söndag 20 november 2011

November

Här kommer några novemberbilder från trädgården
Bokhäcken är en favorit, inte minst höst och vinter, bronsfärgen är en så snygg kontrast till de olika nyanserna av vintergrönt, här låg, svängd ligusterhäck och bergbambu. Måtte häcken klara sig från boksjukdomen som har börjat sprida sig. För första gången i mitt trädgårdsliv känner jag mig oroad för alla sjukdomar. Och det känns verkligen jättefel, trädgården ska ju vara, och har alltid varit, en källa till glädje. Det är klart att det har varit motgångar med växter som har dött eller inte trivts, men inte i den omfattningen som nu hotar stommen i trädgården.
Men än så länge sticker jag huvudet i sanden och gläds åt det som är fint här och nu, t ex murgrönan och miskantusgräset. 
Äpplena sitter kvar på trädet, jag måste nog skynda mig ut och plocka om jag vill hinna före flocken med björktrastar som brukar mumsa i sig alla äpplen på några minuter.
Idegranskloten får en mer framträdande roll nu när bissetbambun är tuktad.

Det blir inte mycket trädgårdsarbete nu, tyvärr, jag sopar eller räfsar lite löv för att de inte ska ligga på gångarna och ruttna och orsaka halka. I helgen har jag istället letat fram min adventsgren (som senare förvandlas till julgren) och de lammöronskulor jag gjorde förra året, se här. Kulorna har hållt sig jättefina så nu ska jag göra fler saker av de söta lammöronen! Hoppas bara det inte kommer en massa snö och förstör dem!

Men nu ska jag baka lussekatter, ha en bra novembervecka i väntan på första advent!

26 kommentarer:

 1. Som alltid är din trädgård så vacker. Att färgen på häcken kommer igen i miskantusen är säkert ingen slump! Finstämt och dramatiskt på en gång.
  Må så gott
  Kristina

  SvaraRadera
 2. Det är så häftigt att se att det fortfarande är så grönt hos dig! Fascinerande! Även om det är lite vemod i bilderna är det supersnyggt och inspirerande som vanligt!
  Kramar i massor!

  SvaraRadera
 3. Du har verkligen en fantastisk struktur på din trädgård ... som är vacker året runt ! Fantastiskt !
  Ha en bra vecka !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 4. Din trädgård är så spännande med sitt formspråk. Urläcker! Växternas samspel, att inte se allt samtidigt, gångarnas sätt att förlora sig bakom klippt buxbom, en trädstam, vajande gräs. Mycket inspirerande.

  SvaraRadera
 5. Det ser riktigt fint ut i din höstträdgård!
  Jag tänker också sticka huvudet i sanden ända tills jag är tvungen att ta upp det.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 6. Åh åh åh jag säger bara åååhhh din trädgård jag gillart!
  KRAM från en 'plantskalle' he he

  SvaraRadera
 7. Katarina! Du är min räddande ängel =) Jag har bestämt mig för att baka lussebullar imorgon men tycker egentligen att det är alldeles för tidigt! Vi har som tradition att alltid baka dem på luciadagen men vad sjutton.. man hinner ju inget när man jobbar hela dagarna och det suger dessutom ordentligt i lussebulletarmen på mig "hihihi" Så när maken och jag var och handlade idag så köpte jag hem allt nödvändigt. Och nu känns det bättre när jag vet att jag inte är först!
  Ha det gott / Kram gittan

  SvaraRadera
 8. Så vacker du har det! Snyggt med den uppstammade bambun - min har också fått ett distinktare grafiskt uttryck som gör busken intressantare - snyggt med kontrasterande former!

  Ja detta med dessa farsoter som drabbar våra växter är ju en hint att det inte står rätt till. Boksjukan går ju på många andra vedartade växter - endast Salix och Populus verkar vara hyfsat motståndiga. Ja, jag är också allvarligt oroad nu.

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 9. Tack för inspirerande bilder! Så vackert d har det omkring dig. Jag funderar och funderar på om jag ska göra gångar i trädgården... Det ser verkligen mysigt ut med dina gångar.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 10. Men så vacker din trädgård är fortfarande. Ja, det är tråkigt med alla sjukdomar som drabbar våra växter. Jag tappade nästan helt trädgårdslusten när min buxbomshäck drabbades....... Hoppas din bokhäck håller sig frisk.

  SvaraRadera
 11. Jag tycker din trädgård är otroligt vacker även så här i november. Gillar de bronsfärgade inslagen väldigt mycket.

  Hälsar Åsa

  SvaraRadera
 12. DIn trädgård är så vacker året om!!!! Nä, vad säger du.... är den en bok-sjuka igång nu?! Näe... Usch. Vad fint med äpplena som sitter kvar på trädet. Här har alla ramlat ner.

  Vad gott med lussebullar. Det ska jag baka i veckan :-))

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 13. Du har så fint....hoppas verkligen att din trädgård slipper de trista sjukdomarna...
  jag gör heller ingenting hemma i min trädgård nu.....
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 14. Smukke november billeder.
  Tak for kigget.

  SvaraRadera
 15. Nja jag vill nog ha boken på svenska ändå :-)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 16. Hallå!
  Det var jag som skrev förra hälsningen.
  Även jag fått kommentators strul....
  KRAM från Helena's Hem o Trädgård

  SvaraRadera
 17. Men vad är nu detta! Boksjukdom!!?? Det är första gången jag hör om den (- om det inte är samma som var på tapeten för några år sedan då jag var övertygad om att vår jättestora bok skulle tvärdö). Hade inte mina röda ögon redan runnit (pga överansträngning) så hade de tårats av allt elende som tydligen är på väg. Din trädgård är i alla fall underbart vacker även i denna gråbruna novembermånad.
  Kram

  SvaraRadera
 18. Din trädgård är lika snygg året om Katarina ! Vad sorgligt det är med alla de här sjukdomarna på våra träd och buskar. Jag håller tummarna att bokhäcken klarar sig, och det andra också förstås. Du har så frodig murgröna där på de nedersta bilderna i vänsterkanten, växer den på spaljé ? Ha en skön vecka
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 19. Vackert och vackra färger... gillar ditt äppelträd:)
  Kram

  SvaraRadera
 20. Visst är det förfärligt med dessa nya sjukdomar som hotar våra växtbestånd. Jag tänker i första hand på bokskogarna, men det blir naturligtvis katastrofer i alla de trädgårdar som har många, många meter bokhäckar. Tillsammans med buxbomssjukan kan den nya boksjukan faktiskt totalförstöra många trädgårdars strukturer och stommar - hemska tanke! Dessutom finns andra sjukor som drabbar almar och kastanjer, vad blir kvar egentligen?
  Men trots allt elände är din trädgård strålande vacker, en pärla att vara stolt över, tycker jag.
  Kram från Eva

  SvaraRadera
 21. Du har det så fint! Håller verkligen tummarna att vi klarar oss från alla sjukdomar som verkar invardera oss för tillfället, det är lite läsking. Vad blir nästa stora bakslag undrar man?

  Ha en fin helg!

  kram louise

  SvaraRadera
 22. Väldigt fint i din höstträdgård - genomtänkta växtval både i färg och form. Hade missat det där med boksjuka... låter trist (själv har jag ingen bok så jag slipper oroa mig ). Hoppas din fina bokhäck klarar sig!

  Ha en fin advents-helg!
  Annika

  SvaraRadera
 23. Önskar dig en underbar adventssöndag!
  Ha den bästa dagen ♥
  Kram Raina

  SvaraRadera
 24. Njut!! Du har en mycket vacker trädgård1
  Trevlig advent

  SvaraRadera
 25. Hoppas ni har en fin advent.
  Kram Elzie

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina