torsdag 23 september 2010

Maskar och komposter och sånt

Miljötänket är jätteviktigt för oss, och vi försöker ha ett litet kretslopp i trädgården, undvika kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel osv. En bra jord, som under många år fått tillskott av kompostjord, tror jag gör växterna friskare och minskar behovet av bekämpningsmedel. Därför har vi sex komposter, vilket kan verka mycket i vår lilla trädgård, men de behövs allihop! Vi har fyra öppna komposter för trädgårdsavfall och två slutna maskkomposter för hushållsavfall. Maskarna är små röda kompostmaskar som vi beställde när vi började kompostera för 20 år sedan (ja, det är kanske inte exakt samma maskar vi har idag men deras släktingar är det iallafall). De kom i ett paket som vi fick hämta på posten (tur att vi inte öppnade paketet där...). De jobbar bra, och titta så fina de är!
Att kompostera är inget konstigt alls; vi bara lägger avfall från hushållet (inte kött och fisk) och rens och klipp från trädgården på komposterna och när det är ganska förmultnat gräver vi ur och lägger i rabatterna. Sedan får maskarna och mikroorganismerna sköta resten. Det känns jättebra att återanvända avfallet från trädgården så här. Och det växer så det knakar.


Hur är det med sniglar då? Vi har en del mördarsniglar, inte mycket, men jag brukar gå ut på kvällarna med ficklampa och klippa sniglar på våren och sommaren. Kanske blir det fem per kväll. Men när vi har grävt ur komposterna har vi faktiskt aldrig hittat varken sniglar eller snigelägg, så det verkar inte vara en kläckningskammare för sniglar.

Vädret är riktigt härligt nu; sol och 20 grader. Hoppas det varar över helgen (och längre)!

9 kommentarer:

 1. Hej, så glad jag blir åt ditt inlägg. Vi har just köpt in material för två öppna komposter men har sen fått hör hur jobbigt och svårt det är samt hur mycket sniglar det drar åt sig. Jag behövde verkligen höra något positivt om kompost. Tack!!!

  Varför har du fyra öppna komposter? Räcker det med två - jag tänker på kretsloppet?

  Ha det gott / Maria

  SvaraRadera
 2. Ja, egentligen räcker det med två, men det blir så mycket rens och klipp så vi behöver fler. Vi kunde ha två större, men då blir det så jobbigt att gräva ur. Lycka till med dina komposter, det är lätt! /Katarina

  SvaraRadera
 3. Har ett komplicerat förhållande till komposter.... Vill ju förstås ha en fungerande sådan.... men det lyckas alltid bli något tok.... Sista gången trodde jag att jag hittat optimala platsen för de tre fack jag gjort i ordning av staplade pallkragar... Men vad händer? Jo, de närliggande träden bestämmer sig för att vittja kompostens guld genom att snabbt låta sina rötter växa in i komposten.... Ändå hade jag massor med täckduk och annat i botten för att förhindra just det...... Då tappade jag sugen ett tag.... Men i år har jag gjort ett till försök och nu tror jag kanske att det kommer fungera bättre. Hoppas det i varje fall. Kul att höra att det går!!!!! För att ha en fungerande kompost känns svårt att vara utan.... Känns ju inget bra att måsta köpa kogödsel på säck när man vet att det går att ordna ett eget kretslopp..... Använder inga gifter heller eller färgade gödselpiller...... Helst skulle jag vilja ha höns också.... egna ägg och eget gödselkoncentrat.... Kan det bli bättre?!

  Din gröna fina trädgård har fått 'bra mat' förstår jag..... och frodas ypperligt vackert....

  Kram vännen!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 4. Vilket bra inlägg och en fin kompost du har! Jag beundrar människor som kan ha en fin kompost! Här blir det alltid lite knepigt, vi har en gödselstack till hästgödsel, fårgödsel, grönsaksrens och växtdelar som inte innehåller ogräsrötter och sedan en plats för ogräs och det är här det blir hemskt, en röra blir det, men det är nog för att detta är en stor trädgård, det blir ju större kvantiteter av allt.
  trevlig helg!

  SvaraRadera
 5. Uh ja..det onda måste låter det som i mina öron. Tyvärr är ja inte så positiv till detta men har börjat inse att jag är i behov av det och känner att okunskapen står i vägen.

  Kram Anna

  SvaraRadera
 6. Hej Katarina!
  Hur har jag kunnat missa denna fina blogg?
  Jag fick tips av Anna på godastunder.
  Jag skall nämligen till henne imorgon lördag för en kik på hennes trädgård för ev reportage.
  Då tipsade hon om dig.
  Du får gärna ringa eller mejla mig.
  Annika heter jag och har bloggen naturliga Ting

  annika@naturligating.se
  0705-12 81 60

  SvaraRadera
 7. En väl fungerande kompost måste vara en dröm! Själv har vi sorkproblem och de tycks älska den luckra jorden som blir vid komposterna.
  Kram

  SvaraRadera
 8. Hej!
  jag äääälskar mina maskar:-) har också köpt dem en gång i tiden, då jag hade en "under-diskbänken-kompost".

  Jag tittar på dina bilder och beundrar att du har så otroligt exakt runda buxklot. Fantasktiska!

  Ha det fint ! kram H.

  SvaraRadera
 9. Vilken spännande och fin trädgård du har!! Måste fortsätta att läsa din blogg:)
  Ha det gott

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina