tisdag 9 november 2010

Novemberbilder

Eftersom den här bloggen ska fungera som min trädgårdsdagbok och få mig att dokumentera vad som händer i trädgården har jag kommit på att jag ska göra ett svep med kameran varje månad. Så idag blir det bilder tagna nu i november. För att ha något att jämföra med har jag även letat fram bilder från i början av september. Bilderna till vänster/överst är från början av september och de till höger/underst är från nu. Då kör vi!

Här tycker jag det mest påtagliga är bokhäcken i bakgrunden, som har gått från grön till helt brun. Även träden och gräsen har skiftat färg eller tappat bladen helt.

                        
                     
       Det har blivit lite tomt, sommarblommorna och myrtenträden har försvunnit. Men mest påtagligt är alla löven från körsbärsträdet, som jag fortfarande inte har räfsat upp. Och gräset till höger som blivit gult, men som fortfarande står fint.

Idag är det rått och kallt här, kanske 4 grader, men ovädret som SMHI har hotat med märkte vi bara som lite extra blåsigt igår kväll. Jag har plockat fram favoritboken "Vinterns goda ting" av Anna och Fanny Bergenström. Jag har haft den sedan -95 men gillar fortfarande de mysiga bilderna och de trevliga tipsen. Vissa sidor är lite ihopklibbade, speciellt de med receptet på de underbara skorporna med choklad och nötter, mmmm...

22 kommentarer:

 1. Hej Katarina!
  Enormt vackra bilder från din fantastiska trädgård. Gillar dessa jämförelser från då och nu :=)
  Man måste säga att hösten har många varma fina färger som går i oranga och bruna toner.
  Ha en mysig kväll!

  SvaraRadera
 2. Det är en fantastisk välskött trädgård du har. Mycket intressant att se de olika årstiderna avspeglas från samma vinkel. /Vänligen Ulla Laiho

  SvaraRadera
 3. Din trädgård är kanonfin och välordnad. Gillar bäst bilden med mycket löv från körsbärsträdet.
  Vinterns goda ting står i bokhyllan.
  Lite snö har vi fått, men pyttelite.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Otroligt! Din trädgård är ju lika fin nu som i somras!!! (Fast nästan finare eftersom nästan allt annat ser så trist ut nu....)

  Kram,
  Stina

  SvaraRadera
 5. Hej Katarina, jag tycker att din trädgård är minst lika vacker nu som den var i september. Visst är det en fördel att bo i zon 0-1 / gitatn

  SvaraRadera
 6. Jag blir alldeles salig när jag ser dina bilder..... Din trädgård är lika fin nu som i september... Det är nu det märks om man har en bra stomme i sin trägård eller inte.... Stommen lyser antingen med sin närvaro eller med sin frånvaro... Hos mig lyser den tyvärr till stor del med sin frånvaro..... Därför häckar jag mest kring växthuset i dessa dagar... DEN stommen finns då kvar året om.... ;-) Förutom när jag ett år missade skotta av taket när det snöat förfärligt och en ruta gick sönder...

  Kram, kram.....
  /Charlotte

  SvaraRadera
 7. Så kul att se skillnaden mellan månaderna. Håller med Charlotte, det är vid den här årstiden man märker tydligt om det finns ett "tänk" :) Det är så fint, så fint! Önskar att du bodde lite närmare så att jag kunde få se din trädgård i verkigenheten.
  Kram!

  SvaraRadera
 8. Vackert!
  Underbart vackert!
  Din trädgård är minst lika vacker nu som i september.
  Kan tyvärr inte säga detsamma om min egen.
  Boken är så här års klart överlägsen avenboken, som redan tappat sina blad och därmed har trädgården förlorat sina ytterväggar, vilket är förödande. Dessutom står mina klippta former betydligt glesare än dina och den intimitet och skönhet du visar, lyser med sin frånvaro hos mig.
  Jag njuter av allt du visar och vill bara se mer...
  Kramar

  SvaraRadera
 9. Håller med Charlotte och Anna-Karin. De flesta trädgårdar (som min) rasar bara ihop nu och har nästan inget att visa upp. Din grundstomme är ju året-runt-vacker. Fantastiskt vacker trädgård du har.
  Kramar

  SvaraRadera
 10. Ja med allt det gröna så har du hur fint som helst....både i september och nu.

  SvaraRadera
 11. Vilken otroligt bra idé att visa bilderna så med både september och november!!!

  Din trädgård är ju precis lika vacker nu som då. Bokhäckarna är ju hur häftiga som helst och lyfter fram de gröna formerna på ett utomordentligt vis.

  Så kul att du ämner vinterns goda ting - en av mina absoluta favoriter som jag haft lika länge som du men läser och bläddrar i varje vinter.

  Jag ska absolut återkomma till mina bokfavoriter. Gjorde ett inlägg för länge sedan men det är nog dags för ett nytt.

  Kram kram Maria

  SvaraRadera
 12. Jag fullkomligt älskar att besöka din blogg och din trädgård. Önskar jag haft samma milda klimat här....suck...

  :)
  Emma

  SvaraRadera
 13. Vilken trevlig idé, och så tydligt det blir när de olika månadsbilderna sätts i kontrast bredvid varandra. Men, med risk för att bli tjatig och upprepa vad Charlotte och andra har sagt ovan, nog syns det att det finns en god "stomme" hos dig och det är SAGOLIKT vackert både nu och i september! Dina gångar och dina mulliga buxbollar (?) gör att jag blir alldeles till mig och tokinspirerad att ta tag i vår "katastrof"-trädgård nu!

  Varma hälsningar,
  Helena, The Swenglish Home

  SvaraRadera
 14. Hej Katarina.
  Det ser så fint ud hos dig. Du er rigtig god til at formklippe, og jeg er også pjattet med din sten-sti. Ha' det godt med hygge-læsning.
  Kh Lone

  SvaraRadera
 15. Klar att du får långa boken!!!!!!

  När det gäller sockblommorna så har jag tänkt att det nog är för sent....men jag kanske har helt fel...hur länge kan man höstplantera? är det inte bättre att vänta till våren nu? Jag är som du vet lite nybörjare......

  SvaraRadera
 16. Visst är det roligt att ta bilder och följa årstiderna i trädgården?! Jag gör så emellanåt, och så är det bra att komma ihåg att/när/vad som skall justeras till nästa säsong :)

  Mmmm - har säkert skrivit det förut men jag älskar dina buxbomklot!

  Ha en bra dag :)

  SvaraRadera
 17. Mycket trevligt med så kallat föra och efter bilder och som du olika årstider veckornas förändringar.
  I min trädgård känns det lite tommt men det hindrar ingen från att passa på att sätta mer...
  Bra med boktips måste beställa några nya inför vinterns mys tid.

  Kram Anna

  SvaraRadera
 18. Sikke fine alle dine klippede hække er. Flotte tætte og stramme, en efter min mening absolut gave til alle vores haver i den bladløse vinter.
  Smukt
  Henrik

  SvaraRadera
 19. Fantastiska bilder! Kul att se samma vy fast från olika tider:)
  Ska kolla efter den boken på bibblan. Tack för tipset.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 20. Din trädgård är helt fantastisk, inte ett dugg sämre nu, kanske tom finare. Jag inspireras så av dig, makalöst!

  SvaraRadera
 21. Tänk vad fint det är i november när kontrasterna i färg på bladen är större. Kul att du visar upp bilderna från olika månader.
  Ha en trevlig advent i helgen.
  Hälsar Trädgårdsturisten/Ann

  SvaraRadera
 22. Så glad man blir av körsbärslöven, det är som färgglatt höstströssel på din vackra trädgård:)

  Hoppas att du har en fin helg,

  Rebecca

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina