bliver trist...
  Og den smule frost der kom i helgen var nok til at gøre denne proces ganske kort, så netop hosta gik fra "smuk gylden" til "slap grumset" - åh så er de sørgelige...

  Skøn aften fra Katinka

  SvaraRadera
 6. Åh, skuggliljan den är för vacker. Den måste jag bara skaffa, den har funnits på min lista så länge nu. Ja, du Katarina, din skämshörna är riktigt fin om jag jämför med min, den tål inte visas. Bergkörsbärets stam som du undrade över, är inget uppseendeväckande utan det är blomningen och bladverket. Tyvärr får jag inte rum med den för först vill jag ha min blodhassel, japanska skenkamelian, ngr japanska lönnar och gärna en pärlhägg. Ja, trädlistan är lång!/kram Merja

  SvaraRadera
 7. Skuggliljan är ju bara så vacker, häftigt med en sån blomma här som blommar nu. Jag håller tummarna för ditt växthus, det kommer bli sååå snyggt.

  Kram Anna

  SvaraRadera
 8. Din skugglilja är så fin och jag är allt bra avundsjuk, det erkänner jag gärna. Min blommar nämligen inte. I tre år har den vägrat. I våras fick den flytta till nytt ställe, men inte hjälpte det. Knopp har den, men inte är de i närheten att slå ut inte. Och så har det varit vartenda år. Vet inte vad jag ska göra med den. Tur jag kan titta på dina fina bilder i alla fall! :) Kanske ska hota med att det blir komposten nästa om den inte skärper sig...?! Kram Kristina

  SvaraRadera
 9. Skugglilja......både vacker och med ett vackert namn.

  Jag tycker inte alls att din köksträdgård är någon skämshörna. Där är ju jättefint!!! Men så trevligt att börja förbereda för växthus. Go känsla!

  Idag ser vädret betydligt bättre ut så i eftermiddag blir det nog lite trädgårdsfix igen. Kanske...

  Vi ses i kväll och jaf ser fram emot i morgon.

  Kram,
  Maria

  SvaraRadera
 10. Oj då, skämsområde!! Hade jag det så fint i trädgården skulle jag anmäla mig på öppna trädgårdar på direkten!
  Angående hostorna vet jag inget, men det skulle vara kul att veta! Jag har dock märkt här, att när alla zinniorna nickade med sina huvuden och hade lagt av för säsongen var det en endaste liten en som såg hur kry ut som helst och till och med blommade. Det enda vettiga jag kan komma på är, att den hade grott senare och hade, som oss människor, mera kraft i ungdomen (de andra hade blommat hela sommaren och kanske var trötta).

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 11. Men visst har de en alldeles egen gråhet efter det vackert gula, nästan som stenar, innan de försvinner ner i intigheten, hostorna?! Den är inte alls tråkig. Tycker jag...

  SvaraRadera
 12. Håller med , historia är inte kul när de vissnat ner! Jag tror att det är sorten som avgör, det verkar i allafall så!

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina