lördag 13 november 2010

Grått och trist?

Vintermånaderna i Sydsverige kan kanske kännas lite grå och trista, vi är ju oftast förskonade från snö här. Men egentligen tycker jag inte alls att det behöver vara så speciellt grått utan ganska grönt, det finns så många växter man kan ha. Jag har redan tjatat om favoriterna buxbom, idegran och liguster, men det finns mycket mer; murgröna till exempel. Både älskad och hatat, älskad för sina vackra, blanka blad och för att den är vintergrön, men hatad av många för den växer lite för frodigt. Man kan ha den både som klättrare och marktäckare. Jag gillar den jättemycket, just för det vintergröna, och hade jag haft mer plats skulle jag använda den som marktäckare på ett större område.
Här växer den på väggen.

På flera ställen i trädgården har vi böjt till armeringsjärn som murgrönan klätt in. På så sätt får vi lite mer vintergrön form. 
Den finns även som buske, Hedera colchica arborescens. Den blommar fint nu på hösten/vintern och framträder bra mot bokhäckens bronsfärgade löv.

Jättebra på att klä in tråkiga murar.            

Två gulbrokiga sorter. Den på trädet är ganska svagväxande, vilken nog är tur för trädet som redan har en honungsros att konkurera med.

Idag har det var soligt men blåsigt i Lund. Jag har som vanligt räfsat lite löv, men det är inte mycket kvar på träden nu. 

Vill du se något lite mer blommigt, rekommenderar jag ett besök på http://maleviksrosentradgard.blogspot.com/

17 kommentarer:

 1. Snyggt och fiffigt!!!
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 2. Murgrönan är en härlig växt, jag har också den på ett träd en syren närmre bestämmt, den har snart tagit över helt men det är helt ok.
  Jisses som det har blåst idag...jag trotsade ändå och var ute och fixade lite.

  Ha de
  Kram Anna

  SvaraRadera
 3. Oh vad du visar mycket intressant i dina inlägg!!! Såg i England i somras att murgröna användes flitigt som marktäckare mm, jättevackert! Har försökt här i Östergötland men trots att jag valde den härdigaste sorten gick den bort på vintern... synd för det är så vackert det du visar! Har sett i böcker att den tom kan klä in stora bollar, det vore häftigt att ha!!

  Ha en skön helg, Åsa

  SvaraRadera
 4. Så fint du gjort med murgöna, härligt med vintergrönt:)
  Snön är jättebra och skyddar växterna men den behöver inte komma så tidigt och ligga så länge, förra vintern var snötäcket onödigt tjockt.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Åh vad jag önskar att murgröna skulle växa frodigt hos mig... Den går att övervintra ute... om man har tur.... Men någon översvallande växtlighet blir det inte.... Håller helt med dig om att den gör sig såå bra att klä in saker i trädgården..... Jag skulle gärna, gärna bo längre söderut (typ skåne....) för att få ha snöfria vintrar....

  Dina 'murgrönor' har du förvaltat lika fint som allt annat i din trädgård!!!

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 6. Urfint! Bra idé att bock till armeringsjärn för en vintergrön form.

  när jag ser bilder från din trädgård går jag genast igång och planerar fler rabatter.....vill ha, vill ha!!

  Ha en skön söndag! Kram Maria

  SvaraRadera
 7. Visst är murgrönan både vacker och användbar. Här tog den evigheter på sig att etablera sig, men sen har den blivit lite av ett monster som måste tuktas rejält varje vår. Det gör jag så gladeligen...den ger lite känning av lummig Danmarksträdgård, som jag älskar så!
  Ha en riktigt fin söndag,
  kram Lydia

  SvaraRadera
 8. Jag gillar murgröna, den är så vacker!
  Gillar det du gjort med armeringsjärnen för en vintergrön form!
  Ha en fin söndag
  Kram Lily

  SvaraRadera
 9. Hej Katarina.
  Nej gråt og trist er der absolut ikke i din have. Der ser så dejligt ud med alt det grønne.
  Kh Lone

  SvaraRadera
 10. Jag ska se till att få in betydligt mer vintergrönt i min trädgård till nästa säsong. Hoppas makenen vill bygga en "rosenbåge" vid grinden där murgröna kan få bilda en välkomnande entré utåt gatan året om. Jag blev lite allergisk mot vintergrönt eftersom vårt 50-tals hus hade sällskap av en 70-tals trädgård full av krypenar och andra hemskheter när vi flyttade in! Men det finns ju faktiskt så mycket annat att välja på som är vintergrönt och vackert. Bor man som vi så håller ju mina favoritväxter färgen lika bra under vinterhalvåret, jag älskar Alunrot/Heuchera! Ha en fortsatt fin söndag / gittan

  SvaraRadera
 11. Även jag gillar murgrönan. Liksom mina ovänner sorkarna! Försökte plantera dem längs med skogskanten för att de skulle klä in alträden, men fick slita bort det mesta. Kanske dags för ett nytt försök nu när man ser hur fint det blir.
  Kramar

  SvaraRadera
 12. Hejhej, ja murgröna är fint och den kommer verkligen till sin rätt i din trädgård! De som jag har fått av dig lever fortfarande men konstigt nog ser balkongen ganska grå och trist ut ändå, hur kan det komma sig?

  SvaraRadera
 13. Fint du har gjort med murgrönan, här trivs den tyvärr inget vidare..
  ha en bra vecka!

  SvaraRadera
 14. Murgröna är fint...jag gillar blommorna den får när den kommer upp i mogen ålder...och att bladformen ändras....

  SvaraRadera
 15. Instämmer i din lovsång till murgrönan, som vi ju har mycket av även hos oss. Men jag instämmer också i varningsorden. Den är verkligen aggressiv när den etablerat sig och behöver ständig eftersyn. Vi har den både på väggarna och på marken, i träden och som träd och använder den både i krukor, i buketter och som bordsdekoration. Den både döljer, mjukar upp och skapar en fin bakgrund, som knyter ihop till en helhet. Och jag skulle inte vilja vara utan den.
  Jag vet nog ingen annan växt, som bidrar till den där frodiga vildvuxna känslan som just murgrönan gör, samtidigt som den ju också kan klippas och hållas kort. Mycket snyggt det också.

  När jag såg 'Kanske gillar du' insåg jag, hur många fantastiska inlägg du redan gjort. Det är alltid lika spännande, att besöka din blogg och se vad du har att bjuda på.

  Kramar
  Eva

  SvaraRadera
 16. Hej!
  Tur att murgröna växer så bra som den gör. Jag gillar grönt för det är skönt.
  Idag hoppas jag få till länk till dig har inte lyckats med och sedan har det inte blivit av liksom.
  Ha en bra dag
  Annika

  SvaraRadera
 17. I din trädgård är det sannerligen ständigt grönt! Gillar murgröna starkt! Maken har dock lite svårt för växter som klättrar på väggar... Annars skulle vi ha både murgröna och klätterhortensia...

  Kram!
  Stina

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina