fredag 19 november 2010

Snöhatt

..har solhatten förvandlats till! Idag är det snöblandat regn i Lund, blä och usch och fy! Hoppas det slutar snart! Men å andra sidan kan det vara en bra ursäkt för att slippa gå ut... Även kloten har fått blöta mössor.

Häromkvällen var Eva Robild i Lund och pratade om sin och Annika Christensens bok "En lisa för själen". Mycket intressant och tänkvärt, och även boken är mycket läsvärd! Själv tycker jag att det är viktigt att inte ha för många måsten i trädgården. Då är det en fördel att ha en liten trädgård. Jag har oftast inte bestämt vad jag ska göra när jag går ut, utan jag säger till familjen att jag ska gå ut på en "havetur". Och kanske jag då ser något jag har lust att göra, rensa lite ogräs eller klippa lite (jaa, det är ganska vanligt!). Sedan gör jag något till och något till, och plötsligt har det gått två timmar och det har nästan blivit mörkt! Andra gånger går jag bara runt och kollar läget, luktar på en blomma eller sitter i solstolen en stund (dock inte idag!). Om man vill vara modern kallar man det mindfulness.
      Myrsine                                                                                                 Myrten

Som svar på frågorna om myrten är knepet att ha dem i ett svalt, ljust rum. Men ibland dör någon av dem även där. Då är det bra att ha 25 så att man inte blir helt utan. Man måste vattna ofta, men inte FÖR mycket, stick ner fingret i jorden och känn efter! Jag har även testat myrsine, som ibland beskrivs som myrtenliknande, men jag tycker inte de är riktigt jämförbara. Myrsine är jättefin, men myrten har mycket mindre blad och är lättare att formklippa.

Alla mina myrtenklot är sticklingar från samma moderplanta, som jag fick för 15 år sedan. När jag klipper dem på våren tar jag reda på några avklippta skott som jag planterar i kruka.

Några av mina mosskuddar är nyinköpta och några är "översomrade". Men det är inte helt enkelt att spara mossa över sommaren, tycker jag, den blir lätt brun och ful även om man kommer ihåg att hålla den fuktig (och gömmer den för koltrastarna). Är det någon som har något knep? Årets kuddmossa köptes i blomsteraffär för ca 10 kr/kudde. Dyrt kanske, men om man tänker på att man har mossan i flera månader tycker jag att det är ganska OK.

13 kommentarer:

 1. Måste på spaning efter kuddmossa. Vore kul och ha en kruka.) Tack för dina tips ang. myrten. Ska hålla utkik efter en som jag också kan ta sticklingar på:) Kul att få så många ideer och tips här på bloggen!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Tack för tipsen om myrten. Har funderat lite på att pröva formklippa en. Men hur länge ungefär tar det före dom når en höjd på ca 20 cm och man kan börja klippa dem? Från stickling alltså..

  Blötsnö e inge kul, jag föredrar verkligen riktiga snön vi har här framför slask, man blir iaf inte blöt om fötterna då..och snötäcket skyddar så bra mot kylan vi har här..

  Ha en fin helg!
  Sandra

  SvaraRadera
 3. Härligt inlägg. Jag är lite som du. Kan gå ut i trädgården lite planlöst. Det finns ju alltid något att ta tag i. Och jag vill helst göra roliga saker. Vissa dagar är det kul att rensa, andra att planera och rita på nya idéer och ibland bara vara. Låter härligt att det är mindfulness.. :) Fick Eva och Annikas bok förra veckan och har den med i väskan. Ska börja läsa den i kväll har jag tänkt.
  Ha en jättefin helg!
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Myrsine har jag aldrig hört talas om. Min myrten kan jag inte vara utan, den är jättegammal och stor, inte på stam och inte lika fint klippt som din. Var väldigt ful i våras och kom aldrig riktigt igen. Undrar om jag ska klippa den rejält till våren.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 5. Respekt! Att ha 25 mytrnar från en 15 år gammal moderplanta - du är sååå vintage! Tack för skötseltipsen - har aldrig haft en Myrten- men är bra sugen!

  Kram!
  Stina

  SvaraRadera
 6. Åhhh.. vilket lärorikt inlägg... Tack för att du bjuder på dina kunskaper.... Det är mycket imponerande att alla dina myrtnar (?) kommer från samma moderplanta... Men då har jag en fråga: hur lång tid tar det innan sticklingen liksom blir en boll med stam och allt... Känns som att det borde ta mååååånga år....

  10 kr för en mosskudde tycker jag var ett fynd.... Jag skulle inte ha tvekat utan hamstrat på mig....

  Snöhatt.... Du är rolig du... Mycket passande namn tycker jag!!! Så ni har fått lite snö nu....

  Måsten i trädgården vill man inte känna att man har allt för ofta.... Det blir liksom inte så kul då... De härligaste är när man bara kan göra det man känner för... vilket ju i och för sig ofta är praktiska saker det också.

  Ha det fint i helgen!
  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 7. Härligt härligt....tack för att delar med dig av din kunskarp om myrten.....nu ska de klippas i min gammla eller det är fela att göra det nu? Den ser inte så roligt ut redan och jag vet inte riktigt vad jag ska göra med den...kanske klippa ner och börja om...

  Mossan låter som ett fyndm jag ska till köpenham nästa helg och då ska det shoppas blommor....


  Ha de Kram Anna

  SvaraRadera
 8. Intressant, ska be att få sticklingar av min mammas myrten nu när jag läst detta, den är nästan 40 år.
  Visst är det skönt att bara vara i trädgården och göra det som faller en in, det ena ger det andra eller bara sitta och titta lite.
  kram

  SvaraRadera
 9. Jag har nog lite skev inställning. Går ofta ut i trädgården för att ta itu med 'måsten', men väl där glömmer jag dem och flipprar runt och gör helt andra saker som jag tycker är roligare. Tyvärr får jag sen lite dåligt samvete och det är väl detta jag får lära mig att döva.
  Tack för alla myrtentips. De behövs!!!
  Kram

  SvaraRadera
 10. Ja visst är det trist nu vi har lite töaktigt o kalla vindar blä vilken kombo :-(
  Superfint med kuddmossan vart lite sugen på att göra lite fint med lök faktist o 10 kr var väl ok tycker jag.
  Nu har jag blivit följare av din blogg o även lagt upp dig på min:-)har en känsla av att det kan vara inspirerande att hålla koll på dig!
  Kramar fr.mig!

  SvaraRadera
 11. Tack för fina myrtentips, ska absolut ta itu med dessa ljuvliga växter! Måste bara fråga, var hittar du dina vackra krukor?

  Ha en skön vecka!

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina