måndag 1 november 2010

Lavendelklippning

Vaa, klippa lavendeln sista oktober? Den ska man väl klippa på våren? Har jag blivit galen?! Nä, inte värre än vanligt och en lätt frisering nu skadar inte. Jag klippte bort allt överblommat och formade till den, lite formklippning piggar ju alltid upp! Och doften, mmm, härlig bonus när man klipper!
På våren, oftast i början av april, klipper jag ner den helt. Bara en liten "igelkottsstubb"  på kanske 10-15 cm återstår. Då blir tät och fin och blommar bra. Det här är `Hidcote Blue´ med mörkt lilablå blommor, men jag har även en häck av `Richard Grey´ som är betydligt mer grå i bladverket. Lite tveksam härdighet på den, jag har bara haft den i ett år, men förra vintern gick bra.

Härlig trädgårdshelg har vi haft, milt och helt vindstilla och lite sol då och då. Jag har gått och stökat, grävt ner några krukor i trädgårdslandet för övervintring, räfsat lite, plockat några äpplen. Maken har grävt ner några av buxbomsfynden (där rök ytterligare en bit av (o)gräsmattan) och vi har till slut gett upp hoppet om mer sommar och flyttat in trädgårdsmöblerna.

12 kommentarer:

 1. Härligt med lite doftande höstfrisering! :) Hur härdig skulle du säga att 'Hidcote Blue' är? Vi har satt en häck i sommar och jag är så rädd att den inte kommer att klara vintern. Vi hade två plantor av 'Hidcote Blue' som vi provade med förra vintern och de klarade sig... Tror du att det underlättar om jag lövtäcker?
  Kram,
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 2. Jag började fundera på om den verkligen doftar när man klipper ...men sen insåg jag ju att det var inte buxbomen du pratade om, min blick hade fastnat för dina snyggt friserade buxbomsklot på bilden och hjärnan kopplade då inte alls ihop texten med rätt växt "skrattar" Jag klipper också ner Lavendeln till kort stubb tidigt på våren, den blir så tät och fin efter det. Trädgårdsmöblerna fick flytta in igår även hos mig. Bara att inse att vintern närmar sig / gittan

  SvaraRadera
 3. Lavendeln doftar underbart alla årstider:)

  SvaraRadera
 4. Fniss.. jag friserade min Lavendel med i helgen och njöt av doften, jag går ofta och stryker handen över dem för att känna doften :)

  Ja, det var verkligen ett härligt väder i helgen, jag har också donat runt och kom t.o.m ihåg att gräva upp Jätteverbenan för övervintring i lilla växthuset, jag lyckades så bra i fjol. Har också provat att övervintra klockrankan och kanske, kanske blir det en tidigare blomning nästa år.

  Älskar dina buxbomklot! Skall börja forma några av mina små bebisar till klot, jag har två hönor och en kyckling i kruka som står ute, de har nu fått ett täcke av löv.

  Ha en fortsatt bra vecka :)

  SvaraRadera
 5. Vackert! Ska nog också frissera lite... I våras lyckades jag faktiskt döda en av lavendelplantorna i vår trädgård - klippte för mycket för tidigt... Har blivit lite feg med saxen sen dess.... Ska ta det mer försiktigt nu - men man vill ju ha dem så där kompakta...

  Kram,
  Stina

  SvaraRadera
 6. Ja helt stilla och varmt, jag har grävt vidare i bara en tröja. Lavendel är fin växt, doftar och är vacker utom just när man klippt dem så där mycket på våren. kram Sophia

  SvaraRadera
 7. Jag är också framma med saxen och ansar min lavendel på hösten. :)

  Så himla fint du har det!!!!!

  SvaraRadera
 8. Det är så kul att titta in till dig och dina fina bilder. Njuter!! Brukar också klippa lavendeln hårt på våren, men nu...imorgon ska jag också ut och frisera:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 9. Måste erkänna, att jag varit alldeles för feg när det gäller att klippa min lavendel, som nu är grov och förvuxen. Och så blir jag ju ännu mera försiktig...

  Jag hinner inte med att kommentera allt vackert du visar men det är alltid lika spännande, att kika in hos dig. Din trädgård är verkligen en pärla! Så smakfull. Och dina klot..oj, oj, oj!

  Tycker inte, att det finns något som går upp mot en välklippt bokhäck på vintern. Och i kombination med vintergrönt blir den bara ännu vackrare. Men den gör sig bra i ensamt majestät en murrig skånsk vinter också. En riktig humörhöjare. Precis som din blogg!

  Och så måste jag bara ställa frågan igen. Var?
  Var hittar man 'Mr. Morse' här i närheten. Har sedan länge beundrat 'Jack Frost' men önskat denna vitblommiga variant men inte hittat den.

  Kramar
  Eva

  SvaraRadera
 10. Inte är det fel, att ansa sin lavendel litet i topparna - och det blev ju jättefint! Jag brukar nog vänta med tuktningen i det längsta för jag inbillar mig (egen högst oventenskaplig teori) att lavendeln står bättre emot vårsolen om den inte tuktas alltför tidigt. Och den står på ett ställe som jag inte ser så mycket av på vintern, så det gör inte så mycket att den ser risig ut.
  Har du ingen 'Hampstead'? Den tycker jag går litet bättre än 'Hidcote Blue', men är inte lika stark i färgen.
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 11. Så underbart fint att ha en frodig lavendelhäck att kunna höstfrisera ;-) Känner doften ända hit......

  Har endast några magra plantor som överlever år från år, men har satt några nya i sommar också, samt några frösådda plantor.... Våren lär utvisa hur lyckosamma mina nyplanteringar kommer vara. Men en häck liknande din kan jag bara drömma om..... (som så mycket annat.....)

  Kram.........
  /C

  SvaraRadera
 12. Vilka fint formklippta buxbom du har och häck vilken dröm.
  Jag har fem buxbom plantor som har levt över tre vintrar hos mig så jag kanske köper några till.


  Lavendel det har jag inte lyckats få att överleva men iår har jag planterat ner en stor planta som har stått i kruka hela sommaren.

  Den ser så frodig och fin ut , nu blir det spännande att se om den överlever vintern för jag vill gärna ha Lavendel så att jag kan känna doften, underbart.

  Ha en riktigt fin dag
  Kramen/Gunilla

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina