måndag 2 september 2013

Inspirerad av en...

... grep. Ja, det måste ha varit min nya fina grep som inspirerade mig att ta itu med den gula rabatten. Som jag har gått och funderat på så länge. Rabatten med korstörneträdet, daggkåpor, iris, salvior, riddarsporrar och vita höstanemoner. 
De alldeles underbara blå irisarna. Underbara ungefär en vecka och sedan mest tråkiga resten av året (51 veckor!). Och jag vill ju många så att det blir en häftig masseffekt, vilket för med sig att det är en stor yta som ser tråkig ut efter blomningen. Och de mörkt lavendelblå salviorna som står så snyggt mot daggkåpan. Allt blommar ungefär samtidigt men sedan är det tomt. 

De oemotståndliga vita höstanemonerna. Som inte trivs hur jag än gullar med dem. Men de kan jag inte ta bort, de får en chans till, så jag testar att flytta dem. 
För i den täta, nästan ogenomträngliga, mattan av gulgröna, Waldsteinia ternata trivs de. Märkligt. Och jag trivs också med waldsteinian, som för det mesta är vintergrön. Så nu blir det en heltäckningsmatta av waldsteinia över hela ytan med många klot av buxbom, liguster och spirea. Så får jag användning för några av mina täta, fina ligusterklot som står på tillväxt på odlingslotten.
Och de vita höstanemonerna och lite annat som zebragräs och klematis `Arabella´ får vara kvar. 

Häcken av daggkåpor får vara kvar men plantorna behöver grävas upp och föryngras för de blommade dåligt i år. Daggkåporna blommar inte heller så länge men det är OK för där har man de fina bladen kvar efter blomningen. 

Så nog har jag nytta av min nya grep (och kanske en spade också). Vilken tur att jag köpte den.

Fortsättning följer.

11 kommentarer:

  1. Jag håller verkligen med dig om Irisarna, vackra men ack så kort blomning och sedan bara trista blad! Jag har bara två Iris"klumpar" kvar, dom göms av buskarna när de blommat över, resten har jag återvunnit. Hur pass tät blir Waldsteinian, klarar vårblommorna att ta sig igenom eller är det för tätt?
    Vita Höstanemoner vill sig inte alls här heller :( Jag har läst att många skriver detsamma så de vita är väl kinkigare än övriga färger vilket är riktigt trist.
    Kram gittan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gittan! Jag tror inte det är en bra idé att kombinera vårlökar och waldsteinia. Mattan är för tät för de flesta, det är min erfarenhet.
      /Katarina

      Radera
  2. Vem vet kanske det kommer ett växtbidrag på posten endera dan ;-)
    KRAM från mig!

    SvaraRadera
  3. Vilken tur du köpte grepen... så stort och fint ditt korstörne är, mitt är pyttelitet och planterat i år.
    Kram

    SvaraRadera
  4. Jag skulle nog behöva köpa mig en ny grep så jag kommer till skott någon dag med min köksrabatt:)
    Ha en underbar dag!!

    SvaraRadera
  5. Vilket jobb, tur att nya grepen gör det lättare och roligare. Kommer att bli jätte snyggt med dina liguster klot där.
    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  6. Godmorgen Katarina
    Jeg er glad for, at du lader den vita høstanemone blive :-) Den er underbra.
    K.Gro

    SvaraRadera
  7. Ja, tänk så lite som behövs ibland, som en ny grep, för att lusten att göra något ska infinna sig.

    SvaraRadera
  8. Det er godt at det træ der står i bedet, ikke er så stort. Vi er ved at lave et bed under et gammelt paradis-æbletræ - og du godeste ---- der er tykke rødder over det hele, vi kan umuligt tage dem alle sammen væk, så de nye planter, må plantes der, hvor det er muligt - pyyyyhaaa :)

    SvaraRadera
  9. Gillar också Waldsteinia fin hela året! kommer bli fint med kloten.
    Kram
    Mariana

    SvaraRadera
  10. Hej Katarina

    Ville bara kika in för att ge dig ett tips om några helt fantastiska trädgårdsfiskar jag tror skulle falla dig i smaken?!
    Varje fisk är unik och är tillverkade av konstnärinnan Marie Långhans.
    Spännande att höra vad du tycker:=)
    Mvh
    Iren

    SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina