torsdag 6 januari 2011

Bambu

Jag förstår verkligen varför japaner och kineser är så förtjusta i bambu!
Speciellt vacker är den nu på vintern när den ljusgön och elegant sticker upp ur snön. Det mesta annat som är städsegrönt hos mig, mest idegran och buxbom, ser väldigt mörkgrönt ut, ja nästan svart mot snön.


Men bambun är faktiskt nästan vårgrön. På bilderna är det min bissetbambu, Phyllostachys bissetii. Den står precis utanför vardagsrummet så jag har bra koll på den. Jag ser hur den står där ute och vajar även när det är mörkt.


Jag gillar den både med och utan rimfrost. Snön tynger ner grenarna men det är bara att skaka bort snön så reser den sig igen. Jag borde förstås ha gallrat ur den för att stammarna skulle ha kommit till sin rätt. Samtidigt utgör den ogallrad ett effektivt insynsskydd året om. 


Bissetbambun växer ganska vilt och skickar ut duktigt med rotskott. Den bör därför odlas i någon form av behållare. De nya skotten växer upp som tjocka cigarrer och när de blivit 3-4 meter (minst!) höga tappar de höljena och vecklar ut grenarna.

Bissetbambun rullar inte ihop bladen vid kyla som t ex bergbambu gör och den har klarat vintrarna här utmärkt de 8 åren vi har haft den.

18 kommentarer:

 1. Fina bilder på bambun med rimfrost på bladen och i solsken, mycket vackert! Intressant att få veta att bladen inte rullar ihop sig på alla sorterna....
  Ha en skön helgkväll! Åsa

  SvaraRadera
 2. Vilket kanontips på vintervacker växt. Har bara bergsbambu (som ju inte är någon höjdare just nu) så jag blev lite förvånad när du föreslog bambu hos mig, men nu förstår jag varför. Denna arten ska jag definitivt plantera till nästa vinter. Ha en fin helg.
  Kram

  SvaraRadera
 3. SÅ vackert! Måste på något vis få in bambu i trädgården.
  Vet inte hur ännu bara.

  SvaraRadera
 4. Vackert med bambu, nästan finast med frost konstigt nog.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Tror Cedergrens var specialist på felmärkning, åtminstone förut.

  SvaraRadera
 6. Jag är oxå sugen på bambu vet inte vart jag skulle kunna ha en?Men tanken har funnits länge så det blir säkert en till slut!
  Den har ju ett värde året runt o mer sånt vill man ju ha!!
  Kram från mig!

  SvaraRadera
 7. Jag kan inte förstå hur jag har kunnat missa din blogg! Idag har jag och mannen suttit och tittat på alla bilder och drömt om vad vi skulle kunna göra i vår trädgård i vår. ;0)
  Skulle jag kunna få tipsa om dig på söndag? Behöver låna en bild och sedan länkar jag... Näe, nu ska jag titta vidare. Kan inte se mig mätt!!!!

  Kram/ Anna

  SvaraRadera
 8. Vilka härliga formklippta buskar du har! Hit återkommer jag gärna.
  Har anslutit mig som läsare.
  Ha en trevlig kväll, Petra B.

  SvaraRadera
 9. Ser ut som min som jag inte vet namnet på....köpte tre pinnar i en kruka för kanske 12 år sedan som nu är 4meter häck och åtskilliga plantor har delats ut till grannar och vänner...snacka om växtkraft...

  SvaraRadera
 10. Så otroligt vacker den är bambun med sina frostinkapslade blad... Och vad stor den blir!!! Förstår att det är en favorit hos dig... En sån skulle jag haft..... Helt fantastiskt att den är vintergrön...... Har haft en bergsbamu, men den dog första vintern.... Gillar färgen också..... den ljust gröna eller vårgröna som du skriver.... Du har så mycket vackert hos dig!!!

  Har skottat snö i flera timmar och känner mig helt slut nu... och har ont i alla tänkbara muskler.... 2 meter höga skottningsvallar kring vårt hus nu... inte skoj..... Tur man kan köpa sig vår istället ;-)

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 11. Tjusigt :) Vackra vinterbilder på bambun. Jag hade några gamla, små oskötta plantor som jag flyttade i fjol men de trivs inte och det är inte många blad på dem, tror de står för torrt och jag funderar på att ta bort dem helt. Kanske din sort skulle vara bättre än vanliga bergsbamun? Något att klura på :)

  Ha en skön helg :)

  SvaraRadera
 12. En sån bambu måste jag bara ha till min japanska sida i trädgården, älskar verkligen bambu och skulle kunna fulla hela trädgården. Jag klippte massor av skott i somras men det är bar i en av tre krukor som det kom något...kanske inte försent än?

  Kram Anna

  SvaraRadera
 13. Kul att se och läsa om din fina bambu. :) Har fått för mig att det inte passar med vårat gamla hus... men man kan väl ändra sig..;)
  Jag bara älskar din header! Visade maken som också gillar din trädgård skarpt. Han sa att det ser ut som "en riktig utställningsträdgård". :) Jag kan inte annat än att hålla med..;)
  Kram, bästa Katarina, och ha en skön helg!

  SvaraRadera
 14. Vackert!! Bissetbambu står på önskelistan, har bara bergsbambu och en jättesort. Jag har blivit rätt bambutokig efter att fotat en del hos Magnus Svensson som har en bambuskog..
  kram Sophia

  SvaraRadera
 15. Så vackra! Hoppas att min lilla planta jag fick från syrrans kille klarar vintern i sin kruka..... Jodå jag har varit i New York - det var skithäftigt!:)

  Kram,
  Stina

  SvaraRadera
 16. Vilka fina bilder du fångat av din fina Bissetbambu! Den har blivit en liten favorit här med! Har bara haft den en vinter, men hoppas få se den utvecklas lika fint som din gjort!
  //Annica

  SvaraRadera
 17. Hej Katarina

  Tak for din hilsen. Du skal være hjertelig velkommen til at besøge vores have til sommer.

  Venlig hilsen
  Jørn

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina