måndag 15 november 2010

Första hjälpen!

Åh nej! Idag såg jag att några av de små myrtnarna som jag har köksfönstet såg lite hängiga ut! Snabbt fram med första hjälpen! I det här fallet är det att göra ett litet miniväxthus av en plastpåse.


Det brukar funka ganska bra att ha myrtnarna inne, men det bästa är förstås att ha dem i det svala, lilla inglasade rummet som vi kallar vinterträdgården. Där tenderar det dock att bli lite trångt så här års...
                               
Det bästa med vinterträdgården är att den ligger i direkt anslutning till vardagsrummet, så jag har bra koll på myrtenkloten från soffan, utsikten är ungefär som bilden ovan. Att vinterförvara myrtnarna i något svalt förråd eller i källaren hade varit jättetråkigt, då hade jag ju inte kunnat njuta av dem varje dag!

Det blir mer bilder från vinterträdgården någon annan dag när jag har städat lite...

18 kommentarer:

 1. WOW! Jag säger bara..oj. Har precis spanat runt lite på din blogg och din trädgård är ju helt fantastisk! Jag är själv en stort Ulla Molin- fan, boken är min bibel och jag försöker få ihop det till att kunna åka dit på träsgårdsrundan de år den är öppen, men din trädgård skulle sannerligen göra henne stolt!
  Myrtenkloten- har du själv drivit upp dem från små vanliga "fönstermyrten" eller köpt dem stora?
  Hälsar en alldeles tagen och beundrande klotfantast (som inte lyckas själv så värst;D)

  SvaraRadera
 2. Vilken mytrtenklotsamling du har som utsikt! Hoppas att första hjälpen funkar på din lilla myrten..

  SvaraRadera
 3. Beundrar dina många myrtenklot, imponerande. Första vintern som jag får förvara min myrten i rumsmiljö, ganska svalt men säkert inte lika bra som på gamla kallverandan. Blir lite sugen på att ta sticklingar men tror jag väntar till våren.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Ojojoj...vilken imponerande samling ;)
  Hoppas den repar sig....den verkar iallafall vara i goda händer ;)

  SvaraRadera
 5. Jag blir helt målös när jag ser dina fina klot...jag önskar jag önskar att jag var hälften så duktig som du. Jag önskar även att jag hade några klot i stället för ett litet.

  Ha de
  Kram Anna

  SvaraRadera
 6. Så fina bilder på mycket vacker och välskött trädgård! Murgröna är jag också förtjust i. Vi har stor tomt o dessutom nyligen köpt till 6-700 kvadratmeter förvildad granntomt. Vi har sannerligen jobb framför oss! Och jag behöver massor med inspiration inför vinterns planering. Vi har inte lerjord eller tillhör zon 1, men väl två och det är ju inte så dumt det heller.

  SvaraRadera
 7. Tänk att kunna njuta av sådana "drömbollar" året runt! Jag blir grön av avund;) Tror du den sortens första hjälp kan funka på en hängig rosmarin som jag har i köket?
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 8. Den där 'första hjälpen' ska jag lägga på minnet... Har för någon vecka sedan köpt min första uppstammade myrten.... Inspirerad av vem tro ;-) Jo, dig förstås!!!! Vågar mig inte på några fler just nu... Har inte så jättebra erfarenheter av att klara av såna inomhus.... så det är mycket möjligt att jag kommer behöva använda din första hjälpen metod...... Men jag vakar i alla fall som en hök över den. Din gröna utsikt är makalös..... DEN skulle man haft.......

  Vårt hus är inte någon 'herrgård' direkt... utan är byggt i den stil som var vanlig för större hus här runtomkring på den tiden. Och jo, det är helt underbart att ett i fjällen också....

  Kram, kram
  /Charlotte

  SvaraRadera
 9. OJ! Vilken härlig "utsikt" du har! Myrten var det många år sedan jag provade senast, de borde kanske kunna trivas i fönstret i trappen upp till ovanvåningen där det ju inte finns något element? För jag vill minnas dett de ska ha mycket ljus. Ha en fin vecka / gittan

  SvaraRadera
 10. Men du är ju helt otrolig - vilka fina tätklippta och STORA myrtenklot... nu är jag verkligen imponerad! Hur svalt har du i din vinterträdgård och hur ofta vattnar du dina myrten? Har du provat den nyare sorten som heter myrsine?

  Ha det gott! Åsa

  SvaraRadera
 11. Så underbart härliga dina klot ser ut. Blir allt lite avundsjuk. Själv vågar jag inte ge mig på äkta myrten efter flera misslyckade försök. Har istället köpt "falsk" myrten. Så kallade de den i affären. Det är nog någon variant på äkta myrten, tror jag. Ska se om jag lyckas bättre med den. Den verkar inte lika känslig så om några år kanske man kan ha en liten bollsamling av dem istället.

  SvaraRadera
 12. Jag tillhör också dem, som misslyckats med övervintringen och gett upp.
  Men när jag ser dina klot, förstår jag varför jag kämpade och vad värre är, jag blir såååå suuugen på att försöka igen.
  Kramar

  SvaraRadera
 13. Dina klot är FANTASTISKA! :) Förstår att du njuter av dem. Bra tips med plastpåsen. Tack för det! :)
  Kram,
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 14. Den utsikten är det nog många som blir avundsjuka på...iallafall jag:) Snyggt!!
  Murgrönan ser ut att stor trivas hos dig som många andra växter. Härliga bilder. Ha det gott!

  SvaraRadera
 15. ser fram emot att få se mer av vinterträdgården, tänk att ha en sådan. Fantastiskt att kunna njuta av kloten under vintervilan också!

  SvaraRadera
 16. Vilken fantastisk utsikt från vardagsrummet! Jag fick i många år myrtensticklingar från min mamma som hon fått från mormor - du kan tänka dig pressen på att de skulle överleva. Naturligtvis dödade jag allihop år efter år. Nu måste jag nog tigga lite fler tror jag.

  SvaraRadera
 17. Fantastisk flot myrtesamling du har, jeg bliver helt vild for at få nogle i min havestue.

  SvaraRadera
 18. Guuu, sen sån fin myrtensamling du har. De ser ut som hälsan själv, men det är ju inte konstigt med all den fina omvårdnad de verkar få! :o)
  Ha en fin kväll,
  Lydia

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina