lördag 29 januari 2011

Muggig kruka

Som kanske framgått av mina tidigare inlägg är jag väldigt förtjust i svarta krukor, så när Granit efter jul hade halva priset på halva priset på bl a svarta caffelattemuggar (reapriset blev 10 kr/st!), slog jag till direkt! Nu är de förvandlade till krukor och jag tycker de är helt perfekta i storlek till vårlökar.




Just nu är det krokusar i krukorna, de får hjälpa till och stilla min vårlängtan lite. I veckan har det varit 8 minusgrader, men i dag är det lite bättre, runt nollan.  

tisdag 25 januari 2011

Januaribilder

Det blir inte de vanliga vyerna nu i januari, jag tyckte det var roligt med lite omväxling.



Min rundande idegranshäck är inte alls så tät och slät och fin som jag skulle vilja ha den. Det är Taxus x media `Hillii´, men det hade nog blivit bättre med T. baccata. Bokhäcken tycker jag, som vanligt, är riktigt fin. Det ligger kvar en del snö här på norrsidan av carporten.


Buxbomskloten ser förskräckligt ojämna ut, det kliar i fingrarna... Men jag ska nog vänta lite med friseringen.

I dag är det 3 plusgrader och på morgonen regnade det lite. Men nu ska det bli betydligt kallare,
hoppas, hoppas det inte varar så länge!

söndag 23 januari 2011

Julrosknoppar!

I går var jag ute och stökade i trädgården i 4-5 timmar. Det var precis under nollan, vindstilla, fåglarna kvittrade och solen tittade fram ibland, jätteskönt! Jag räfsade kullerstensgångarna och klippte ner min gulbladiga spirea, den har blivit för stor och yvig. Och plötslig såg jag denna fina knopp i min julrosrabatt under äppelträdet!

Även på framsidan fanns det julrosknoppar, där var de gula. Dit flyttade jag några av mina självsådda plantor förra året.

I dag är det också precis under nollan och kanske, kanske solen tittar fram snart, jag måste ut!

torsdag 20 januari 2011

Sempervirens

Vilka härliga dagar med vårkänning vi har haft! Mina buxbomskompisar har dykt upp igen nu när snön har smält, jag har saknat dem så! Lite tufsiga har de blivit, men det ordnar sig vid klippningen i juni. Det är så skönt att kunna gå runt i trädgården igen utan att få snö i stövlarna! Jag har verkligen passat på och njutit av vårkänslan de här dagarna. Om det sedan blir minusgrader och snö i morgon, ja, det får man ta då.


Snön har smält bort ännu mer sedan jag tog den här bilden i helgen, det ligger bara kvar några högar på norrsidan. Vi får se hur länge det varar...

måndag 17 januari 2011

Fem plusgrader och nu...

...kommer de! Lika spännande varje år att leta efter de första vårblommorna. Jag hittade snödroppar som stack upp några cm och några vintergäck som började visa färg.


I förra inlägget skrev jag om böcker som var mina favoriter i början, men även en trädgårdsresa till England, som vi gjorde när vi hade haft trädgården i två år, betydde jättemycket. Vi bilade runt med egen bil och hade fått tag på en lista med intressanta trädgårdar. Vi besökte bl a Barnsley House, Hidcote, Kiftsgate, Hestercombe, East Lambrook Manor, Barrington Court, Montacute,Tintinhull, Knightshayes, Sissinghurst, Great Dixter, Beth Chatto och Wyken Hall. Hur i hela världen hann vi med allt detta?!

Det var en fantastisk resa, vi såg otroligt mycket fint och fick många favoriter. En av dem var Rosemary Vereys Barnsley House (hon var själv på plats och sålde växter). Vi var där när tunneln med gullregn och allium blommade, helt otroligt! Och the knot garden! På den tiden hade vi ingen digitalkamera så tyvärr har jag inga egna foton att visa, men titta på några bilder här: http://www.barnsleyhouse.com/gardens/. Huset är hotell i dag, ett dyrt sådant tror jag, men man får titta på trädgården om man dricker te där.

lördag 15 januari 2011

Favoriter

Jag har hela hösten tänkt göra ett inlägg om mina favoritböcker. Eller egentligen de böcker som var viktigast i början, de som fick mig så besatt... Här kommer några av dem:

Lotte Möllers bok om Maryhill fick jag medan vi fortfarande bodde i lägenhet och jag älskade beskrivningen av rundvandringen i trädgården. Den var så bra att man tydligt kunde föreställa sig både hur det såg ut och platsens känsla! Senare har jag besökt Maryhill vid flera tillfällen, de har öppen trädgård en helg i juli varje år och samtidigt en kakbuffé som inte är att leka med, och Lotte Möller har verkligen fångat sina föräldrars underbara trädgård.

En annan bok som jag också läste mycket var Lust och fägring av Karin Berglund. I den var det framför allt rosenträdgårdarna och de skånska trädgårdarna som tillhörde Bertil Hansson, Sven-Ingvar Andersson och Annicka Lundquist som jag studerade intensivt. Det var ju förstås mycket det formklippta jag gillade och försökte härma!

Men allra viktigast var nog Ulla Molins Leva med trädgård med beskrivning av både trädgården i Ingelsträde och den nya i Höganäs. Även här var det den formklippta, rumsskapande stommen av buxbom, liguster och idegran i klot och häckar som jag gillade. Kontakten mellan inne och ute. Men jag blev även intresserad av marktäckare och jag har testat många olika, så många att landskapsarkitekten Christina Ilminge var här och fotograferade för sin bok Trädgårdens golv.

Nä, nu orkar jag inte skriva mer, fortsätter kanske någon annan dag.


Spring Green
Jag fick frågor efter mitt förra inlägg om det är dags att börja driva tulpaner i kruka nu och jag får erkänna att jag har ingen aning! Jag brukar varje år ta in krukorna i vinterträdgården någon gång under sen vinter/tidig vår men i vanlig (o)ordning skriver jag inte upp när jag gör det. Men med tanke på min vanliga otålighet så är det väl så där 2 månader för tidigt...

torsdag 13 januari 2011

Knut = jul slut och ut?

Nja, lite kan man väl ha kvar?! Det är bara att döpa om till januarisaker! Och hyacint är ju perfekt, lika rätt i november som i april!


Granen har åkt ut, men ljusslíngorna ute i trädgården är kvar, de behövs några veckor till. Och min gren i hallen har förvandlats till en januarigren (först var den adventsgren och sedan julgren, kanske blir den även en påskgren, men då får jag nog byta ut pyntet... och damma den lite...)

Lite vårtulpaner måste också till! Att hålla på och pyssla med växterna, sätta i vas eller plantera i jord, är så trivsamt!

Fortfarande plusgrader för det mesta, men snön smälter så otroligt långsamt! Maken hjälpte mig att gräva upp några tulpankrukor i trädgårdslandet och det gick bra för det var inte mycket tjäle.

tisdag 11 januari 2011

Markkontakt!

Jag kan se lite av marken! Och där finns lite, lite grönt...

    
   

Några blad av waldsteinia, stockros, förgätmigej och blåklocka får mig genast på bättre humör! 


Jag brukar ha en veckokalender som jag gärna köper när vi är ute och reser, 2010 har jag t ex haft en med bilder från Monets trädgård i Giverny. Men för 2011 hade jag inte fått tag på någon fin så när ett erbjudande om att göra en egen fotokalender dök upp tvekade jag inte. Och den blev jättebra! Så roligt med en kalender med egna bilder, mest från trädgården förstås, men även på övriga familjemedlemmar, en bild för varje vecka!

lördag 8 januari 2011

Det smattrar på taket, tjoho!

Jaaaa, det regnar i dag och snön får sig en riktig omgång! Men det finns ju förstås en del att ta av... Jag var ute och försökte befria buxbomskloten från sin börda men det var inte lätt att ta sig fram. Jag fick snö i stövlarna hela tiden.

I dag är det absolut inget fotoväder, så det får bli bilder från rimfrostdagarna tidigare i veckan, innan det kom 20 cm snö till... Rimfrost är nog förresten precis lagom mycket snö för mig. På bilden kan man se att bokhäcken fortfarande har kvar det mesta av löven och avgränsar bra in mot grannen, även så här års. Avenbokshäcken däremot är nu helt avlövad.

Den fula trappan på framsidan har jag retat mig på och försökt dölja ända sedan vi flyttade in. Nu växer där murgröna, klematis, vintertry, idegranshäck och buxbomshäck, puh! Lite överdrivet kanske, men trappan slipper jag i alla fall att se, både sommar och vinter...

 I övrigt inte mycket till vårtecken ute så jag blev glad när jag hittade en överbliven bit av Maria Åströms fina fikontyg. Det räckte till några nya kuddar som kunde ge lite trädgårdskänsla.

torsdag 6 januari 2011

Bambu

Jag förstår verkligen varför japaner och kineser är så förtjusta i bambu!
Speciellt vacker är den nu på vintern när den ljusgön och elegant sticker upp ur snön. Det mesta annat som är städsegrönt hos mig, mest idegran och buxbom, ser väldigt mörkgrönt ut, ja nästan svart mot snön.


Men bambun är faktiskt nästan vårgrön. På bilderna är det min bissetbambu, Phyllostachys bissetii. Den står precis utanför vardagsrummet så jag har bra koll på den. Jag ser hur den står där ute och vajar även när det är mörkt.


Jag gillar den både med och utan rimfrost. Snön tynger ner grenarna men det är bara att skaka bort snön så reser den sig igen. Jag borde förstås ha gallrat ur den för att stammarna skulle ha kommit till sin rätt. Samtidigt utgör den ogallrad ett effektivt insynsskydd året om. 


Bissetbambun växer ganska vilt och skickar ut duktigt med rotskott. Den bör därför odlas i någon form av behållare. De nya skotten växer upp som tjocka cigarrer och när de blivit 3-4 meter (minst!) höga tappar de höljena och vecklar ut grenarna.

Bissetbambun rullar inte ihop bladen vid kyla som t ex bergbambu gör och den har klarat vintrarna här utmärkt de 8 åren vi har haft den.

onsdag 5 januari 2011

Botan

Man måste inte åka till andra sidan jordklotet när man längtar efter värme, grönska och frodighet så här års. Man kan bege sig till växthusen i Botaniska trädgården (om man inte har alltför höga krav...).


Märks det att jag gillar de här fönstrena?

Imponerande olivträd                                       


Det gäller att ta till vara det som finns på nära håll! Och det är ganska trivsamt i växthusen och oftast inte någon större trängsel. Växthusen är uppdelade i zoner med olika klimat, t ex regnskog och medelhavsklimat. För er som blir sugna på grönska och värme (och bor i närheten!) är växthusen öppna varje dag mellan 12 och 15.

Trevlig trettonhelg!

måndag 3 januari 2011

Innearbete

I helgen har jag varit i vinterträdgården och pysslat. Det har varit perfekta dagar för "inglasat" arbete eftersom det har varit soligt men blåsigt ena dagen respektive soligt men superhalt den andra.

      

Några gånger per säsong släpar jag ut krukorna (dock inte de största!) i köket och vattnar igenom dem ordentligt. Sedan får de rinna av helt så att inte blir för blöta.

 

Men jag behövde ju inte ta alla krukorna på en gång så det blev även tid för kattgosning och kaffedrickning!

lördag 1 januari 2011

Gott Nytt År

Jag har, förutom mina myrtnar och lite annat i vinterträdgården, inte många krukväxter inne. Men några paradisträd, Crassula ovata, har jag i alla fall. Mycket eftersom de är så tåliga och kan vattnas lite hipp som happ när man kommer ihåg det. Och nu har min misskötsel gett resultat!


Små, rosavita blommor i skyar, riktigt fina! Anledningen till blomningen tror jag är att de står i vårt ouppvärmda sovrum som vetter mot söder. Jag är en riktig frysekyckling som går med tjocka koftor från oktober till mars, men när jag sover vill jag ha det svalt (dvs iskallt) i rummet, och fönstret öppet även när det är 15 minusgrader. Och det är nog kylan paradisträden har gillat. Eller också är det ett sista desperat rop på hjälp...

Vädret på nyårsafton var inget vidare; runt nollan, dimmigt och duggregn på dagen, men konstigt nog var det inte speciellt halt. På kvällen började det blåsa ordentligt och dimman försvann, och tur var det för annars hade vi inte kunnat se några fyrverkerier! I dag på nyårsdagen är det fortfarande runt nollan och blåsigt men soligt. Perfekt dag för vinterträdgården.

God fortsättning på nya året!