måndag 14 oktober 2013

Survival kit

Vinterträdgården är väldig viktig för mig under höst och vinter, ett riktigt överlevnadskit.
En försmak av det fick jag i söndags eftermiddag när det blev mörkt och dystert. Och regnigt. Ett riktigt vinterträdgårdsväder. Mysigt. Snötörlar och myrtenträd har redan fått komma in (jag var orolig för att det skulle bli frost när vi var bortresta i förra veckan) så jag behövde inte känna mig ensam därinne.
Men i dag var vädret betydligt bättre och jag kunde sitta ute och njuta i solen med min kaffekopp igen, härligt. Tur att maken inte bar in riktigt alla trädgårdsmöbler i helgen.

Om du inte redan har hört dokumentären i P1 om Ulf Nordfjell på Chelsea Flower Show kan jag rekommenderar det:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/261776?programid=909
Kanske inte det bästa program jag hört, men man verkar få ta det som bjuds när det gäller trädgård.

14 kommentarer:

 1. Förutseende av dig som blockar in klenoderna i tid!! Man vet aldrig hur det går när frosten lurar runt hörnet! Nu har du tack vare din förutseende man möjlighet att njuta både inne och ute!!
  Det blir 10 utav 10 för kopp med fat! Inte ofta man ser nu för tiden då det oftast dricks ur mugg. Jag ler i mjugg.

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Ruben, kaffet smakar bäst riktig kopp med fat! Det fat(t)ar väl vem som helst?
   /Katarina

   Radera
 2. PS Jag menar plockar, inte blockar,
  /DS

  SvaraRadera
 3. Hej Katarina
  De ser simpelthen fantastiske ud alle din myrter - jeg elsker virkelig også den plante, den har bare et eller andet over sig som er helt specielt.
  Hvor mange varmegrader holder du i løbet af vinteren i dit opbevaringsrum ?
  God dag.
  Have hilsen
  Anita

  SvaraRadera
 4. Du behövde verkligen inte vara ensam i vinterträdgården, myrtenträden ser ut som en samling individer.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Jössen vilken samling med vackra mini träd!! Så snyggt det ser ut. Har provat att ta skott från mitt endaste Myrtenträd utan att lyckas. Har du något bra tips att ge åt en oerfaren miniträdsbeundrare;)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Merja! Att ta sticklingar är jättelätt; jag tar bara en mjuk (inte förvedad) kvist på ca 5-10 cm och sätter i jord i en plastkruka. Håller den fuktig och efter några veckor har det bildats rötter.
   Hälsningar
   Katarina

   Radera
 6. Katarina! Har alltid beundrat din myrtensamling. Får jag fråga hur kallt/varmt du har i vinterträdgården? Tror du jag kan ha mitt (enda...) på glasverandan där jag håller endast 5 grader som minimum?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jennie!
   Det låter alldeles myrtenperfekt på din glasveranda! Jag har mellan 5 och 15 grader i min vinterträdgård. Lycka till!
   /Katarina

   Radera
 7. Så snyggt, så snyggt! Min fina myrten glömde en husvakt att vattna och så var det ajöss med den. Lyckades rädda ett skott och håller nu sakta på att bygga upp en boll igen. Suck. Världslig sak, men lite trist. Hur gör du med din snötörel? Jag tänkte prova att övervintra min i år. Jag har redan klippt tillbaka den lite (möjligt att man inte ska det, men den var för vidlyftig för att få plats ihop med allt annat). Tål den någon minus, eller är det 0 grader som gäller? Måste den ha ljus eller spelar det ingen roll? Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kristina!
   Jag har haft min snötörlar (tror jag har 12 st) i 3 år nu och det svårast är nog att vattna lagom mycket på vintern. Jag tror att de ruttnar lätt om man vattnar för mycket. Jag tror inte de tål minusgrader alls, men det är bara som jag gissar (baserat på hur grenar och blad ser ut). Mina behåller bladen till någon gång efter jul, jag har dem ljust och har inte testat att ha dem mörkt.
   Lycka till!
   Kram
   Katarina

   Radera
 8. Jeg er godt nok imponeret over alle dine opstammede stedesegrønne. Hvor ser det bare godt ud!

  SvaraRadera
 9. Hej! Du verkar verkligen ha koll på hur man sköter myrten. Jag har dödat en del, tyvärr: Men jag har verkligen försökt men inte lyckats! Har du några bra tips Katarina? Med vänlig hälsning Susanne

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina