måndag 18 oktober 2010

Glansmiskantus

Ett riktig höjdargräs är glansmiskantus, Miscanthus sinensis!  Det finns massor av namnsorter, jag har  `Ferner Osten´ och `Malepartus´ som har riktigt röda ax när de slår ut i september. Axen blir ca 120 respektive 200 cm höga. Efter ungefär en månad börja de ljusna och bli allt mer silvriga. Axen står stadigt hela vintern, oavsett hur mycket det stormar och snöar, och får alltid klippas, ja nästan huggas, ner till våren. Bladverket får gul-orange höstfärg i början av oktober.                  
Malepartus                                                                                              Gracillimus
        


Jag har även `Gracillimus´ som har ett yvigt och häftigt bladverk, samt zebragräsen `Strictus´ och `Zebrinus´, som har snygga gulprickiga blad. De har bara blommat hos mig en enda gång, och då var det en extremt mild höst. 

Kolla fler sorter av detta fantastiska gräs i Overdams gräskatalog. Eller läs Marie och Björn Hanssons utmärkta bok "Gräs och bambu", där det finns 51 namnsorter av glansmiskantus. Så mina ynka 5 sorter får väl ändå anses som ytterst måttfullt?

15 kommentarer:

 1. För mig som inte har ett enda gräs är fem en hel del, så fina de är och så höga:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Med såna praktexemplar får du väl vara helt nöjd med måttfulla fem. Malepartus är enn favorit! Ha det bra.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Hej Katarina! Tack för boktipsen! Ska kika vidare på dem.
  Vilka fantastiska gräs! Jag har trott att jag inte är någon gäsmänniksa och att det inte passar till vår 1700-talshus men jag börjar tänka om. Hittade gulliga "Little Bunny" i år. Tyvärr inte härdig så jag måste flytta över den till kruka. Har du tips på något vackert gräs, ca 50 cm högt som går i silverfärger?
  Kram till dig!

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Vilket toppeninlägg! Ferner Osten verkar vara precis vad jag letat efter! Det kan storma på rejält här på en liten höjd med öppna fält framför så det måste vara något som klarar vinden.... Tusen tack för tippsen. Snygga bilder också förstås!

  Kram,
  Stina

  SvaraRadera
 5. Marie och Björns bok är jättebra, inspirationskälla. Fina dina gräs är, här har det tagit tid för gräsen att etablera sig torka och sorkar men efter 4 år så börjar de anta normal storlek..

  SvaraRadera
 6. De är rätt utrymmeskrävande så man kan inte ha hur många som helst hur gärna man än vill ;)

  SvaraRadera
 7. Miscantus gräsen hör till mina favoriter, dom har så dina plymer. Jag måste se om jag kan ta reda på vad det är för sort jag har. Satte mina för flera år sedan och då kastades alla lappar...jag tyckte vad ska jag med dom till....hahaha hur dum får man vara.

  Ha de
  Kram Anna

  SvaraRadera
 8. Mmm... härliga bilder på dessa skönheter. Jag har alltid tyckt om gräs i den formen (gräsmattan är en HELT annan sak) Jag har en annan gräsbok som heter Prydnasgräs skriven av Susanna Widlundh, fotograf Bertil K Johansson, den kan jag rekommendera även om det mer är en uppslagsbok än en bok man läser. Just de gräs som får röda vippor är favoriterna här i år / gittan

  SvaraRadera
 9. .... eller ett lyxigt överflöd.... ;-) Det är så snyggt det där gräset... i alla varianter..... Vipporna är så snygga med sin färg.. Skaffa mer gräs står definitivt på min lista nästa år..... Du har verkligen mycket fint att inspireras av...... (men det vet du att jag tycker....) Synd bara att man bor för långt norrut för en del av det man får habegär av hos dig..... :-)

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 10. Så roligt om du tittar förbi butiken något dag, du är hjärtligt välkommen. Jag vill bara påpeka att jag ännu inte tar betalkort (men det kommer) Har du varit inne på butikens blogg och tittat? Om inte så finns det en bildlänk uppe till höger på min vanliga blogg som tar dig dit el. om du jellre vill http://hemtrevligtuteinne.blogspot.com
  Ha en fortsatt skön kväll / gittan (du kan radera denna kommentaren igen om du vill ;)

  SvaraRadera
 11. Hej Katarina!
  Tusen tack för tipsen om gräs. :) Både silverhavre och glansälväxing var nya för mig och jättefina. Det gör verkligen inget om de går åt det blåa hållet. Tanken är att de ska vara i den nya stora rabatten som går helt i vitt, blått och silver. Om jag inte får "Little Bunny" att överleva ska jag def prova någon av dem.
  Kram!

  SvaraRadera
 12. Min kommentar försvann visst tror jag.
  Vackert gräs och så många vippor där är på det.
  Jag har haft svårt att få gräs att passa in i min trädgård men nu har jag gjort en ny rabatt med gräs och vita blommor är det tänkt.
  Lycka till i tävlingen
  Annika

  SvaraRadera
 13. lasa hela bloggen ar ganska bra

  SvaraRadera
 14. Ja, gräs! Underbart! Håller själv på att pyssla om mina så frösådda bebisar Miscanthus sinensis och blåsvingel. Har du något tips på hur tätt man ska så fröna.. Jag menar blir ett frö en tuva eller måste man så många frön tätt för att få en tuva? Det vore intressant att få lite dyi bilder på hur frösådd går till.
  / Elin

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina