torsdag 28 oktober 2010

Rehabträdgården i Alnarp

Igår var vi på besök i rehabiliteringsträdgården i Alnarp. Hit kommer människor som har drabbats av utmattningssyndrom och varit sjukskrivna väldigt länge för att få trädgårdsterapi. De blir remitterade hit och vistelsen betalas av Region Skåne. Behandlingstiden i Alnarp är tre månader. De träffar även läkare och olika terapeuter under sin vistelse här.
 


Trädgården sköts till största delen av anställda trädgårdsmästare eftersom det är behoven hos de som är här på behandling som styr vad de ska göra, inte trädgårdens behov. Trädgården är uppdelad i olika rum som ska passa vid olika tillfällen i rehabiliteringen. I en del rum ska man lockas till aktivitet, i andra att vila. I rummen för vila undviker man starka, påträngande färger. Man får även träna på att avbryta arbetet mitt i, lämna det halvfärdigt, och istället gå och vila. Det kan vara väldigt svårt, eftersom man ofta är van vid att vara duktigt och göra klart saker.

Samlingsplatsen inne i ett av växthusen. Vi satt på fårskinn på halmbalar och regnet smattrade mot glastaket, jättemysigt!
Det uppvärmda växthuset med medelhavsklimat, där man har bl a pelargoner, kryddväxter och citrus, är extra viktigt under vinterhalvåret när det inte finns så mycket att göra ute. Det är ljust men väggarna är inte helt genomsiktliga vilket kan vara skönt eftersom man blir lite dold för omvärlden och slipper på samma gång att få för mycket intryck utifrån.


Man kan läsa mer om trädgården i boken Trädgårdsterapi av Patrik Grahn och Åsa Ottosson. Även Eva Robild och Annika Christensens bok En lisa för själen är en utmärkt bok i ämnet, rekommenderas varmt!

8 kommentarer:

 1. Det där måste vara jättebra! Övertygad om att trädgårdar har helande krafter - det gäller bara att göra sig mottaglig! Att kunna se det vackra och fridfulla - och bara göra det man tycker är kul...

  Kram,
  Stina

  SvaraRadera
 2. Toppenställe!!!
  Har själv varit där för en del år sedan....

  SvaraRadera
 3. Kul att du har varit på besök i Alnarp. Jag läste kursen i trädgårdsterapi förra hösten och då tillbringade vi mycket tid i rehabträdgården. När man kommer dit går automatiskt kroppen ner i varv och ett lugn infinner sig!

  SvaraRadera
 4. De där sittningen med halmbalarna var ju helt underbar..... Måste ha varit ett riktigt trevligt och givande besök.... Tror väldigt mycket på trädgård i rehabiliteringssyfte... och även i friskvårdssyfte.... Fler behöver få upp ögonen för det. Man kan bara hoppas att det kommer fler liknande rehabträdgårdar på andra ställen i Sverige.

  I vinter ska jag helt klart läsa klart boken Trädgårdsterapi.... Annikas och Evas bok är redan läst... Mycket bra...... och terapiboken verkar väldigt bra den också....

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 5. Verkar väldigt rogivande, läste lite om den i Evas och annikas `en lisa för själen` och den verkar fantastisk. Önskar verkligen att det kunde finnas trädgårdsterapi trädgårdar här där jag bor också...

  Kanske man skulle ta och beställa boken trädgårdsterapi till vinterläsningen.. :)

  Ha en mysig helg!
  Kram
  sandra

  SvaraRadera
 6. Spännande och det är verkligen tänkvärt vad gröna miljöer gör med människor! trevlig helg!

  SvaraRadera
 7. helt klart något som behövs. Många med mig skulle behöva lära en del om att sluta vara duktig, bland det svåraste verkligen

  SvaraRadera

Så kul att få en hälsning från dig, tack! /Katarina