måndag 26 oktober 2015

Äppelchips

Äntligen! Efter 20 år med fyra äppelträd som producerar massor av goda äpplen har jag äntligen kommit på vad jag ska göra med dem; äppelchips!
Jag har skaffat mig en äppelsvarv som kärnar ur, skivar och skalar ( om man vill, jag jag tycker inte de behöver skalas). Och den fungerar utmärkt så det går i raketfart.

Sedan lägger jag ut skivorna på bakplåtspapper på plåt eller galler och torkar i varmluftsugn i ca 60-70 grader. Jag brukar göra tre plåtar åt gången och i min ugn tar det ca 6 timmar att få dem torra och knapriga. Ja, det tar en stund men man behöver ju inte precis stå och passa dem, det gör inget om de får stå inne en timme eller två extra (ibland har jag dem i ugnen över natten).

Enda nackdelen är att de nästan blir lite för goda, det är svårt att sluta äta. Jag är försiktig med att äta socker eftersom jag mår mycket bättre om jag minimerar min sockerkonsumtion. Men det känns bra att använda äpplena och man behöver i alla fall inte tillsätta något extra socker.

Äpplena är sommaräpplen och håller inte så länge så tanken är att det här ska vara ett sätt att bevara dem. Och de borde hålla länge eftersom de blir så torra att de är knapriga men tyvärr har jag inte haft möjlighet att testa det eftersom de går åt i samma takt som jag producerar dem.

13 kommentarer:

 1. Försvinnande goda! Äppelsvarven underlättar verkligen.
  Tror jag såg ullungrönnen första gången på din blogg, lika fin fortfarande.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Hm jag får nog gå över till grannen och "tigga till mig" fler äpplen. Äpple chips låter ju smaskens :)

  SvaraRadera
 3. Perfekt godis låter det som - inte konstigt att de har strykande åtgång! Ser fram emot att mitt enda äppelträd (än så länge) ska börja producera mer än vad jag äter upp direkt.
  Hälsningar Anna

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset. Nyttiga chips låter inte fel.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 5. Vilket bra tips! Har ju också, som sagt, ett överflöd av äpplen! Nu ska jag prova något nytt! Tack! :)

  PS Ja, det var tur för min ullungrönn att den levererade lite höstfärger innan den bestämmer sig för att tappa bladen! Annars hade jag blivit sur på den ;)

  Kram på dig,
  Cathrine

  SvaraRadera
 6. Jag har ju skaffat mig en frukttork där det hittills endast torkats tomater, mums! Men nån gång ska väl äppelträden producera så pass många äpplen att även jag kan få njuta av torkade sådana... Såg att ni hade frost förra veckan, vi fick den första i natt och inte heller här är det något i krukväg som är intaget, men så brukar det vara "hahaha"
  Ha det gott / Kram gittan

  SvaraRadera
 7. Tack för tipset! Jag måste prova det, kanske de är lustig julgåva också? Med en nypa av kanel och kryddnejlika, mmm x)

  SvaraRadera
 8. Har inga äpplen i år och ingen äppelsvarv men när jag ser din översta bild, så känns det som att jag måste köpa mig en svarv omedelbart. Så snyggt foto! Äppelchips låter ju gott också, inget jag har smakat tror jag men sugen blir jag! Kram Merja

  SvaraRadera
 9. Mums, vad gott det låter! En sådan där mackapär kanske får åka upp på önskelistan..! Tillsammans med en varmluftsugn.
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 10. Ser jättegott, fast jag ligger också lågt med socker. Konsten är att liksom suga på äppelringen och låta den ta god tid på sig i munnen, attans svårt men ibland intalar jag mig att det är okej då. Brukar stå och pilla minaäpplen för hand, en mackapär kanske man skulle ha...
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 11. Oh vilken praktisk sak slipper man göra det för hand. Hittade din blogg idag och här var det mkt fint tack för inspiration!

  SvaraRadera
 12. Vilken lycka att få så mycket äpplen. Här kan man räkna dom på ena handen men vi fick smaka i alla fall.
  Äppelchips hade jag gärna gjort annars
  Ha det gott
  Kram Meta

  SvaraRadera
 13. Låter jätte gott! Köpte mig en äppelsvarv i förra veckan när jag var till ullared:) Hoppas det blir mycket äpplen nästa år, för i år var det dåligt hos oss.
  Tack för tipset!!

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina