tisdag 26 oktober 2010

Jag har fyndat!

Eller rättare sagt har min syster fyndat åt mig, tack för det M! Fyra stora, fina buxbomsklot och en kon som det var 70 % rabatt på!!! Och jag hade ju ingen buxbom tidigare, så de här behövde jag verkligen... 

Buxbom kan man inte få för mycket av, det såg jag i Simon Arnes trädgård tidigare i höst. Och 70% rabatt kan man ju bara inte missa... Jag har tänkt ha dem i krukor över vintern, men jag har lite dåliga erfarenheter av det, tror att de kanske blev för blöta, någon som vet vad man ska tänka på? Men jag skulle så gärna vilja ha dem på trappan med ljusslinga i.

De var lite rufsiga så jag gick direkt lös på dem med saxen. Riktigt släta blev de inte, men det kommer. Konen vet jag inte vad jag ska göra med, kanske en spiral... eller något etageklippt... eller... 


Det är alltid sådana här bilder jag fastnar för i tidningar och böcker, de här hittade jag i Gardens Illustrated. Båda trädgårdarna ligger i Frankrike så klimatet är nog något mera gynnsamt... Trädgården till vänster är väl mest skojig, men den härliga blandning av formklippt och annat, med olika nyanser av grönt och grått i trädgården till höger gillar jag skarpt! Så nu vet jag vad jag ska använda nykomlingarna till!

19 kommentarer:

 1. Detta tycker jag faktiskt är lite orättvist - du har faktiskt massor med klot redan.....det finns andra (som jag tex) som behöver är i mycket större behov av fler klot:o)

  Ja, jag vet jag är grön av avund på ditt fantastiska fynd. Får man fråga var du hittade dem???

  Jag har ett klot i kruka som jag i och för sig bara haft sen i våras men det verkar, peppar, peppar trivas bra.

  Jag fastnar för percis samma bilder som du. Det är så läckert med det klippta. Ja, du vet ju att jag älskar din trädgård:o)

  Ha det gott! Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Åhhh din lyckost...jag vill också ha fler. Ska i väg i morgon och se om jag kan fynda på ett ställe jag sprang förbi idag men hade inte tid att stanna, 250 för ett hyfsat stort..
  Var har du köpt dina?

  Kram Anna

  SvaraRadera
 3. Grön, grönare, grönast....av avund.
  Jag har jagat buxbom (till acceptabelt pris) utan framgång hela senhösten. Nu har jag börjat slakta gamla planteringar och flytta etablerade plantor men gör det mycket tungt hjärta.
  Så: VAR? VAR? VAR?

  För många år sedan hade jag buxbom i krukor på trapporna, vilket de inte klarade. Men de senaste åren har jag haft krukad buxbom ute i trädgården, som inte alls verkat må dåligt av att övervintra så. Jag vet inte vad som är skillnaden. Kanske olika sorter eller olika kalla vintrar. (De jag har nu är gamla, krukade häckplantor, som ju överlevt många vintrar medan de första nog var nyinköpta och därmed kanske importerade från Holland...) Men för säkerhets skull tänkte jag gräva ner dem i år. Det börjar ju pratas om en kall vinter och jag vill inte riskera något, även om plantorna inte är speciellt fina.

  Kramar
  Eva

  SvaraRadera
 4. Alltid kul att fynda, känns så mycket bättre än att betala fullt pris. Har buxbom både i rabatt och kruka, men krukan måste jag vinterförvara inomhus, bor ju i Norrland.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Stort, stort grattis till fynden.... Visst känns det bra....!!! 70% är inte illa.... Lirar i samma liga som mina fynd ;-) Men visst behöver du fler klot.... Man kan aldrig ha för många.... Det tror jag rakt inte är möjligt...... :-)

  Ahh.. ser att du föll för samma trädgård som jag i senaste GI.... (eller var det numret innan?!)... Jag vet inte hur många gånger jag tittat på bilderna och särstuderat dom, för att sen bara sucka och inse att jag måste flytta på mig (och det långt...) för att en få till ens något i närheten.....

  Jag ska absolut akta mig för pizzan.... för den rackaren är inte bara kladdig, utan hal också.... ;-)

  Ha det bra du goa!
  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 6. Jo, just det.... buxbom i kruka tycker jag brukar gå bra hela vintern lång... Det är våren och solen som är det förrädiska, enligt min erfarenhet. Om man lyckas fynda (som du ju precis gjort....) brukar jag tycka att det är ok med lite svinn för att få ha snygg grön buxbom i kruka HELA vintern....

  SvaraRadera
 7. Vilka fynd!!! önskar att jag gjort det samma.... Att just du inte hade någon buxbom var faktiskt lite otippat. Klart att du ska ha dom på trappan! Buxbom ska ju vara tåliga? (Mitt klot mår inte så bra dock... har torkat ut i sommar tror jag.)

  Kram!
  Stina

  SvaraRadera
 8. Åh, vad avis jag blir! Men jag förstår dig! Jag hade också slagit till:) Inspirerad som jag är av din bollmani;)
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 9. Oj vilket fynd...buxbom som är så himla dyrt i vanliga fall.
  Jag har några i kruka och det går bra...har gjort hittils alltså ;)

  SvaraRadera
 10. Vilka kanonfynd! Jag hade klot i krukor för några år sedan och de klarade det bra. En skruvad kon som jag köpte på en rea blev däremot fult gul på vårkanten, varför vet jag inte. Ha det bra.
  Kram

  SvaraRadera
 11. Jag säger som alla andra: grattis! :)

  SvaraRadera
 12. Hade en buxbom utanför dörren under tak förra vintern. Hade den i stor kruka, grus i botten sedan landscapefabrik, sedan jord och lite isolering på insidan av krukan (hade bubbelplast). Klarade sig utmärkt, MEN som Charlotte sa, akta dig för vårsolen, den tog nästan kol på min buxbom. Trodde först den fått förlite vatten innan Charlotte råkade nämna detta på sin blogg.
  Jag lade ljusslingan runtom nertil i krukan och det lös upp fin underifrån.

  Nu, till dina fynd. Så himla bra fynd!!! Vilken tur du har eftersom du verkligen behövde dem, fniss.
  (Fyndade själv idag)
  Bilden till vänster från Garden Illustrated är ju för läcker. Så himla lekfull.

  SvaraRadera
 13. Kanske ska tillägga att jag bor i Zone 6, och att det var andra året jag prövat med buxbom, ett år hade jag ett litet barrträd och idag hittade jag en Mugo Pine som jag ska plantera.

  Och syrran, behåll henne. Hon är ju fantastisk.

  SvaraRadera
 14. Dina buxbomskrukor ser jättefina ut! Gick förbi några krukor med 70 procents rabatt på Plantagen, men de var verkligen små de buxbomskrukorna, annars hade jag kanske slagit till! Inspirerad som jag blivit av alla dina fina klot.
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 15. Nä nu får det vara nog!!!!

  Näe är ju faktiskt bara avundsjuk så jag storknar:) Å jaaaaa trädgården till höger är fantastisk verkligen wow!

  SvaraRadera
 16. Men gud vilket klipp! :) Och jag tror som du att man inte kan få för många buxbom... ;)

  Ritningarna som jag gjorde över vår trädgård har jag ritat "för hand" i ett program som heter Illustrator. Det är ett program jag använder i mitt jobb som formgivare. Men jag vet att det finns trädgårdsdesignprogram att hitta ute på nätet. Tyvärr har jag inget bra tips ...

  Lovar att fler bilder på tomten kommer. Har tänkt att gå igenom ritningen punkt för punkt och berätta lite mer om växtlistor, tänk och annat.

  Stor kram!

  SvaraRadera
 17. Vilket fynd!!inte alls avundsjuk...
  En annan fransk trädgård med klot i en del, resten är helt fantastiskt det med; Jardin plume.

  SvaraRadera
 18. Vilket fynd! Bra med spanare ute;) Underbara bilder.

  SvaraRadera
 19. Hej Katarina!
  Har varit inne på alla din inlägg men det är bara här jag kan kommentera. Nej du hade ju inga... så du behövde verkligen ett par till hi hi...
  Tack för påminnelsen om att klippa till lavendeln, jag brukar gör det men glömt det i år.
  Tack även för de fina orden ang reportaget i Hus och Hem.
  Kan du mejla mig för jag hittar inte din mejladress.
  Städade bort mejlet med ditt nr.
  annika@naturligating.se
  Ha det gott
  Annika
  ps jag känner en buxbomsodlare som säljer ganska stora klot för 150:-

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina