fredag 2 september 2011

Lökdags!

Lite start på våren är det väl att sätta lökar? Jag försöker köpa ekologiskt när jag hittar så jag blev jätteglad när jag upptäckte Änglamarks ekologiska lökar på Coop Forum!
Nu hoppas jag få en fin krokusmatta som jag ska kunna se från vinterträdgården. Tyvärr var Änglamarks löksortiment ganska begränsat så jag fick komplettera med konventionellt odlade lökar; mörka tulpaner `Queen of Night´ och vita bollökar `Mount Everest´. Och känner jag mig själv rätt blir det nog fler, jag har ju lite löktomma ytor runt den nya stenläggningen, och så kan man ju bara inte ha det... Bollökarna köpte jag i ösregnet på Sofiero i lördags.
Mycket att titta på, men tyvärr blev det inte många bilder därifrån, den stackars kameran skulle också behövt regnkappa.

Vi såg i alla fall den blommande agaven på 4,5 meters stjälk! I Sverige!
Tjusigt formklippta ligustrar, Ligustrum delavayanum gissar jag.
Men jag besökte Sofiero tidigare i sommar också och då var det sol, så här är en bild på den fina parterreträdgården, i solsken! Då hade buxbomssvampen bara hunnit attackera enstaka plantor, nu är häckarna tyvärr kala och fula.

Jag hoppas det blir så fint väder i helgen som prognoserna lovar, jag har inget emot att spendera några timmar i solstolen och samla D-vitamin! Det är ju, som sagt, en av mina bästa trädgårdssysslor! Men kanske varvar jag det med lite häckklippning också, om nu vädret tillåter...

Trevlig helg alla trädgårdsälskare!

9 kommentarer:

 1. Härligt att löksäsongen är igång! Och det verkar ja ha varit en fin helg trots regn, synd att jag missade det.

  Ha en skön helg & en mysig lökplanteringsstund! :) Kram Hanna

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att plantera lökar! Min som jag beställt har inte kommit ännu. Vilka vackra bilder även att regnet faller.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Ja, sitter också och tittar och planerar för vårlökar. Har inte hunnit med inköp ännu...

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 4. Såg agaveblommor i spanien nu när vi var på semester men det tog ett tag innan jag insåg att det var en blomma och inte ett träd ;))
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 5. Dags för lökar redan....oj vad tiden går fort. Jag kommer också att satsa på krokusplantering i år...och lite annant också så klart. Jag gillar de lite bleka krokusarna bäst (precis som du tycks göra:)).

  De uppstammade ligustrarna är ju urhäftiga.

  Visst är det sorligt med den stora parterren. Jag såg det också i våras...

  Kram, kram,
  Maria

  SvaraRadera
 6. Var också på Sofiero i ösregnet i lördags. Såg dig inte, men det berodde nog framförallt på att jag mest tittade neråt för att se var jag satte fötterna. Mina fina silvertofflor var täckta av lera efter bara en kort stund. Det var ju fint hemmavid när jag gav mig av...

  Hoppas också kunna plantera lite lökar i helgen och just nu ser ju vädret rätt lovande ut.

  Kram
  Camilla

  SvaraRadera
 7. Ekologiska lökar har jag inte ens tänkt på att det finns! Gillar annars framförallt krav men även ekologiskt.

  Ha en skön helg,

  kram louise

  SvaraRadera
 8. Har också köpt på mig en del lökar, tulpaner, de har ju en tendens att försvinna.
  Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
 9. Åh håller tummarna att de lökarna kommer hit till min lilla konsum!!!! Som jag längtat efter sånt, mera mera sånt vill jag ha!

  Blev så rörd av din kommentar, roligt att du kände så. Trivs enormt bra i nya hemmet;)

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina