fredag 17 september 2010

Rundtur, del 3

Vi sitter kvar på bänken lite till och tittar oss omkring. Rakt fram har vi carportrabatten som går mest i rött och grått. Jag började göra om den förra sommaren eftersom den var helt igenväxt med rosa höstanemoner. De dolde de vissnande tulpan- och alliumbladen på våren, men spred sig lite för vilt. Nu finns här bl. a rödbladig heuchera`Chocolate Ruffles´, mina nya älsklingar blodtopparna, vitmalört `Silver Queen´, salvia `Caradonna´, lammöron, astrantior, höstsilverax, vit blåverbena (ny favorit, se inlägg från 18 augusti, blommar fortfarande!), gråblå hostor, glansmiskantus, några klot (så klart!), helgonört och grekvädd. I bakkanten av rabatten finns en pionhäck samt en Stanwell Perpetual-ros. Men nu har jag tittat en del på Torsten Wallins rabatt "Solbacken" den är så snygg, kanske gör jag om rabatten igen...

Bredvid finns makens kryddträdgård med en rundad buxbomshäck i framkanten och en låg idegranshäck i bakkanten.
Mellan carportrabatten och krydderiet finns en liten buxbomstrekant som avdelare.


Vi tittar in mot "serviceområdet" med komposter, planteringsbord och ett mycket eftersatt trädgårdsland som mest används till " vet inte riktigt  var jag ska ha den, men jag vill inte slänga den än"-plantor. Komposterna är jätteviktiga i trädgården så de ska få ett eget inlägg, då ni också ska få se mina fina kompostmaskar!



Planteringsbordet är hemsnickrat och har vanliga betongplattor som "bordsskiva". Här står mina krukor med lökar och väntar på att bli nergrävda i trädgårdslandet (och lite annat som också väntar på att bli nergrävt, undrar var...).
Nä, nu går vi tillbaka mot huset och passerar "prärierabatten" som jag började anlägga förra året. Tidigare var här (o)gräsmatta. Precis bredvid ligger solstolsplatsen, där det är sol hela dagen (ibland iallafall).

Där finns också favoritträdet silverpäron.

Alla prärieväxter går inte jättebra i lerjorden så jag får prova mig fram till vilka växter som trivs, i år provar jag bl. a anisisop, moliniagräs, solhattar, perovskia, ulleternell, jätteverbena (klarar inte vintern, men frösår sig bra).

På den andra sidan gången finns lavendelhäcken och innanför den gulbrokiga rabatten med hakonegräs, gulkantad hosta, vitbrokig buxbom, vita höstanemoner `Honorine Jobert´, vitblommande vintergröna och japansk starr  `Ice Dance´.

Vi fortsätter lite till och tittar tillbaka neråt gången... 
 

...och är sedan framme vid uteplatsen under körsbärsträdet.

Eftersom huset är ett parhus kan vi inte gå runt utan turen slutar här vid dörren till vinterträdgården. Det ser tomt ut därinne nu men snart blir det fullt!

8 kommentarer:

  1. Oj vilken fin trädgård du har! återkommer igen, ha en skön helg.

    SvaraRadera
  2. Åh, vilka underbara bilder av din trädgård! Här är så fint, så fint:) Vad glad jag blev för din kommentar hos mig, så att jag lätt kunde hitta dig! Ha en härlig helg,
    Charlotta
    Cesars trädgård

    SvaraRadera
  3. Oj, jag glömde ju: Nej, tyvärr, tyvärr. Våra fikon klarar sig inte utomhus här i Småland. Därför står vinterträdgård högt på önskelistan;)
    C.

    SvaraRadera
  4. Fantastiskt fina bilder och vilka vackra kombinationer. Pionhäcken lät också spännande.
    Ha en fin helg!

    SvaraRadera
  5. Ni har så fint i er trädgård, så det är som en dröm!! Och, vilket fint planteringsbord!!!
    Ha det gott!
    /Ruben

    SvaraRadera
  6. Allt är bara såå fint hos dig Katarina... gillar allt!!!! Faller mycket för tydlighet med gångar och små häckar (och allt formklippt förstås). Det ger en sådan härlig känsla med rumsindelningar.... Så perfekt att ha ett vinterträdgårdsrum... suck.... det skulle man ju vilja ha.... också... ;-)

    Tack, tack, tack för all inspiration!

    Ser fram emot ett kompostinlägg.....

    Ha det fint i helgen!
    Kram Charlotte

    SvaraRadera
  7. Det är så spännande att "följa ded" runt i din trädgård och så trevligt att du lagt in lite historik. Vi har visserligen bott i vårt hus i 7 år men efter många års renovering och småbarn började vi inte förrän förra året att göra om vår trädgård. Gissa därför om jag tycker att det är spännande att läsa hur det var för andra när de började och sen se hur bra det har blivit.

    Dina växtkombinationer är sååå fina! Mycket inspirerande. Jag har idag köpt en massa Kungsängsliljelökar, tack för rådet!

    Ulla Molins trädgård är också min favorit - helt fantastisk! Så spännande att får komma dit nu på hösten. Jag hoppas verkligen att det blir en strålande dag och att du tar lite bilder.....

    Och, om du känner att du har för många sockblommor är jag inte sen att komma med spaden i högsta hugg:o)

    Önskar dig en härlig helg,
    Maria

    SvaraRadera
  8. Hej Katarina!
    Snyggt, snyggt, snyggt! Fina klara linjer, och grafiska konturer, fin som vinterträdgård också! Tack för insp rundtur, det är så kul att få lite helhetssyn på trädgården:-)

    Ha det fint! kram H.

    SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina