tisdag 22 september 2015

Vårlökar och vita höstanemoner

Vissa växter verkar jag kunna fjäska hur mycket som helst för.
Vit höstanemon, Anemone x hybrida `Honorine Jobert´, är en sådan. En ursöt blomma som lyser upp rabatterna på hösten. Och den passar så bra i mina gröna rabatter. Vill ha!

Men den är en riktig kinkpotta, helt olik sin ogräsartade rosa kusin, så det gäller att passa och njuta i år då den milda vintern har gjort att jag har ungefär 10 plantor som är hyfsat stora. Det måste vara rekord.

Om du är i närheten av Lund på onsdag kväll, dvs i morgon kväll, kan du lyssna på Eva Fristedt från Narciss och Tulpan som pratar om vårlökar, läs mer om föredraget här. Men jag hoppas nästan att jag inte får för mycket inspiration, jag får faktiskt inte plats med fler lökar. Och krukorna är helt slut.

17 kommentarer:

 1. De är så fina, men varken den vita eller den rosa trivs hos mig, de lever en säsong, och sedan är de borta.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 2. Dear Catherine, Anemone Honorine Jobert is such a nice flower. I also have Anemone Whirlwind (double-flower) and a lot of pink in my garden. They are in this moment in flower and so beautiful. Have a good time Edith

  SvaraRadera
 3. Fina. Jag hade dom i förra trädgården. Läste inlägget om tulpanerna i krukor... Så sugen jag blev att prova det!! Måste nog i väg och köpa lite lökar;))
  Tack för tipset!

  SvaraRadera
 4. Den är så vacker. Grattis till din plantor. Jag hade den för flera år sedan, men den blev tyvärr kortlivad.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 5. Typiskt att den finaste höstanemonen är den kinkiga, hoppas de klarar vintern bra. Borde funka hos er tänker jag.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Prata inte med mig om höstanemoner och definitivt inte vita! Jag vet inte hur många plantor som har dött hos mig under årens lopp. I år är första året som jag har några enstaka som har överlevt, rosa då förstås men faktiskt också en pytteliten Jobert som kan beskådas om man sätter sig på knä i rabatten med förstoringsglas :)

  Dina ser ljuvliga ut, lite spridda med vinden.

  Kram på dig,
  Cathrine

  SvaraRadera
 7. Den hvite høstanemonen er elegant og vakker. Passer inn de fleste steder i hagen.
  Den har klart seg her i flere år, og frøsådd seg bra, mens den rosa får jeg ikke til...
  Spennende om du kommer hjem med flere løk :-)

  SvaraRadera
 8. Höstanemoner är så himla fina, och alla säger att de sprider sig ohämmat, men hos mig vill de inte överleva alls. Har testat både vita och rosa, men icke.

  SvaraRadera
 9. Vilka fina bilder du har i din blogg. Jag har fått svamp på min liguster,har du någon erfarenhet av det och vet något botemedel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla! Nej, tyvärr känner jag inte till något botemedel. Även mina ligustrar har/har haft svampangrepp, jag försöker ta bort så mycket blad som möjligt när de har trillat av, men en planta har jag fått ta bort. Jag använder även Microferm som lär vara bra mot svampangrepp, men jag vet inte om det har någon effekt.
   Lycka till!
   /Katarina

   Radera
  2. Hej Ulla! Nej, tyvärr känner jag inte till något botemedel. Även mina ligustrar har/har haft svampangrepp, jag försöker ta bort så mycket blad som möjligt när de har trillat av, men en planta har jag fått ta bort. Jag använder även Microferm som lär vara bra mot svampangrepp, men jag vet inte om det har någon effekt.
   Lycka till!
   /Katarina

   Radera
  3. Tack för tipset med ligustern.Det är tråkigt när sjukdomarna går på plantorna. Jag köpte dvärgliguster i våras istället för buxbom dels för att undvika svamp på buxbom och att den är härdigare,men jag ser nu att även den börjar vara angripen av svamp.Är annars avundsjuk på ert klimat i skåne, men med vintertäckning av mina buxbomhäckar med fiberduk har de klarat sig i 10 år här i zon 4.Jag fortsätter att njuta av dina fina bilder. Hälsn. Ulla.

   Radera
 10. Jag visste inte att den vita höstanemonen var så kinkig, jag har inte fått tillbaka den! Synd! Är supervacker hos dig med allt grönt! Ha drt gott, kram Ewa :)

  SvaraRadera
 11. Håller så med om den vackra vita primadonnan... Har precis satt ännu en ny stor planta, och eftersom jag inte tänker fjäska för den och då den står i ett blåshål får jag nog passa på att njuta just nu och bara nu... Har läst att de egentligen behöver planteras på våren för att klara vintern, så överlever de bara den första vintern så finns det nog goda chanser att den klarar sig igen. Jag håller tummarna för det var verkligen vackert hos dig mot alla gröna bollar!
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 12. Så vacker och passar verkligen perfekt his dig. Visste inte att den vita var kinkiga än den rosa, men det kan ju förklara varför mitt exemplar behagar blomma först nu i år, två år efter att den planterades... Får glädjas åt den och hoppas den klarar vintern.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 13. Spelar ingen roll om den är rosa eller vit. Här förökar den sig inte!! Jag fattar inte att det finns en varning på den!!?? Hade behövt en massor i en del av trädgården :)

  Snygg som få!

  Kram

  SvaraRadera
 14. Oj, så vackert med vita höstanemoner som tittar upp bland alla kloten.
  Önskar trevlig helg
  Anette

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina