tisdag 30 november 2010

Vinterintresse

När maken åker på tjänsteresa till England ber jag alltid honom köpa någon trädgårdstidning till mig. Oftast blir det "The English Garden" och i det senaste numret handlade det om att göra trädgården intressant året om.

      
Man gav rådet: "Go out at the bleakest time of year and count the things in flower. Add more every year". Vaaa? Jag gick ut och räknade, det gick väldigt snabbt; noll! Nu är det förstås ganska snötäckt men även utan snön är det inte mycket som blommar hos mig nu. Det här är inte England, jag veeet, men något skulle man väl kunna ha?! Sydlänningar och danskar, vad har ni? Trollhassel, kejsarolvon, vinterkörsbär? Fungerar de bra? Känner man doften?

Jag försökte hitta något intressant i trädgården i allt det vita. Miskantusgräset på den översta bilden. Några nypon på honungsrosen. Tåteln som fortfarande håller sig uppe. Den låga, vitrandiga bambun.
     
Sedan har jag ju förstås de vintergröna formerna, det är jag jätteglad för, men något blommande hade onekligen varit häftigt!

Idag är det bistert här med -10 grader och blåst! Jag stannar inne och läser det nya numret av Gardens Illustrated och drömmer om vinterblommande växter... Och plusgrader!

11 kommentarer:

 1. Inga blommor OK, men ändå mycket fint att titta på i din trädgård:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Så mycket finare vinterträdgård än du har blir nog väldigt svårt ätt skapa utomhus i Sverige.... Blommande julrosor syns just nu inte för all snö....

  Kram!
  Stina

  SvaraRadera
 3. Näe inga blommor hos mig.Bara blommknoppar på doftolvonet jag satte i höstas.Men jag har många aplar som jag tittar ofta på de har ju så fina små äpplen som koltrasten gillar oxå!Man får njuta av det man har :-)
  O du har ju så fina former i din trädgård!
  Kram fr. mig

  SvaraRadera
 4. Jag gissar att din trädgård ser intressant ut i vinterskrud även fast inget blommar...

  SvaraRadera
 5. Ja tänk om man kunde ha något blommande eller som var livfullt överhuvudtaget ;-) i trädgården under vintern... Tror en flytt till mildare breddgrader är det som behövs för det (nu talar jag för mig själv.... och jag skulle vara mer än nöjd att få bo på dina breddgrader ;-)) Men Du har ju såna vackra former att glädjas åt och alla dina gräs.... Och i normala fall ingen eller mycket lite snö..... Håller med Stina om att det nog knappast går att få en vackrare trädgård vintertid än den du har.......

  Men vilken sagolik tur du har som har egen tidningskurir..... Det skulle jag också behöva..... Nu gynnar jag pressbyrån i stället när det gäller de engelska magasinen, ja förutom Gardens Illustrated..... DEN prenumererar jag på... Blev alldeles till mig av senaste numret som kom igår.... Eller hur..... Visst var det mycket fint.... Den formklippta trädgården i frostskrud..... och den där dom hade byggt trädgården i kvadratiska former gillade jag.... Har bara hunnit bläddra i den.... Ska lusläsa i dag.

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 6. Jag har ju en julros som för ovanlighetens skull blommar innan jul i år men vad har jag för glädje av den när den ligger begravd under den ovanligt tidiga snön "skrattar" Utöver julrosorna så finns det jui nte mycket som blommar såhär års även om vi önskat det. Ha en bra dag / gittan

  SvaraRadera
 7. Nej, det är likadant här - inte en blomma så långt ögat når!! Bara ett tjockt vitt täcke med en massa mystiska spår på, vilket gör mig lite orolig. Dina gräs och gröna former är ju en fröjd att skåda.
  Jag bor mitt i Skåne där skogen börjar. Lite kallare, lite mer snö och mindre blåsigt. Dessutom brukar vi ligga ungefär 2 veckor efter i vårblomningen, i jämförelse med bekanta i Lund/Malmö.
  Ha en fortsatt fin vecka.
  Kram

  SvaraRadera
 8. Vilken fantastisk vinter trädgård du har, alla fina gräs som avtecknar sig så fint mot den vita snön.
  Vitstrimmig bambu det har jag aldrig stött på tidigare. Förresten så har jag ingen bambu alls.
  Men jag skulle gärna vilja prova.

  Något som blommar, ja , snökristaller får duga hos mig.:o)

  Ha en riktigt fin fortsättning på veckan.
  Kram/Gunilla

  SvaraRadera
 9. Gardens Illustrated är ju inte illa en bister dag! Blir alltid lika nöjd när den dimper ner i brevlådan!
  Vänliga häsningar Annica

  SvaraRadera
 10. Gardens Illustrated?
  Har inte fått den!
  Har jag glömt att förnya prenumerationen?

  Blommor på vintern är väl få förunnat på våra breddgrader men det finns ju mycket annat, som kan göra trädgården intressant.
  Fasaner till exempel.....
  Skämt åsido, så är dina klippta former en bra förutsättning men det får inte bli för mycket snö. Jag var ute idag för att fotografera men det fanns inte mycket till former. Bara en oformlig vit massa.
  Kramar
  Eva

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina