onsdag 29 september 2010

Knoppar i klockjulrosorna!

Jaaa, det är knoppar i mina klockjulrosor, Helleborus foetidus, jippiii!!!


Om det blir en mild höst kan de slå ut före jul, annars tidigt på våren. Blommorna är ganska oansenliga; små, gulgröna klockor med en liten röd kant, men jag tycker de är fina.  De frösår sig villigt, och en del låter jag stå kvar, som den som har placerat sig jättefint precis vid trappan på framsidan. Men ibland när de har hamnat lite tokigt gräver jag upp i början på hösten och sätter i kruka. Sedan får den stå någonstans där jag kan se den varje dag.


Jag tycker bladen är så snygga att man nästan kan ha den bara för deras skull.


Jag har också ganska många orientalishybrider. De står halvskuggigt under ett äppelträd och har ju förstås sin riktiga glansperiod i mars/april och då är de ju något alldeles extra! Men återigen tycker jag att bladen är värda lite uppmärksamhet.

Jag börjar lyfta på bladen tidigt, redan i januari, för att se om det finns några knoppar, och blir så glad när jag ser dem. Sedan växer de sig höga och fina och blommar länge. Jag brukar klippa bort de gamla bladen ungefär när de börjar blomma, eftersom bladen kan bära på sjukdomar.


Även de här julrosorna verkar trivas bra för jag får massor av fröplantor; mörka, dubbla, ljusrosa, mörkrosa, gula, prickiga osv. Det tar några år innan fröplantorna börjar blomma, men de är väl värda att vänta på!Jag har börjat flytta in de mer frusna växterna i vinterträdgården, mer om det en annan dag.

8 kommentarer:

 1. Oj, vilka läckra blad klockjulrosorna hade...och knoppar redan! Så roligt det måste vara att få sån variaton av frösådda julrosor. Jag får vara glad om mina julrosor blommar, frösådda plantor kan jag bara glömma.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 2. Nämen vad roligt..... Måste kännas som en tidig julklapp ;-) Bladen är verkligen fina.... Fröplantor.... måste vara en dröm..... Är helt novis när det gäller julrosor... Men har planterat några stycken i år.... Hoppas, hoppas jag får uppleva några blommor till våren. Har alltid velat ha julrosor, men aldrig haft någon bra plats för dom...

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 3. Håller med om att julrosornas blad är vackra. Är på jakt efter en julros att ha i rabatten vid entren - så tack för tippset!
  Kram,
  Stina

  SvaraRadera
 4. Verkligen vackra blad. Kul när de tidiga växterna förbereder sig för blomning samtidigt som de flesta andra vissnar ner...

  SvaraRadera
 5. Vilka fantastiskt vackra blad du visar!!! Jag blir riktigt sugen på att skaffa julrosor nu. Har aldrig haft en endaste en, men det här fina inlägget inspirerar!:)
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 6. Helleborus foetidus är fin, kul att du visar den och visst är de kul för de sprider sig energiskt, en favorit!
  Håller med om att andar sorters julrosor också har fina blad och när det är milda vintrar här i Skåne är de ju faktiskt med nästan hela vintern om man har tur.

  SvaraRadera
 7. Vill bara säga hej! har tittat runt lite idag och det är kul att hitta fler trädgårdsbloggare från skåne! Vilken fin trädgård du har!

  mvh mia

  SvaraRadera
 8. Jag kan inte öppna ditt senast inlägg om dina leguster klot, kommer bara hit till linnes trädgård......något konstig har hänt..

  Anna

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina