söndag 18 september 2011

Höstsilverax

Även om jag inte är någon höstfantast får jag ju hålla med om att det finns en del godbitar nu, som Actaea simplex `Brunette´, mmmm....
Allt är utsökt; bladform, bladfärg, knoppfärg, blomfärg och doft! Synd att det inte är luktdator!
Hos mig blir den ca 1,8 m och jag har den tillsammans med miskantusgräs `Malepartus´ (över 2 m högt) och blodtoppar `Red Thunder´ (ca 1,8 m).
Helgvädret blev inte riktigt så bra som jag hade hoppats på men jag har ändå stökat en del i trädgården. Jag har äntligen skaffat en pagodkornell, Cornus controversa `Variegata´, som har stått på önskelistan i flera år, yesss! Jag ser den ofta i reportage i Gardens Illustrated, den heter Wedding cake tree på engelska, och jag drabbas av omåttligt habegär varje gång. Sedan har jag ju alltid placeringsproblem, men så kom jag på att den vanliga kornellen med röda grenar nog är lite tråkig och kunde utan saknas ersättas, så tack och hej med den (den ska flyttas till odlingslotten) och välkommen pagodkornell! Den ser inte så mycket ut för världen än, men ni kan vara helt säkra på att den kommer att synas här på bloggen framöver.

Tack för alla uppmuntrande hälsningar angående mina stackars buxbomar!

23 kommentarer:

  1. Åhh..har ditt silverax börjat att blomma, jag väntar varje dag på att mitt skall slå ut. Tycker så mycket om dess blommor som ger oss både doft och fägring på hösten.
    Låter spännande med pagodkornellen, får nog googla på den,nyfiken hur den ser ut.
    Såg i ditt förra inlägg att du har problem med dina buxbom, tycker så synd om dig, hemskt om de inte går att rädda. Får hålla ögon öppna på mina, men ännu ser de friska ut, den svåra sjukan har kanske inte kommit hit ännu.
    Idag har det varit regn här så det blev inte så mycket trädgårdsarbete som jag hade tänkt mig, fick bli en innedag med bl.a en stor tvätthög som skulle fixas.
    Önskar dig en fin söndagskväll!
    Kram Raina

    SvaraRadera
  2. Jag är också en höstsilveraxgillare och den jag köpte i våras blommar nu för första gången. Mycket tjusig! Köpte bara en men tror nog att den vill ha några fler grannar. Fin kombo med miskantusgräset. Det kanske jag härmar!

    Måste också berömma din nya header. Så himla fint med dina myrtenträd samlade (för det är det väl?). Fortfarande härligt grönt ser det ut att vara hos dig även om buxbomen inte mår så bra.

    Hälsar Åsa

    SvaraRadera
  3. Jag kan ju inte låta bli att le =) Grattis till ett underbart köp! Men var har du lyckats göra plats till Pagodkornellen? (vi SKA också ha en sådan såsmåningom)

    Höstsilveraxen tillhör även mina favoriter, jag har tre olika sorter på tre olika platser dock är alla rödbladiga. Doften är ljuv och man måste helt enkelt ta sig en sniff mellan varven.
    Ha en fortsatt fin kväll och tack för i måndags, det var mycket trevligt / Kram gittan

    SvaraRadera
  4. SIlveraxen blommar även hos mig, dvs. väldigt sent.
    Den där pagodkornellen finns på min vvönskelista också...;)/ Anja

    SvaraRadera
  5. Riktig läckerbit!

    Ha en fin söndagkväll i höstrusket,
    Rebecca

    SvaraRadera
  6. Höstsilveraxen är riktiga snyggingar tycker jag! Jag har två st men har aldrig riktigt lyckats med dem, tror de har stått för torrt. En ynka blomma i år som inte slagit ut än, men nästa vår ska de få en ny plats. Det ska bli spännande att se ditt nyförvärv sen! Kram Hanna

    SvaraRadera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  8. Ja, det er på alle måder en fantastisk plante. Hvor står din smukt i selskab med den flotte græs.
    Kram

    Gitte

    SvaraRadera
  9. Vad snygg pagodkornellen är, jag goglade på den för det var en nyhet för mig.
    Höstsilveraxet pryder verkligen sin plats i rabatten nu. Jag har också mitt ihop med Malepartus. Vackra bilder.
    Kram Maria

    SvaraRadera
  10. Höstsilveraxet är en riktig skönhet!Ibland tar frosten den men i år tror jag att jag får se den i blom hoppas hoppas...
    KRAM från mig!

    SvaraRadera
  11. Höstsilverax står sedan några år på min önskelista men har inte hittat någon bra plats för den. Men, de är sååå fina så jag måste nog prioritera det nästa år :-)
    Ha det gott. Kram, Ingela

    SvaraRadera
  12. Så fint att ha det tillsammans med blodtoppen...
    Måste vara bra att ha en kolonolott att flytta ratade växter till. Det är alltid tråkigt att kassera men nu kommer det ju till nytta...
    Ha det bra.

    SvaraRadera
  13. Grattis till din pagodkornell. Ja, det är verkligen ett åtråvärt buskträd eller litet träd hur man nu ser på saken.

    Älskar din kombo med miscanthus, Brunett och så blodtopparna på det.

    Kram Anna Vattenkanna

    SvaraRadera
  14. Det ska bli spännande att få följa din pagodkornell. Visste inte att jag behövde en sån;)

    Det är säkert ingen tröst, men dina vackra bilder av all fantastisk buxbom finns i alla fall kvar även i framtiden...

    Kram!

    SvaraRadera
  15. Den där Brunette har jag sneglat på i många år nu. Den är så vacker att det inte är klokt. Fast jag visste inte att den doftar. Det var en positiv överraskning. Så vackert den står där med miskantusen och blodtopparna i bakgrunden. I dag flyttade jag på mina blodtoppar till en annan rabatt. Det blir höööga och vingliga när man ska flytta på dom :-))

    Kram
    Charlotte

    SvaraRadera
  16. Cimicifuga (Actaea) simplex er en flott plante som også blomstrer hos meg nå. "Tycker om" det svenske navnet, på norsk heter den oktoberormedrue. Flott bilde sammen med miskantusgräs `Malepartus´(herdighet?). Ha en flott dag!

    SvaraRadera
  17. Jättefin kombinatione med Miscanthus där! Gillar också Brunette - både för utseendet och doften på blommorna! Pagodkornell gillar jag med förståss, men även den rödgrenade, som jag använder mycket av till jul! MVH Mia

    SvaraRadera
  18. Jättesnygg kombination!
    Jag gjorde en stor uppoffring i förrgår när jag klippte av en blomspira från mitt höstsilverax och satte i en 'gåbortbukett' - jag vill lova att den doftade..
    Googlade på pagodträd som ser ut att vara en liten juvel - en svårhittad sådan. Den blir säkert ett skönt blickfång i din trädgård!
    Kram från Eva

    SvaraRadera
  19. Vi hade kanonväder i helgen.
    Den är snygg! mina har inte kommit så långt ännu.
    Pagodkornell kunde jag heller inte vara utan, min har klarat två vintrar och rådjurens härgningar= fick klippa ner halva.
    Ha de bra
    Mariana

    SvaraRadera
  20. Hei! Oppdaget i går at også min Cimicifuga blomstrer! Og ble helt yr da jeg kjente duften! Helt nydelig. Jeg har også knipset et par foto av min som jeg vil legge ut på bloggen min i løpet av uken. Ha en trivelig uke!

    SvaraRadera
  21. Snygg, snygg ! Frösådde det röda Silveraxet förrförra året, men ack, de blev bara gröna. Iofs snygga de med. Jag tror du kan testa lingon. Här har jag kalkhaltig sandjord och det verkar funka. Prova med en planta från skogen först så ser du om den gulnar.
    Ha en fin vecka med gott trädgårdsväder !
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  22. Brunetten är ju fantastiskt fin. Har bl a sett den i en plantskola i Gnesta där den säkert var 1,5 meter bred och nästa 2 meter hög! Otroligt maffig!
    Snygg kombo med Miscanthus och blodtopp.
    Hälsningar
    Kristina

    SvaraRadera
  23. Åhhh höstsilver axen som luktar sååå gott. Jag har två plantor och det har inte blivit så många bloster stänglar i år men något är där nog på gång.

    Kram anna

    SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina