lördag 19 september 2015

Tulpaner i kruka

Att välja lökar till vårens tulpanfrossa tillhör höstens roligaste göromål. Att gräva ner lökarna i smockfulla perennrabatter är däremot inte alls lika kul.
Så eftersom jag är lat och helst sitter i solstolen och njuter varma septemberdagar planterar jag de flesta i kruka. Det går utmärkt att göra inne i havehuset på kvällen, med lamporna tända. Jag använder alla sorters krukor. Jag planterar en sort per kruka så att jag kan sätta undan krukan när den har blommat över.
Ofta passar det bra att slänga sommarblommor som känns trista och på så sätt frigöra krukor. Det går bra att återanvända en del av jorden från sommarblomskrukorna, och blanda med ny jord. Jag använder billig kompostjord från återvinningsstationen eller egen kompostjord.
Jag gör alltså inget särskilt, använder inte något otäckt musgift som Margareta i Särö frågade om, det brukar gå bra ändå. Krukorna placerar jag i mina öppna kompostbehållare eller i min pallkrage där jag odlar sallad på sommaren. Framåt slutet av november lägger jag över skivor av växthusplast om det regnar mycket. Jag tror att vätan är ett större hot än kylan, åtminstone i Skåne. Efter jul tar jag in några krukor i taget till havehuset där de får tina upp och växa till sig. Och så småningom slå ut.
Sedan sätter jag ut dem om det inte är alltför kallt ute.
Och sedan blommar de vecka efter vecka. Och jag njuter!
Jackpot
Jackpot och Angelique
Rem´s favourite
Purissima


I år har jag följande tulpaner:
Queen of Night
Black Hero
Café Noir (ny)
Jackpot
Cuban Nights
Rem´s favourite
Angelique
Orange Angelique (ny)
Orange Rosalie (ny)
Dream Touch (ny)
Ballerina (ny)
Chanconette (ny)
Purissima
Sapporo
Spring Green
Aveyron (ny)
Cummins (ny)

Hjälp vad många det blev! Många pålitliga favoriter, men även några spännande nyheter (för mig). Som de orange, de har jag aldrig haft förut. Men kombon mörka och orange ser så snyggt ut hos andra, så det måste jag testa.

Fortsatt trevlig helg!


21 kommentarer:

 1. Det ÄR snyggt med orange tillsammans med mörka tulpaner!!
  Eftersom jag "gamblar" varje år när det gäller tulpaner så köper jag inte så många med dock alltid några. Försöker köpa på reorna för att just plantera i kruka i för, då har jag ju dem kvar, i växthuset om rådjuren äter upp det andra :)

  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 2. Det var en hel del tulpaner, och fina färger. Jag har bara köpt några få, än så länge. Rådjuren var väldigt intresserade av mina tulpaner och krokus i år. Det är nog bättre att ha dem i kruka. Vackra bilder, får vårlängtan redan.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 3. Tack för ett jättebra tips - även jag tycker att det är ett knepigt och lite trist jobb att försöka hitta plats till alla lökar i rabatterna. Skulle vara roligt att få veta om det är en bra metod också när det handlar om att få tulpanerna att överleva mer än en säsong - tänker att oddsen borde öka jämfört med när man har dem i vanlig rabatt. Bästa hälsningar Anna

  SvaraRadera
 4. Snyggt! Jag har aldrig provat att ha lök i kruka, kanske dags att testa:) Så fint med de olika lila nyanserna.
  Tack för tipset
  Kram Maria

  SvaraRadera
 5. Men åhh så snyggt och så fint dom blommar. Jag har misslyckats totalt när jag försökt odla tulpaner i kruka. Får njuta av dina på bild i stället och mina i rabatten.
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 6. Jag ska sätta Tulpaner i ett par krukor i år. Det är ju så läckert när de slår ut och att man kan placera dem där man just vill ha dem för stunden :)

  SvaraRadera
 7. Vad roligt, vad många fina! Jag skulle oxå vilja ha kruka men jag vet inte var jag skulle göra av dem innan våren.

  Jenny

  SvaraRadera
 8. ...och himla snygga krukor har du också! Har också sneglat lite åt tulpanerna Orange som du nämner, faktiskt båda två. Den där Rem's som du har är ju också himla snygg. Nu blev jag ju sugen på att sätta lök i kruka. Kram Merja

  SvaraRadera
 9. Oh, liebe Katarina, ist das viel Arbeit. Und wohin mit den vielen Töpfen? Ich bin schon gespannt, wie das im Frühling aussehen wird. Ich habe auch einige Töpfe mit Tulpen. Aber nicht so viele. Liebe Grüße Edith

  SvaraRadera
 10. Oh my dear! The translation of my german language' is not so well, it's bad. I look forward to the next springtime. I think then you'll have a lot of wonderful tulipas. All the best for you Edith

  SvaraRadera
 11. Åh vad härligt med tulpaner! Börjar ju längta massor efter våren nu!

  SvaraRadera
 12. Vilken bra idé! Skall nog prova med lite tulpaner i kruka, tack för inspirationen!

  Hälsingar Gunilla

  SvaraRadera
 13. Hej. Rigtig god fornøjelse med alle tulipankrukkerne. Det bliver virkelig smukt til våren, når du får dem arrangeret. Jeg gør ligesom dig og har gjort det i flere år. Det fungerer perfekt.

  SvaraRadera
 14. Lyllo dig som lyckats med tulpaner i kruka, varje gång jag har prövat så har de möglat bort så jag måste gräva ner mina nyinköpta Queen of Night och Candy Prince i smockfulla perennrabatter - inte roligt alls, som du skriver. Men nu har jag stora saker (för mig i alla fall..) på g i trädgården, önskade att du vore här med kloka tankar och råd... återkommer så småningom i bloggen om det.

  En fin vecka till dig,
  Kram Cathrine (PS. om du inte redan har läst så finns ett svar till dig hos mig gällande datorskärmen)

  SvaraRadera
 15. OMG!!!!!! Det kommer bli helt underbart! Jag upptäckte till min förskäckelse att jag inte har några lediga krukor. Måste panikköpa......har ju köpt en hel del lökar nämligen.

  Kram,
  Maria

  SvaraRadera
 16. Jaha har du blivit lat nu, det har jag inte märkt, massor med tulpaner som planteras. Och mörka tillsammans med orange är läckert. Jag ska plantera en kruka till stugan.
  Kram

  SvaraRadera
 17. Härliga tulpaner!
  Det där med att plantera lökar i rabatter där andra växter redan trängs är inte kul. Jag brukar också plantera i krukor, sätter dem i mitt "skafferi" utomhus (hyllor) i skyddat läge. Hyllplan ovanför reglerar mängden vatten, för håller med: Här i Skåne är det vätan som är problematisk. Så glömmer jag bort dem för att ta fram den då vårsolen anlänt. Nu blir jag så sugen på tulpaner... Inte skaffat några i år. Än... =o))
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 18. Du har verkligen en härlig vår att se fram emot med så många tulpankrukor och så många fina sorter. (De jag känner igen, men jag gissar att de andra är minst lika fina de också). Underbar tulpanfrossa och tulpaner, ja det är ju bara så vackert.
  Ha en fin fortsatt höstvecka! Anna-Karin

  SvaraRadera
 19. Löftesrika rader med krukor...! Som jag själv skrev häromdagen så har jag haft lite otur med vissa krukor (ofta i ett sent skede), så jag är lite nervös för att sätta för mycket lök på kruka. Men så snyggt och praktiskt när man lyckas!
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 20. Kommer att bli helt underbart i vår!! Och vätan är definitivt ett större problem än kylan, testade att plantera 50/50 jord och dräneringsgrus förra året, fungerade bra. Ser fram emot att se bilder på fina nya tulpaner om några månader.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 21. Wow vilka mängder. Jag ska göra ett nytt försök i år, brukar tyvärr misslyckas helt. Dom torkar in helt trots att jag vattnar.

  Kram Anna

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina