onsdag 2 oktober 2013

Hårt drabbad

... av tulipomania blev jag när jag läste senaste numret av Gardens Illustrated. Säkert bidrar föraningen av vår till manin.
Kombinationer som hette "Flushed with green" och "Peppermint fresh", mmmmm!
Det vara bara att ge sig ut och komplettera tulpaninköpen.
Med söta  `Groenland´
Eleganta `Rem´s favourite´
Mörka `Havran´
Ännu mörkare `Black Hero´ och `Ronaldo´

och några till.

Förutom de gamla vanliga favoriterna `Queen of Night´, `Black Hero´, `Black Parrot´ och `Spring Green´ har jag i år även köpt 
`Exotic Emperor´
`Super Parrot´
`Angelique´
`Ronaldo´
`Sapporo´
`Jackpot´
`Copper Image´

En del planterar jag i rabatterna (speciellt i de nygrävda rabatterna, en fröjd att få ner dem där) men de flesta sätter jag i kruka. Dels för att det är trevligt med tulpaner i kruka (man kan få igång blomningen extra tidigt och på så sätt förlänga säsongen) och dels för att jag som bekant är lite petig med färgerna i mina rabatter. Det är inte helt lätt att veta vilka färger det är på tulpanerna när man tittar på bilderna på förpackningarna och jämför med bilder i böcker, tidningar och på nätet. Ibland tror man inte att det är samma tulpan. Men det bidrar kanske bara till spänningen? Och till min kolossala vårlängtan!

15 kommentarer:

 1. Åh, jag har inte hunnit öppna nya GI än, nu vet jag vad jag ska göra ikväll! Angelique fastnade jag också för i år, ska bli spännande att se om den blommar samtidigt som Queen of night eller hur det blir. Och det där med hur färgerna blir, ja, det är då verkligen spännande när man planterat nya löksorter... Hur driver du dina krukor med lökar? Har aldrig provat att plantera lökar i kruka, så berätta gärna. Kram Kristina

  SvaraRadera
 2. Tulpaner går absolut inte att få för många av. Och inte varma vårar heller.
  Ha det gott.
  Kram från Törnrosa

  SvaraRadera
 3. Ack, så vackert!

  'Ronaldo' har blivit en favorit hos mig. Så läcker färg, som levde upp till mina förväntningar.

  Ha det gott,
  Rebecca

  SvaraRadera
 4. Åh, nu blev jag också sugen på massor av nya tulpaner! Hej Katarina, har nu följt din blogg ett tag och tänkte att nu är det dags att lämna en hälsning. Tack för alla fina bilder och inspirerande blogg.
  Hälsning från Merja som precis har börjat att blogga!

  SvaraRadera
 5. I år har jag för första gången på länge beställt tulpaner... De brukar bli rådjursmat! MEN!
  Jag bara måste testa igen!

  SvaraRadera
 6. Hei! "Garden Illustrated" kan gi mange følelser at det må jeg kjøpe. I hvert fall får jeg den følelsen ofte. Har ennå ikke fått den i posten. Har heldigvis bestilt 'Black Hero' og 'Angelique' + mange flere fra Holland. Gleder meg til å se dem. Anne

  SvaraRadera
 7. Tulpaner finns det hur många vackra som helst av! Och att få till en lyckat komposition är ju drömmen! Är säker på att du lyckas med det OCKSÅ!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 8. Åh hvor dejlige tulipaner.
  Netop vendt hjem fra "Årets Store Løgindkøb". Manden der solgte mig dem kiggede med medlidende øjne og sagde han håbede meget jeg får hjælp til at grave dem alle ned. Dét gør jeg ikke, for hvordan skulle jeg så vide de ligger rigtigt;0)?
  Nu mangler jeg "blot" at få indkøbt `Rem´s favourite´, Ronaldo og en orange liljeformet som jeg skal på jagt efter...

  Dejlig dag med tulipandrømme fra Katinka

  SvaraRadera
 9. Ja det er virkelig nogle smukke sammensætninger og blandingerne kan købes hos Peter Nyssen - uha virkelig fristende:o)

  SvaraRadera
 10. Nu har även jag kommit igång med lökplanteringen, så praktiskt för dig med nygjorda rabatter. Du visar mina favoritfärger. `Groenland´ har jag haft, men den försvann tyvärr väldigt snabbt.
  Kram

  SvaraRadera
 11. Åh, så mycket fint du köpt... Jag har inte köpt en endaste lök i höst eftersom jag vet att jag inte kommer hinna peta ner dem i jorden, vi har lite annan grävning som ett måste innan vintern kommer.
  Sen måste jag bara berätta för dig, min man var hemma hos en kund som hade massor av buxbom, precis som du. Maken påtalade då att det var ju tur att de sluppit svampangrepp på dem. Varpå damen talade om att de varit hårt drabbade av svamp men de hade bränt alla angripna plantor och sedan hade de växt sig gröna och fina igen. Det finns alltså hopp! Nu vet ju inte jag om hennes klot var lika stora som dina men det är ju värt ett försök om inget annat fungerar ;)
  Ha det gott i det UNDERBARA höstvädret / Kram

  SvaraRadera
 12. Uhhhh, det forstår jeg godt. Skønne kombinationer.

  God weekend
  Birgitte

  SvaraRadera
 13. Drabbades av samma feber jag, de är duktiga på Gardens Illustrated... Jag föll för Sweet love från Jennys frön och sånt också. Ljus blomma, mörk stjälk. Mmmmm.

  SvaraRadera
 14. Så mycket fint du har att se fram emot i vår! Min påse med 15 lökar av 'Spring Green' ter sig plötsligt så futtig i jämförelse. Härliga kombos!

  Kram Eva

  SvaraRadera
 15. Ack så ljuvligt ! Förstår man ju om du blev förförd av de där bilderna :-) Nu blev jag påmind att jag skulle prenumerera, hade jag ju glömt av. Ha en fin vecka !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina